Kan je een ventilator gebruiken om electriciteit op te wekken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Ik heb eens gelezen dat het met een computerfan wel kan

Dus ben ik benieuwd of ik door genoeg lucht door een buis te blazen waar een buisventilator in zit electriciteit kan produceren

Eventueel met wat aanpassing, zo ja dewelke ? 

Reacties

Nee, erg efficiënt zal dat niet zijn. Kijk eens hier:

http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/

Als je het blazen van die lucht zelf moet opwekken, dan verlies je sowieso meer energie dan je kan opwekken.

Daarnaast stijgt de hoeveelheid op te wekken energie exponentieel met de oppervlakte. Een computerfan is zo klein, dat er nauwelijks oppervlakte is om energie mee op te wekken.  

 Het gaat er mij niet zo zeer om hoeveel de opbrengst is

Ik wil enkel weten of het kan

Ik had het lang geleden ergens gelezen dat het kon met een andere motor

Hieronder een stukje uit dat artikel

 

"Hierbij is gebruik gemaakt van het principe dat een gewone elektromotor die op een iets hoger toerental draait dan het toerental waarop deze is afgestemd (ook wel synchroon toerental genoemd) gaat functioneren als een generator. De elektromotor gaat dan dus stroom leveren. Zo kunt u dus ook van sommige wasmachine elektromotoren een generator maken. De permanent magneet electromotoren, zijn hiervoor geschikt. Echter het vermogen van zo’n motor / generator is beperkt. Hooguit een paar honderd watt. Voor een molen van b.v. 5 meter rotor diameter is dit veel te weinig."

 

 

Dit artikel gaat over een zelfbouwwindmolen waar nog een aandrijving op moet gemonteerd worden

Als het bij een ventilator ook kan heb je alles in één stuk

Dus volgens de info hierboven moet het een permanent magneet electromotor zijn

Is de motor van een doorsnee ventilator een permanent magneet electromotor ?

 

normaal gezien zijn de meeste motoren kooiankermotoren, dus zonder permanente magneet. 

Een voorbeeld van het in generatorbedrijf gaan van een motor is bijvoorbeeld het remmen van een tram, metro of trein.  De motor wordt afgeremd en de sturing geeft die energie terug in het net.

Met een asynchrone motor met permanente magneten of kooiankermotor kan het ja.
Veel motoren zijn seriemotoren, waarbij de ankerwikkeling in serie staat met de bekrachtigingswikkeling.

In computerfannetjes zit vaak nog wat elektronica (schroef ze maar eens open) die ervoor zorgt dat ze met DC voeding toch op AC gaan werken... Niet geschikt dus.
Met een stappenmotor uit en oude printer of een motor uit een oude bandopnemer (laag toerental, hoog koppel) kan het wel...

Ik denk dat je best een asynchrone motor kan gebruiken. De spanning dan gelijkrichten en verder omvormen naar de gewenste spanning...(elektronica)

Eigenlijk was mijn eerste bericht niet goed opgesteld

Ik bedoelde niet dat ik electriciteit wilde opwekken in de zin van meer opwekken dan ik er in stopte

Het was bedoeld in de zin van wat kan ik recupereren

Als ik met een ventilator van 100 watt lucht blaas door een buis en ik zet aan het eind van die buis een ventilator die dienst doet als windmolen, hoeveel watt zou ik dan kunnen recupereren ?

Testen zit er kennelijk niet in omdat een in de doehetzelf te verkrijgen ventilator niet kan dienen als generator

Misschien dat er iemand een theorethische schatting kan maken

Beter was natuurlijk indien iemand een ventilator kent die wel als generator kan dienen of een idee heeft om het mogelijk te maken

Een gewone driefasige asynchrone motor gaat over op generatorbedrijf al hij over sijn synchrone toerental gaat. Een motor van bijvoorbeeld 1500 tr/min zal in normale werking 1500 tr maken maar iets minder (vandaar de naam asynchrone motor). Maar gaat hij over zijn synchrone toerental (bijvoorbeeld een hijskraan die een last laat zakken), dan wordt de motor generator. Maar is niet geschikt voor jou toepassing. Een tweede mogelijkheid zijn synchroon generatoren. Deze hebben een ankerspoel die rechtstreeks wordt bekrachtigd (via sleepringen of hulpwikkeling). Deze generatoren worden onder andere in wkk's gebruikt. De invoudigste manier is inderdaad een kleine gelijkstroommotor met permanente magneet. Deze zijn in feite net hetzelfde gebouwd als een dynamo van een fiets. Een stappenmotor is ongeschikt. Deze dient om bijvoorbeeld een klep te regelen, maar niet voor continue draaiende toepassingen.

Maar energie recuperen aan de uitblaas van een ventilatie gaat niet lukken. Om de generator te laten draaien ga je extra energie aan de ventilator moeten toevoegen, en dit kan de bedoeling niet zijn. In principe is het zo dat de energie die aan de ventilator wordt toegevoerd net voldoende is om de energieverliezen die nodig zijn om de lucht door de kanalen te verplaatsen te compenseren en zo de luchtstroom in beweging te houden.

Iedere motor waar permanente magneten inzitten kunt ge gebruiken als generator,het nadeel van deze motoren zijn hoe hoger het toerental hoe hoger de spanning.

Vb van motoren zijn dc ventilatoren van computers,stappenmotoren,dc motoren uit auto´s,motoren uit divers speelgoed,enz.

Het rendement zal spijtig laag zijn de reden hiervoor is eerst gaat ge de lucht in beweging brengen door een ventilator wat al een aardig rendementsverlies is en dan gaat ge die bewegende lucht weer omzetten in energie wat weer een rendementsverlies betekent,ik denk als ge een rendement van ongeveer 5% kunt bereiken dat ge al zeer blij moogt zijn maar ja sla me niet dood als ik er naast zit.