Gevelbekleding bij HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor ons toekomstig bouwproject is HSS een zeer hoge kanshebber als bouwwijze. Het enige probleem is echter dat de bouwvoorschriften refereren naar gevelbekleding als 'baksteen, gebroken steen' etc. dus is bv. een bepleisterde gevel of afwerking met hout niet mogelijk. Voor ons dit al een beperking, want een architect heeft gezegd dat er voor het optrekken van een stenen buitenmuur gerekend moet worden op een 20.000 euro (ex. BTW). Zelf had ik een tweetal alternatieven bedacht: => de E-brick van Vandersanden: baksteenstrips op een PUR isolatieplaat waarbij we zelf deze platen kunnen vastschroeven tegen de HSS en enkel nog hoeven te voegen voor de eindafwerking. => platen van de firma Stone Unit, sandwichpanelen met PIR en aan de buitenzijde steengranulaten gemengd met hars (vergelijkbaar met de steentjesvloeren). Voor de sandwichpanelen zouden we ook een uitzondering van de bouwvoorschriften moeten aanvragen maar het leent zich wel tot zeer strakke vormgeving. Beide hebben als voordeel dat er nog bijkomende isolatie is en dat is dus goed meegenomen. Is er reeds iemand die ervaring heeft met dergelijke manieren om een HSS gevel te bekleden ? Voor of nadelen ?

Reacties

Wat kost die E-brick ?, ben daar ook geinteresseerd !

Ondertussen een bezoekje gebracht aan de toonzaal van Vandersanden en een uitleg gekregen aldaar.

Het is dus zo dat ze het enkel adviseren om te laten plaatsen door hun erkende installateurs, omwille van het feit dat de afwerking op hoeken en schrijnwerk top moet zijn. Anders oogt het resultaat slecht en dat willen ze vermijden.

En dat terwijl ik er eigenlijk op rekende om het zelf te kunnen plaatsen.

Bref, de gesprekspersoon gaf aan dat een baksteen laten metselen op een 130euro/m² zou uitkomen en dat de E-brick ronde de 160euro/m².

Voordeel is wel dat je onmiddellijk isolatie erbij hebt maar de persoon raadde aan om voor een nieuwbouw een gewone baksteen te laten metselen.

Sindsdien ook nog met onze architecte Liesbeth Liefsoons gepraat en ze vindt omwille van de PUR schuim het niet zo denderend. Er zijn ook nog andere forumpost waarin gesteld wordt dat PUR ook snel een bepaald gedeelte van zijn isolatiewaarde verliest dus moet het stuk isolatie van de E-brick.

Ik denk dat we wellicht dus voor een simpele baksteen gaan...

 Wat is HSS? Heeft dat iets met HSB (houtskeletbouw) te maken.

 

Bedankt,

Klaas

kris

als het om HSB gaat kan je ook bepleisterbare houtvezelplaten nemen, want daar kan je ook baksteenstrippen op kleven. dat is wel wat duurder maar veel duurzamer, zowel in ecologisch zin als in constructieve zin, dat soort platen is vele keren sterker en stabieler dan PUR.

hans d

de HSS gevel moet natuurlijk HSB gevel zijn

ondertussen eerder beginnen nadenken om een gevelbepleistering te laten doen waarbij het voordeel tweevoudig is:

  • dikkere houtwolplaat waarop de bepleistering moet komen => extra isolerend
  • dikte van de bepleistering en houtwolplaat is ademend en ligt tegen de HSB wand, dus geen luchtspouw en baksteen => minder dikke muren dus meer binnenruimte

iemand ervaring met bepleistering ??

 Geachte,

Ik zag dat U vragen had bij gevelbekleding met marmergranulaten?

Ikzelf heb deze al geplaatst voor staalbouwwoningen , nog een voordeel is de extra isolatie.De panelen werden voorheen door Kingspan verdeeld onder de naam Design Stone.

In de staalbouwwoningen en kantoor- en bedrijfshallen zie je ze veel .

ik ben op bouwinnovatie in hasselt op de stand van stone-unit opglabbeek geweest en zij blijken de fabrikant te zijn!Ze zijn nu met een nieuw woningbouwsysteem op de markt gekomen zonder koudebruggen.

Ze werken met een alluminium frame systeem voor de woningbouw als alternatief voor staalbouwwoningen .

Je moet maar eens kijken op www.stone-unit.com 

 

Mvg Jos

 

Beste,

ik zou nog eens proberen discusieren met de mensen van stedebouw in uw gemeente , vaak zijn die verkavelingsvoorschriften zomaar overgenomen van andere verkavelingen (copy/paste) en derhalve vaak niet meer mee met de huidige , moderne bouwwijzen , vaak is bij HSB een bepleisterde gevel haalbaar , of zelfs één uit "steenachtige materialen" , waarbij dan de sidings en andere eternit-achtige platen kunnen toegepast worden.

vaak is de redenering hierachter dat de gevel uit "onbrandbare materialen" moet bestaan om overslag bij brand te voorkomen.

tenslotte is een gevel in (gedeeltelijk) hout  zelfs haalbaar;

ik zou mij niet te veel laten afschrikken door vaak verouderde verkavelingsvoorschriften, soms is een wijziging te doen (akkoord van de buren end.).

vaak vind je in die voorschriften van verkavelingen dat de gevel van je nieuw te bouwen woning moet corresponderen met de gebruikte materialen van buren. Dit is natuurlijk helemaal een lachertje en voor de meest ruime interpretatie vatbaar.

Beste Kris,

 

U spreekt over bekleden met houtwolplaat. Maar in de toepassingen van hun materialen vind ik alleen toepassingen voor plafonds en vloeren. Kan een houtwolplaat ook voor wanden en buitenmuren gebruikt worden? Hoe pas je dit dan toe? Dient er nog een afwerklaag gezet te worden Bepleistering buiten bijv en gipsplaat binnen + extra isolatie?

We bouwen een metaalskeletwoning maar zoeken een alternatief voor de sandwichpanelen in PUR. Misschien kunnen houtwolplaten een oplossing bieden.

Dank voor de reacties!!

Stone Unit heef inderdaad zeer mooie producten. De gevelbekleding met marmergranulaat heeft een mooie en duurzame uitstraling.

Ik moet wel waarschuwen voor een zeer moeilijke en moeizame samenwerking met deze mensen. Wij zijn al van in maart in onderhandeling om panelen geleverd te krijgen voor onze woning, maar nu de leverdatum eraan komt (augustus 2011), haken ze af. Letterlijk: "Ik zie dan ook af van de uitvoering van deze opdracht".  Blijkbaar vinden ze het niet de moeite om een zelfbouwer-particulier verder te helpen. Dingen op mail of papier zetten, willen ze niet. Mondeling vertouwen wordt aangehaald, maar nu staan we wel zonder leverancier...

Ik raad dan ook aan om, indien u met deze mensen in zee wil gaan, zeer duidelijke afspraken OP PAPIER te laten zetten. En als je dat lukt, laat het me even weten, ik ben benieuwd ;-)

Grtn,

nibabel, ik denk dat Kris houtvezelisolatieplaat (pavatherm of steico) bedoeld en niet de houtwolplaat (heraklith) wat jij waarschijnlijk bedoeld.

Wij hebben heraklith plaat gebruikt om een trapleuning mee te maken en dan te beplaasteren (is wel op enkele plaatsen op de naad gebarsten, moet ik nog bijwerken)

Houtvezelisolatieplaat hebben wij ook tegen de binnenmuur gebruikt.

Voor buitenmuren is dat diffutherm plaat bij pavatherm, die van steico ken ik niet bij naam.

ja, ik heb in 2004 mijn gevel met een steicoplaat en een minerale pleister afgewerkt .

hans d

Hoi Walter,

Dank voor de info.

Diffutherm lijkt me inderdaad een goed alternatief voor PUR-sandwichpanelen.

Enkel hierbij nog een opmerking.

  • PUR-panelen (vb. Kingspan KS1000 AWP architectonisch gevelpaneel)  -  100mm    -  Rc-waarde m2.K/W = 4,70
  • Diffutherm panelen                                                                                      -  100mm    -  Rc-waarde m2.K/W = 2,25
  • Steico Universal                                                                                           -  2x52mm  -  Rc-waarde m2.K/W = 2x1,05 = 2,10

De R-waarde is beduiden hoger voor een PUR-paneel (meer dan 2x hoger). Zie ik dit goed?

En heeft u ook een idee van kostprijs?

Alvast dank voor de reactie

Hans,

Heb je dan alleen die steicoplaat als wand of stond er al een muur waar je tegenaan gewerkt hebt?

 

We zouden ze graag op de metaalskelet monteren (cfr. sandwichpanelen in industriebouw) en enkel deze panelen als wand voorzien. Is dit voldoende qua isolatiewaarde?

 

Ik snap dat er nog een pleisterlaag op moet om het af te werken. Kan dit later gebeuren (over een paar jaar?) of zijn de platen niet bestand tegen buitenomgeving (regen, ...)?

En moet je de binnenkant ook nog afwerken met bijv. pleister?

 

Dank alvast voor de reactie!

Die 22K, dat is toch zeker de volle prijs van een baksteengevel, niet de meerprijs ten opzichte van een houten gevelbekleding? Een duurzame en onderhoudsarme houten gevelbekleding vraagt ook een flinke investering.