Aansluiting houtkachel buffervat cv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Allemaal,

Ik ben van plan binnenkort een houtkachel op CV te kopen (Aquaflam 17) en deze aan te gaan sluiten. Ik heb zelf na zoveel mogelijk gezocht te hebben een idee hoe dit aan te sluiten, maar met alle ervaring op dit forum zou ik graag jullie ideeen horen.

Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk uit te tekenen in bijgaand schema. Beneden komt vloerverwarming +/- 100 m2 als hoofdverwarming en hier zullen geen radiatoren meer worden geplaatst. Boven willen we zo min mogelijk stoken (voornamelijk slapen), maar het is wel fijn als het toch warm wil worden als het een keer nodig is.

Ik heb de CV-kachel en de houtkachel in cascade gezet zodat als we een keer een avondje niet stoken het toch warm blijft in huis. De radiatoren boven heb ik als eerste geplaatst na de CV zodat deze het warmste water krijgen. Om te voorkomen dat als alle radiatoren boven dicht staan de vloerverwarming het niet meer doet heb een bypass erom heen gelegd. Ik denk dat ik moet zorgen dat er hierin wat druk verlies is anders doen de radiatoren niks.

Het buffervat wordt bij voldoende temperatuur ten opzichte van de retour in het circuit geschakeld met een driewegklep.

De vloerverwarming beneden zal een eigen pomp hebben en ik verwacht ook een termostatisch mengventiel om te voorkomen dat deze te heet wordt.

Mogelijk ga ik een buffervat bestellen met een tank in tank en een spiraal zodat ik zonnecollectoren kan aansluiten en sanitair warm water (na verwarmt door CV). Twijfel hier nog over omdat ik nu zo veel mogelijk wil besparen, maar ik zie geen goede mogelijkheden om het anders later nog te doen.

Overdruk ventiel op de kachel en expansievat heb ik niet getekend.

Wat denken jullie ervan? Wat ben ik vergeten ?

Groeten,

Marwijn.

Reacties

-De circulatie van het kachelcircuit kan je best in de andere richting laten stromen. Onderin toekomen, bovenaan terug naar de kachel. Zo heb je het meeste rendement (principe van een tegenstroom warmtewisselaar).

-Wat doet het thermostaatventiel in het kachelcircuit of hoe zie je dat? Je zal moeten opletten dat het water hierin niet te warm kan worden. Overdrukventiel op z'n minst. Geen idee hoe ze dit normaal oplossen?
Maar wat gebeurt er als je vat 90° is en de kachel blijft branden? Misschien met een extra klep het circuit gaan koelen als het nodig is ofzo?

-Hoe zal de verwarmingsketel reageren op een hogere retourtemperatuur dan de gewenste aanvoer? (hangt er van af welke type en hoe intelligent enz...).

 

Hallo soapwater,

Bedankt voor je reactie.

Ik zal zorgen dat ik de ketelaansluiting correct heb zodat ik inderdaad tegenstroom heb.

Het thermostaatventiel samen met de pomp bij de kachel zijn een laddomat. Die zorgt ervoor dat de temperatuur van de kachel niet onder de 60 graden komt. De kachel brand dan beter.

Wat betreft de veiligheid:

* Als de temperatuur van de kachel boven de 85 graden komt gaat langzaam de luchtaanvoer klep dicht. (Dit is batterij gevoed, zodat bij een stroomuitval de klep gewoon sluit)

* Stijgt de temperatuur boven de 95 dan wordt de kachel gekoeld door koud tapwater.

* Als de druk te hoog oploopt gaat er een veiligheidsventiel open en gaat de kachel stoom afblazen.

 

De ketel is een nefit Ecomline. Wat ik hier op het forum heb gelezen is dat deze bij een te hoge retourtemperatuur een melding 0Y zal geven, dan gewoon blijft pompen, maar niet zal verwarmen.

 

Groeten,

Marwijn.

Interessant, dan lijkt het me een goed systeem.
Ik overweeg ook om zo'n installatie te voorzien als de achterbouw klaar is, of toch om er al rekening mee te houden.
Hoe groot is het buffervat?

Hallo Soapwater,

Op papier ziet het er allemaal netjes uit. Ik heb de kachel besteld ben erg benieuwd. De kachel voldoet zelfs aan de duitse stufe 2 eisen, dus ik verwacht dat de verbranding goed moet zijn. En de kachel is in vergelijk met veel andere kachels niet duur.

Het buffervat wordt 1000L totaal. Er zit een vat in van 180L voor sanitair en een spiraal om later (ik hoop in het voorjaar) zonnecollectoren aan te sluiten. De kachel geeft 17 kw nominaal waarvan 14 kw waterzijdig. (verwacht dat dit wel een beetje optimistisch is).

Groeten,

Marwijn.

Heren ,

Veiligheid dmv noodkoeling als het water in de kachel te warm is , is voorzien aan deze kachel , je moet het alleen aansluiten op het leidingwater en een afloop hebben ( Is niet meegeleverd denk ik ) . Een emmertje eronder is zeker niet genoeg - het kunnen 100derden liters zijn die erdoor gaan  ( hangt af van het hout dat er nog in ligt op dat moment )   Laden in je buffer doe je steeds van boven en onderuit de buffer ga je terug naar de kachel : reden hiervoor is de gelaagdheid van je temp in de buffer en ook - warmte in water gaat steeds naar boven , als je dus de 2de dag wil stoken neem je boven uit je buffer warm water weg ( heet mss ) en heb je het risico dat je kachel heel snel in veiligheid gaat !!!

Je moet ook kunnen zien hoe warm je buffer is ( boven en onder ) want als je retourwater naar de kachel oploopt in temp moet je direct stoppen met stoken omdat da kachel anders niet meer van zijn warmte afkan en in veiligheid zou gaan !

Beste systeem is dat alle warmtebronnen naar de buffer gaat en de radiators en de vv hun warmte krijgen rechtstreeks uit de buffer met een mengkraan om de warmte te regelen anders zou het wel eens kunnen dat je 80° of 90° door je verwarming stuurd !

 

mvg , Kris

 

 

Hallo Kris,

 

Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd of je deze specifieke kachel kent, zo ja wat zijn je ervaringen ermee. Ik heb er nog er weinig over kunnen vinden of Fora.

Ik voorzie zeker een waterafvoer en niet een emmertje, ik zie me al op en neer rennen met heet water. Het buffervat wordt voorzien van 4 sensoren zodat ik een goed beeld heb hoe warm het vat waar is.

Na je opmerking zal ik zeker een mengkraan aanbrengen om de temperatuur van mijn radiatoren en vv lager te houden.

Waarom zou je de gas cv kachel het buffervat laten verwarmen ? Is het niet inefficient om de gas cv het grote buffervat te laten verwarmen ? Mijn idee zou net zijn om het gas zo lang mogelijk uit te houden en hiermee pas te gaan stoken als het vat leeg is.

 

Groeten,

Marwijn.

Marwijn ,

Ik heb zelf een ander merk als kachel.

Als je de cv-ketel aansluit op de buffer wil dit niet zeggen dat de hele buffer moet verwarmd worden . ( dit zou idd niet rendabel zijn )

Ik heb een buffer van 1250 l met een pelletketel ( 11 kw ) en een hout-cv kachel ( 3kw kamer en minimum 10kw waterzijdig ) en vind die 1250 l al te weinig omdat ik er geen 24u mee toekom als hij volledig opgestookt is ( putje winter ). Ik kan ongeveer 5u stoken met de kachel ( met ingeschakelde cv ) en de buffer is volledig rond de 85°.

Groot voordeel is dat de cv ketel op vol vermogen kan branden en dat geeft steeds het beste rendement ( buffer wel goed isoleren ! ) Ik heb ongeveer een voorraad van +/- 300 l die opgewarmd word door de pelletketel als het nodig is .Die heeft vorige winter niet gebrand , kheb alles met de kachel gedaan !

Daarom , alle warmte boven erin en afname ook boven eruit - retour onder uit nemen voor de kachel of retour cv onder erin .

 

Mvg , Kris

Hoi Kris,

Vermits jij reeds een installatie hebt die WERKT.

Kan je aub eens een SCHEMA tekening bijvoegen van JOU installatie, zoals door Marwijn is voorzien bij het openen van DEZE tread.

Hoop dat je dit eenvoudig kan uittekenen zoals het voorbeeld.  Dat geeft toch iets meer zicht op de zaak en is leuk als startpunt.

 

Ben helemaal geen specialist maar heb al veel gelezen ivm zulke onderwerpen.  Mijn eerste bemerking bij je bewering de warmte BOVEN toe te voeren aan het buffervat komt me tegenstrijdig voor met hetgeen ik ondertussen reeds allemaal gelezen heb.  Bij zonepanelen doet men dit steeds van onder uit MAAR hier is de temperatuur dan ook niet echt hoog. 

Zoals ik hier begrijp is er een terugslagklep aan de HOUTKACHEL/PELLETKETEL die ervoor moet waken dat de temperatuur in de kachel HOOG blijft, hetgeen inderdaad voor een betere verbranding zal zorgen. Het water welk dit circuit dan verlaat is dus reeds vrij WARM en zodoende is het mogelijks beter dit BOVENAAN toe te voegen aan het buffervat. Misschien een andere verklaring ?

Verder wil ik me afzijdig houden.  Heb wel veel interesse voor dit onderwerp.

Heb net op krantenkoppen gelezen dat een KACHEL ook kan geleverd worden met 6% BTW ( woning ouder dan 5 jaar).  Maakt het geheel financieel weeral iets minder zwaar.

P.S. Ben net op VAKANTIE maar kan het niet nalaten op dit forum even "voorbij" te surfen... ;-)

Marwijn, succes met je plannen en laat ons vooral WETEN wat de resultaten zijn.

Hallo Marwijn,

Ik zit wat op hetzelfde spoor als jij.  

Wat is niet duur voor jou? Ik kijk nu naar een Heta 580 aqua kachel. die komt op ongeveer 4000 euro en ze verkopen een kleppenklit (over/onder temperatuur en drukbeveiligingen) voor ca 900 euro.

Vermogen is wel een stuk minder MAX 12 kw (waarvan ongeveer 2/3 naar het water) dan wat jij gekocht hebt maar ik wil dan ook niet zo een grote water buffer en wil als ik stook ook enkele massieve binnenmuren opwarmen (dus daar ook een soort steenbuffer ervan maken).

Het grootste probleem is om het allemaal juist te dimentioneren zodat ik het met ca. 3 uur per dag stoken opgewarmd/gebufferd krijg ...

 

Jorick

Scheldewindeke

 

 

 

 

Hallo WalterST,
Real time te volgen ( kachel brand nu natuurlijk al maanden niet )

http://users.skynet.be/zonnigruisbroek/pagina3.html

Een stooksessie van mij kan je eens bekijken op deze link ( 13/12/2010 )

zonpower.nl/phpbb/viewtopic.php?f=30&t=138&hilit=stooksessie

mvg , Kris