Pelletverwarming t.o.v. gasverwarming + verbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een vraagje over pelletverwarming t.o.v. gasverwarming.

Op deze site lees ik verschillende keren dat het gebruik van pellets voor verwarming huis, goedkoper is dan gasverwarming met radiatoren. Ik overweeg om een inbouwpelletkachel aan te kopen, maar ....
Als ik dit uitreken kom ik het tegenovergesteld uit: nl pellets zijn (volgens mij) duurder dan gas? Wie kan mij opheldering geven? Zie hieronder mijn berekening:

Ik las dat pellets een verbrandingswaarde hebben van 4,8kWh/kg pellets, m.a.w. 1 kWh = 0,2083 kg pellets.
De prijs van pellets bedraagt ongeveer 3,6€/15kg of 0,24€/kg
> Samengevat: 1kWh (pellets)= 0,05 €

Voor GAS:
De verbrandingswaarde voor gas = 11,58 kWh/m3 gas
> mijn verbruik in 2007 was 11,58 x 1530m3 gas= 17.707 kWh waarvoor ik 847€ betaal.
> Samengevat: 1kWh (gas) = 0,04783€

> Dus ik besluit daaruit dat pellets iets duurder zou zijn gasverwarming.
> Dat klopt niet met wat ik op dit forum lees??? Waar zit mijn fout in redenering?
>
> 2° vaststelling: moest u mijn huis volledig met pellets verwarmd hebben in 2007 dan zou ik 17.707 kWh x 0,2083 kg pellets = 3688 kg pellets nodig hebben. Is dat niet enorm veel???

Hoeveel kg pelletsverbruikt een modaal gezin ongeveer op één jaar voor enkel varwarming (niet voor warmwater)???

Heeft iemand ervaring met inbouw pelletkachels??

Dank bij voorbaat

Reacties

Bart,

Vergeet ook niet de aankoopprijs en installatiekost van uw kachel te verrekenen op x-jaren.

Bart,

Ik heb dit stookseizoen (voor de volledige woning), op dit moment, 110 zakjes pellets van 15 kg verstookt (ik heb er 120 besteld, er liggen er nog 10 in onze berging!). Dat is dus 1650 kg.
Maar deze cijfers zeggen eigenlijk totaal niets, alles hangt af van je woning/graad van isolatie/oriëntering/etc/etc/etc/etc ...

Vaak worden pelletkachels gebruikt in de ruimte en vergeleken met Centrale Verwarming op gas (ketel buiten ruimte).
Een centraal systeem heeft het voordeel te kunnen moduleren naar buitentemperatuur en te condenseren (hoger rendement). Een CV met condenserende gaswandketel zal in mijn ogen in verbruik dus goedkoper zijn dan aparte pelletkachels. tenzij de gasprijs sterker stijgt dan pellets, uiteraard.

Een pelletcv (een echte ketel bedoel ik dan) kost wel heel wat in aankoop maar als je in aanmerking komt en het een beetje uitkijkt, kan je veel terugkrijgen:
- 2x van de belastingen
- 30 % van de renovatiepremie

Op die manier kan je de aankoopprijs dus met ongeveer 70% drukken. je moet het geld natuurlijk in eerste instantie wel kunnen opbrengen maar opeens wordt een pelletcv veel interessanter!

Voor een kachel kan je dit allemaal wel niet terugkrijgen.

Nog wat informatie voor wie nog meer over [[http://www.allesover-wonen.be/verwarming/pelletverwarming-een-warm-hart…|pelletkachels en pelletketels]] te weten wil komen