Nieuwbouw: invloed van WP op PV installatie en voorkeur mono- of 3 fase electriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze passief nieuwbouw (voorjaar 2012) komen er PV zonnepanelen op het plat dak.

Met 237m² geconditioneerde vloeropp. zitten we voor een passief huis met een theoretisch max. verwarmingsverbruik van 237m² x 15 kWh/m² per jaar = 3555 kWh. Voor het gemak hou ik hier rekening met een max. 0,6 luchtwisselen bij n-50. In de praktijk gaat de luchtdichting beter zijn dus is het energieverbruik nog minder.

Alsook, een voorlopige berekening geeft voor het energiekengetal ruimteverwarming een 8 kWh/m² per jaar. Door even te rekenen op een maximum van 3555 kWh hou ik een zekere marge....

 

Dat verbruik willen we dekken door PV zonnepanelen en zo (hopelijk) naar nulenergie woning overgaan.

 

De vragen zijn het volgende:

 

  • indien we puur electrisch verwarmen is de (theoretische) verbruik verwarmingskost dus maximaal 3555 kWh. Als dit gedekt wordt door PV panelen is er automatisch toch het nulenergie certificaat of niet ?

 

  • als we verwarmen met WP, is de SPF of de COP de factor waarmee het verwarmingsverbruik daalt dus moet er ook minder PV zonnepanelen gelegd worden ?

 

  • is voor PV panelen, of voor nieuwbouw in het algemeen, is het te verkiezen om 3-fasig te leggen ? Is er een extra meerkost verbonden aan 3-fasig electriciteit te hebben ?

 

Bedankt voor antwoorden, ik ken al een en ander maar voor electriciteit ben ik niet zo goed op de hoogte.

Reacties

 * ja, als uw woning aan de PH voorwaarden voldoet en de energie voor verwarming is ter plaatse opgewekt door PV dan heb je in theorie een nul energie woning.

 

* Ja, als je een warmtepomp zet zal je inderdaad minder kWh elektriciteit nodig hebben en zal je dus ook met minder PV panelen toekomen.

 

* In een nieuwbouw zal de kost niet zo doorwegen als je direct 3 fasen +N voorziet van in het begin, het zal enkel de aansluitkost van Eandis zijn dat iets duurder zal uitvallen maar zoveel scheelt het niet. Naar kwaliteit van de netstroom van de PV installatie is het beter dat het vermogen kan gespreid worden op meerdere fasen en er dus gewerkt wordt met een 3f omvormer of apparte omvormers op een verschillende fase. Als je 3500 kWh gaat nodig hebben voor verwarming + 2500 kWh gewoon elektriciteitsverbruik ga je een 6000 kWh moeten kunnen produceren. 

maar voor zulke kleine vermogens denk ik dat de meerkost voor 3-fasen niet zinvol is.  tenzij het systeem verandert is, betaal je ook een extra vergoeding naargelang hoeveel kVA er ter beschikking wordt gesteld.  en wat het verbruik betreft heb je ook nog energie voor warm water die je moet meerekenen.

hans d

 Klopt, het saniatir warm water zit daar niet in. Daar mag je toch ook nog een 2000 tot 2500kWh voor gerekend worden als je volledig elektisch zit. Combinatie elektrisch/zonneboiler dan iets van een 1000kWh extra.

 

Dan zit je al op een 7500Wp of meer dat je gaat moeten installeren, ga je zowieso naar 3 fasen moeten gaan want als je AC vermogen van uw PV meer dan 5000W is ben je dat verplicht.

 

Wat betreft die extra maandelijkse kosten op een 3-fasen aansluiting weet ik nu ook niet hoe dat zit want ik zit bij Ecopower en deze rekenen een vaste prijs aan. Of je mono of 3 fasen hebt 25, 40 of 63A...Althans, wij hebben hier 3F+N en het kost ons niets extra.

bert

klopt, ik zit ook bij ecopower, en dan betaal je geen vergoeding.  maar misschien is dat ondertussen bij de andere leveranciers ook niet meer, geen idee.  anderzijds een PH en dan meer dan 8000kWh verbruiken is ook een beetje er over.  maar ik denk dat je de waarden wat hoog inschat, mijn zoon verbruikte vorig jaar in zijn PH een kleine 4000 kWh, met zonneboiler en vloerverwarming, en een elektrisch verwarmingselement in de boiler.  het kan dus ook zuiniger, en dan heb je geen 3-fasen nodig.

hans d

ja, het is wel zo dat we de energiekosten willen drukken, dus besparen op electriciteit is een doel op zich.

dat koppelen we echter wel aan investeringskost .... een dure warmtepomp met lange afschrijvingstermijn ga je bij wijze van spreken geen economische besparing opleveren, maar uiteraard wel een ecologische besparing.

 

Voor technieken heb ik nu al gekozen voor een zonneboiler/buffervat... hoe ik dat vat nog bijwarm in de niet zo zonnige periodes, is uiteraard de vraag: vol electrisch of WP ?

Gas voor SWW opwarmen, in een PH, kost wellicht meer aan aansluiting en installatie (brander/geiser/leidingen/schouw) dan dat je ermee uitspaart tov. electriciteit. En met gas blijf je nog eens een fossiele brandstof verbruiken.

 

Onze stroom komt nu ook al van bij Ecopower ... dat blijft ook wel zo voor onze nieuwbouw. Een goede gewoonte moet blijven hé.

kris

dat is altijd het dilemma, je hebt zo weinig nodig dat elke investering - buiten direct elektrische verwarming - moeilijk of niet terug te verdienen is.  als je het zuiver economisch bekijkt is direct elektrisch allicht het meest interessante.   een thermisch zonnesysteem is op termijn nog terug te verdienen, een warmtepomp allicht niet.  de keuze wordt pas echt moelijk als je economie en ecologie wil laten samen spelen.

hans d

 "is voor PV panelen, of voor nieuwbouw in het algemeen, is het te verkiezen om 3-fasig te leggen ? Is er een extra meerkost verbonden aan 3-fasig electriciteit te hebben ?"

=> niet alle distribiteurs willen zonder reden 3 fasig leggen.  Dus best contact opnemen om zeker te zijn wat kan.  Maar ik zie geen reden waarom je driefasig zou werken.

Walter
 

 

walter

wel als je meer dan 5 kWp wil plaatsen, je mag zoveel niet op 1 fase injecteren!

Kris,

Als ik het goed voor heb bepaald je epb of je al dan niet een nulenergie woning hebt.

De regel is energie voor sww en verwarming moet terplaatse zijn opgewekt.

Dus afhankelijk van u resultaat van u epb verslag kan je bepalen hoeveel pv je legt.

Wist je trouwens dat het nu mogelijk is om je ph certificaat via je epb aan te vragen?

Een verbruik van 8/ m2 is zeer goed mag ik zo nieuwsgierig zijn om naar je opbouw te vragen?

Waarom ga je ervanuit dat je luchtdichting beter zal zijn?

Het verbruik van 8 kWh/m² per jaar is een voorlopige berekening van PHPP en met een maximum van luchtdichting 0,6.

Zoals je weet is voor bijna alle passief woningen (of zelfs LEW), die met de uiterste zorg worden luchtdicht gemaakt, wel altijd een blowerdoor test die veel lager uitvalt dan de 0,6.

De invloed van die luchtdichting op PHPP en EPB is niet te onderschatten en dus ook redelijk bepalend voor het uiteindelijke warmteverliesberekening.

Als je wil stuur ik je de plannen op waarin ook de wandopbouw vermeld wordt, eigenlijk (bijna) standaard 30cm HSB opgevuld met cellulose vlokken.

kris

8 kWh/m².a, ik denk dat je je PHPP nog eens moet overdoen.  met een standaard opbouw van 30cm zitten wij meestal te vechten om de 15 kWh te halen, en jij halveert dat zomaar?  dat lijkt mij heel sterk, ben je al eens bij het PHP geweest voor een precontrole?

hans d

ja, die 8 kWh/(m²a) is nochtans de uitkomst van een voorrekening (gedaan met PHPP2007 versie 1.3), gedaan door een bureau dat zo'n berekeningen als activiteiten heeft.

't is wel een grote woning met redelijk veel glas op ZO en ZW en compacte vorm (bijna vierkant)... dat speelt wel als voordeel veronderstel ik.