Regenwaterputten en filter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een regenwaterton van 3000L aan het steken. De put is gegraven, de ton staat klaar.
De put komt in de tuin. Onder het af te breken afdak zit nog een 1000L betonnen put. Ik zou beiden willen gebruiken. De betonnen put zou moeten overlopen in de nieuwe.
Ik zit met een aantal bedenkingen omtrent het filteren.
Een wervelfilter kan ik niet ondergronds plaatsen wegens te weinig verval en de riolering die niet diep genoeg zit voor de afvoer.
Ik zoek dus een degelijk alternatief dat eventueel bovengronds gebruikt kan worden zonder al te veel onderhoudsproblemen. Iemand een tip of adresje?
Voor de overloop van de nieuwe put wil ik drainagebuis in de tuin ingraven.
Iemand ervaring hiermee?

Reacties

3000L Platin put en Wisy filter zijn geplaatst en werken naar behoren.
Overloop gaat naar bovengrondse infiltratieput...

ik kreeg de volgende vraag van gerd:

<< Ik heb zelf een regenwater put geplaatst en in het begin was het water wel proper maar nu is het verkleurd en het ruikt nogal sterk.
We hebben deels een platdak en ik lees op bovengenoemde site dat dit komt door de dakbedekking (bitumen).
Je schrijft dat je de regenwater put best zo weinig mogelijk uitkuist, maar geld dat ook als je water verkleurd door de stoffen die in dat platdak zitten of zal dat probleem zich op termijn oplossen? >>

wat bitumen betreft, er bestaan 2 soorten, SBS en APP.  het is vooral de APP roofing (bekendste merk is imperbel) die problemen geeft met verkleuring.  daarvoor zijn er twee oplossingen, ofwel wachten, na een 6-tal maanden stabiliseert zich dat en verkleurt het water niet meer zo,  andere oplossing is het dak schilderen, er  bestaan daar speciale verven voor op alu-basis (heeft als voordeel dat het de warmte goed reflecteert) of in een kleurtje (rood, groen,...) wat maakt dat het wat mooier oogt en minder ruikt in de zomer als de roofing warm wordt.

uitkuisen zal niet helpen zolang de roofing z'n kleurtje afgeeft aan het water.  en ik denk niet dat het kleurprobleem  door werking van de bacterien opgelost wordt.  maar dat heb ik nooit geprobeerd, kan ik dus niet met zekerheid zeggen.

hans d

 

 

 

 Is het dan beter om EPDM te plaatsen of geven bepaalde merken EPDM ook een kleur aan het water?

 

Groeten,

 

E.

epdm kan ook wat kleur geven aan het water doordat op epdm makkelijk algen groeien,  maar dat is nauwelijks zichtbaar en de algen zullen in de regenput snel afbreken.  ik heb dit probleem al voorgehad als de regenput redelijk leeg is en het dan begint te regenen.  waarschijnlijk omdat er dan relatief veel algen in relatief weinig water terechtkomen en het wat langer duurt voor het evenwicht zich hersteld heeft.  in periodes zoals nu met regelmatig regen en goed gevulde regenputten is dat (althans bij mij) nooit een probleem geweest.

hans d