Zeer oneffen gevel isoleren (max. 5cm)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen

Mijn schoonbroer is zijn huis aan het verbouwen. Het gaat om een oude woning met luchtspouw. Hij zal de gevelsteen afbreken om een nieuwe voor te metselen.
Daardoor kan hij relatief gemakkelijk zijn muren isoleren.
Echter gaat het om zeer onregelmatige (beton)stenen. Het goed aansluiten van de isolatie is bijna onbegonnen werk. Wat zijn volgens jullie de mogelijkheden?

Reacties

De grootst uitstekende delen afkappen, de grootste gaten opvullen, het geheel wat vlakker cementeren en tenslotte: isoleren met een soepel isolatiemateriaal dat de oneffenheden zo goed mogelijk mee volgt, dus bv. glas- of rotswol. Best te plaatsen in 2 lagen, onderling geschrankt.

 

Bert V

Effe vloeken op het forum,

Spuiten met pur...Wordt daarna afgeschuurd alvorens de façadesteen te metsen.

 

 

of ook

Met diffutherm op een roosterwerk of tji liggers tegen de muur en in de holte hout of papier of ... vlokken blazen. Krepi op de diffutherm of als er genoeg geld is een steen ervoor.

Krepi met EPS bollekes in tegen de gevel zetten. (in de massa isolerende krepi >< krepi op isolatieplaten )

Eerst façade metsen en dan inblazen met vanalles en nog wat...rotswolvlokken, eps bollekes,pur?, etc.

Die pur was idd ook een idee van hem. Ben er ook geen voorstander van.

Hij heeft wel maar zo'n 5 cm die hij kan isoleren als hij nog 2 cm spouw wil.

Hij is geen voorstander van een volle spouw (zijn stenen zuigen veel water op).

Moet er terug een façadesteen voor?

Pleister op isolatie, en er kan een pak meer geïsoleerd worden.

Ja er moet opnieuw een facadesteen voor. Die heeft hij al liggen. Het zijn stenen die nogal wat water opslorpen zegt hij. Dus wil hij vermijden om de spouw volledig op te vullen. Een grotere spouw is ook geen optie, omdat hij met zijn gevel anders over de grens van de buren zou komen op een bepaald punt.

Ik vrees dat de pur de beste oplossing zal zijn (ik haat zelf ook pur, maar ja).

Hij heeft al zelf een deel geïsoleerd, maar ik heb hem er uiteindelijk kunnen van overtuigen dat hij het beter terug zou afhalen en opnieuw/beter doen. Hij had geïsoleerd met vaste platen en er zaten kieren in van wel 3-4 cm.

Beetje bij beetje raakt hij overtuigd van de basisprincipes van isoleren ;-).

Normaal kan je zonder enige zorg de gevelsteen wel een 2-tal cm verder naar buiten zetten op de bestaande fundering.

Misschien kan dat nog volstaan naar de buren toe. Zo kan je toch van 5 naar 7 cm dikte, percentueel al een hele verbetering, al blijft het bitter weinig, zeker als je ziet welke moeite er voor gedaan wordt...

 

Bert V

 de spouw tot de laatste cm opvullen kan ook, als je tenminste een dampopen isolatie neemt in de spouw:  supafil spuitwol (lambda= 0,034), SLS20F silicaatschuimkorrels, glaswolplaat, rotswolplaat, maar dus geen PUR of PIR want dit is volledig dampdicht.