COP "berekenen"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze LEW komt een geothermische WP, Nibe F1245 met verticale boring.
Volgens de fabrikant heeft deze een COP van 4.5 volgens EN 14511 voor bron 0°C en afgifte 35°C.

Maar onze bron zal +-10°C zijn. Kan je dan via een regel van 3 de nieuwe COP berekenen? Delta 35 = COP 4.5, dus Delta 25 = COP 6.2?
En als de afgifte maar op 30°C staat, is delta 20, dan COP = 7.8?

Reacties

Neen, dat kan je niet. De Coefficient Of Power (COP) is een maat voor het rendement van je toestel. De vloeistof, smoorklep en compressor bepalen wat je rendement zal zijn bij een bepaalde Tbuiten en Tbinnen. Je kan voor de COP enkel vertrouwen op gegevens van de fabrikant of een meetbureau.

(hoewel die van de fabrikant ook niet altijd correct zijn)

2,5-3,5. Alles daarboven is religieus...

 Voor een Lucht-Water WP volledig mee akkoord!

 

Maar wij gaan voor een geothermische met een boring van 125meter. Terwijl de warmtevraag bij -10°C een 5kW is.

Kans dat de brontemp van +- 10°C hard zakt is er quasi niet.

 

Volgens fabrikant COP 4.5 bij bron 0°C; afgifte 35°C. (delta 35gr)

Bij ons, bron op 10°C, en afgifte +-30°C. (delta 20gr)

Lijkt me sterk als wij geen COP van +3.5 gaan halen hoor...

 

Of heb je voorbeelden van een gelijkaardige setup? Dan hoor ik het graag.

 

 

Ik denk dat de brontemperatuur harder zakt dan je zou willen. Het probleem zit in de recuperatie van de bron tijdens de zomer, om de bron weer terug op temperatuur te krijgen zou tijdens de zomer ongeveer net zoveel warmte aan de bron moeten worden toegevoegd als in de winter onttrokken is. De koelingsbehoefte van een goede woning is echter een fractie van de warmtebehoefte waardoor er onvoldoende gekoeld wordt om de bron ook maar enigszins te recupereren. Dat betekent dat de bron de tweede winter met een lagere brontemperatuur begint zodat de WP harder moet werken om de benodigde warmte aan de bodem te onttrekken, ofwel een lagere COP (praktijk: sterk toenemende stookkosten). 

 

De brontemperatuur zal elk jaar verder wegzakken totdat je na zo'n 10 jaar genoodzaakt bent een nieuwe put te boren.  

Dat is toch wel doemdenken, als die put en warmteverlies correct berekend zijn, moet dat in orde blijven.

Daartegenover : een correct gedimensioneerde boorput zal niet NAUWELIJKS zakken, neen die zal volgens mij naar nul graden zakken.
Kleine warmtevraag of niet, je zal dan best vragen om te overdimensioneren.

Ik weet waarom ik uiteindelijk voor luchtwater gekozen heb: slechte ondergrond, en veel te dure boring zonder garanties.
Met een goede LW warmtepomp weet je tenminste wat te verwachten is.

En dus ook een COP van 2,5-3,5... het is overigens geen doemdenken om uitputting en daardoor dalende rendementen te voorspellen, het is gewoon praktijk. Daarom is er naast COP (systeemrendement) en SPF (seizoensrendement) ook nog sprake van levensduurrendement. De focus op de eerste is begrijpelijk want daar kun je je lekker rijk aan rekenen, bij verticale boringen is de laatste vooral van belang maar daar moet je dan wel voor open staan.

 Ik heb het internet al wat afgezocht, maar vind eigenlijk niet veel over "uitputten van boorput".

Spreek je uit ervaring ofzo?

 

En volgens je laatste respons is de COP en SPF wel goed bij verticale boring, alleen de levensduur niet? En in je eerste reactie is het "2.5 - 3.5" voor vertcale boring??

 

Ingir, wat je vertelt slaat nergens op. Een fatsoenlijke putboorder maakt een berekening van het te verwachten temperatuurverloop van de bodem met de jaren. En hij zal er voor zorgen dat bij de bepaling van het aantal nodige meters (of het aantal boringen) dat ze na 10 jaar niet uitgeput zijn. Uitputten van boringen heeft voornamelijk volgende oorzaken: slechte dimensionering (te weinig meters, slechte ondergrond die overschat is), slecht geboord of te hoge belasting (meer dan de voorziene draaiuren/jaar).

De theoretische COP wordt bepaalt door het gebruikte koudemiddel. Het werkelijk rendement (SPF) wordt bepaalt door deze theoretische COP maar reking houdend met de werkelijke primaire temperatuur, de vertrektemperatuur en de kwaliteit van de gebruikte onderdelen in de warmtepomp.

Een SPF van 4 (en meer) is perfect haalbaar, ook met een lucht/water wp als de vertrektemeratuur laag gehouden wordt (dus geen temperaturen boven de 35° voor verwarming).

@ ddd en de anderen :

#18 in onderstaand onderwerp,

http://www.ecobouwers.be/forum/post/moeilijk-te-beslissen-warmtepomp-ja-nee#comment-145702

 

Er wordt ook gesproken over de verhouding tussen de delta T en het rendement van de WP.

Veel kijkplezier.

 

@ Ingir

2,5-3,5. Alles daarboven is religieus...

Deze uitspraak wil ik niet voor waar aannemen, anders bestaat het bewijs van het bestaan van god en moet ik tot inkeer komen...

 

De brontemperatuur zal elk jaar verder wegzakken totdat je na zo'n 10 jaar genoodzaakt bent een nieuwe put te boren.

Alsof die warmtewisselaar in een hoop grond steekt die zodanig rondom geïsoleerd is dat er geen of ruim onvoldoende warmte aan kan?

De warmtepomp is niet iets mysterieus dat pas opkomt. Tijdens de petroliumcrisis van de jaren 70 zijn er ook een hoop geplaatst en die hebben echt geen behoefte aan een nieuwe put om de 10 jaar!

 

Heb ik al vermeld dat dagelijks bidden tot het spaghettimonster de energievraag van uw woning met 20% doet dalen?

 Uitputting kan inderdaad voorkomen worden door overdimensionering van de put, de kosten voor de verticale boring zijn echter zodanig hoog dat de kans op onderdimensionering groter is. Het zal dan ook zeker niet aan de boormeester liggen, die zal eerder een dieper gat willen graven maar dat moet wel opgehoest worden door de bouwheer. Als het budget onder druk staat (en dat is meestal zo) dan zal de bouwheer eerder geneigd zijn de boorder te kiezen die de klus voor een paar duizend euro minder kan realiseren (en geen garantie geeft).

 

 

 

 

Beste Ingir,

 

"De koelingsbehoefte van een goede woning is echter een fractie van de warmtebehoefte waardoor er onvoldoende gekoeld wordt om de bron ook maar enigszins te recupereren."

-> Dit probleem is gemakkelijk op te lossen in een lage energiewoning of passiefhuis door in de zomer uw vensters open te zetten: dan zijn de ventilatieverliezen (hier warmtewinsten voor de bron) stukken groter dan de som van de isolatie- en ventilatieverliezen in de winter. Lowtech, goedkoop en aangenaam met de vensters open. Je kunt dan nog energie besparen door uw ventilatie een standje lager te zetten. Let wel: dit is geen advies van mijn kant; het is echter een mogelijke simpele oplossing van een mogelijks probleem.

 

Mvg,

Jurgen

 

Ik denk eerder dat het moeilijk is een boorder te vinden ervaring heeft met woningen met een warmtevraag van maar 5kW; Die zijn gewoon te (onder)dimensioneren op 20kW.  Daarnaast wil ik nog wel eens zien dat de bodem idd uitput.  5KW warmtevraag is zowat 10.000KhW dat je zal onttrekken jaarlijks.  Volgens mij lukt dat wel.  

Verder is natuurlijk de vraag wat overdimensioneren is; Overdimensioneren is nooit goed.  Er moet altijd juist gedimensioneerd worden.  Dat wil zeggen dat er nooit onder gevraagde minimum temperaturen gegaan wordt.  En dan is de vraag wat die minimumtemperatuur moet zijn.  Er zijn hier heel wat opties.  Niets bv dat je moet tegenhouden zo te dimensioneren dat je op het einde van het seizoen nog maar 0°C overhoudt.  Op voorwaarde dat die uitputting over vele jaren zich idd niet voordoet.  Je verliest zo natuurlijk een deel van het voordeel van een verticale collector.  

Over uitputting denk ik dat daar weinig gegevens over zijn momenteel.  Een beetje LEW heeft maar 6 maanden verwarming nodig.  De bron heeft dus ook 6 maanden om te recuperen.  Zo zal je niet veel studies vinden.  

Walter

 

Dat zou betekenen dat een gebruiker moet stoppen met stoken als de brontemperatuur door zijn minimum dreigt te zakken. Als dat putje winter is zullen er weinig gebruikers zijn die hun WP uitschakelen en op een elektrisch vuurtje verder stoken. Waarschijnlijker zal de WP langer draaien om de gevraagde comforttemperatuur te bereiken totdat de WP continue draait en het huis nog niet warm te krijgen is. En vervolgens zal het elektrische kacheltje alsnog bijgezet worden. Ook niet best voor de COP...

Ingir,

Het probleem dat je stelt noemt dimensioneren.  En dat wil zeggen dat er moet gerekend worden.  En dat moet bij alles in het bouwproces gebeuren; funderingen moeten berekend worden, overspanningen moeten berekend worden, warmteverliezen moeten berekend worden....  

Als er juist gerekend wordt zijn er geen dimensioneringsproblemen.  En zal het nooit te koud worden in een woning.  En in een woning met maar 5kW warmtevraag moet er al heel fout gerekend worden voordat het er ooit te koud wordt.  

Walter