isolatie 2 zijdig luchtdicht maken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vaak wordt een muurisolatie of dakisolatie-opbouw beschreven met een opbouw van binnen naar buiten waarbij de buitenzijde meer dampopen is en er veel aandacht wordt besteed aan correcte luchtdichting. Vaak zie ik folies en tape rond de ramen aan de binnen- en buitenzijde. Ook binnen op bvb osb worden naden afgeplakt voor goede luchtdichting (zo heb ik het begrepen). Aan de buitenzijde plaatst men vaak een houtvezelplaat met tand en groef. Deze verbinding is niet luchtdicht volgens mij.

Mijn vraag: Is het niet beter de hele massa aan isolatiemateriaal aan 2 zijden luchtdicht maken(mits de regels van dampopen constructie te respecteren)?

Of is er een reden om aan de buitenzijde niet alles luchtdicht af te werken?

Reacties

Aan de buitenzijde aftapen is zinvol om de aansluiting 'WINDdicht' te maken. Zo wordt vermeden dat wind tot in de constructie kan blazen en het isolatieniveau door luchtspoeling daalt. Er is geen nadeel ten aanzien van het bewaren van de dampopenheid, daar zorgt de dampopen houtvezelplaat wel voor in het vlak.

 

Bert V

 Beste Bert, mijn vraag gaat over de zin of onzin van het 2-zijdig luchtdicht maken. Het winddicht maken lijkt me idd. zeker aangewezen.

De vraag vloeit voort uit een gesprek dat ik had met een fabricant. Zoals ik het begrepen heb is het zo dat je de luchtverplaatsing in de isolatielaag zo klein mogelijk moet houden om de isolatie optimaal te laten renderen. Indien de buitenlaag van bvb. een houtskeletopbouw enkel winddicht is en niet luchtdicht dan krijg je luchtinfiltratie in de isolatielaag. Aan de binnenzijde wordt er al heel veel aandacht besteed aan optimale luchtdichting maar waarom wordt dit ook niet aan de buitenzijde van de isolatielaag toegepast?

Het zou idd ideaal zijn om de buitenzijde ook luchtdicht te maken,maar wel dampopen natuurlijk.

In praktijk zal dit wel wat moeilijker zijn,je kan de naden van bv. celitplaten aftapen als je eerst de juiste primer gebruikt(tape zal anders niet hechten op de platen),maar zelfs dan zal je buiten zijden niet luchtdicht zijn om dat de meeste houtvezelplaten die aan de buitenzijde gebruikt worden op zich niet luchtdicht zijn.

Mijn idee over het luchtdicht maken van de buitenzijde,probeer je best te doen om dit te brereiken en je zal in de praktijk dan een buitenzijde hebben die heel goed winddicht is.

 

De luchtdichting heeft tot doel om te vermijden dat warme binnenlucht (die veel vocht kan bevatten omdat ze warm is) doorheen de constructie stroomt, bijgevolg afkoelt totdat het vocht condenseert in de isolatie. Dit fenomeen doet zich in ons klimaat niet in die mate voor in omgekeerde richting. Bijgevolg is luchtdichting vanaf de buitenzijde niet nuttig.

Een tweede doel van luchtdichting bestaat er in om de warmteverliezen door buitenstromende lucht te beperken. Als de constructie op 1 punt in de opbouw luchtdicht is, volstaat dat om de stroom te stoppen.

Bijgevolg zie ik de meerwaarde voor luchtdichting langs de buitenzijde niet...

 

Bert V

 Ik zie ook het nut niet in van luchtdichting aan de buitenzijde. Winddicht doormiddel van tandgroefplaten of onderdakfolie lijkt mij meer dan voldoende. 

Het tweede doel is idd warmteverliezen beperken. Vanwege dit doel is bij mij de vraag ontstaan of dat dit daadwerkelijk zo goed mogelijk plaatsvind door aan 1 zijde luchtdichting toe te passen. Het doel is toch om de luchtcirculatie in de isolatielaag zo laag mogelijk te krijgen of tot nihil te herleiden. Als je luchtinfiltratie krijgt aan de buitenzijde kan daar luchtverplaatsing/circulatie ontstaan (zowel horizontaal als verticaal).  In een ver verleden heb ik eens opgelet in de fysicales over het gedrag van vloeistoffen en stromingen in een buis. Als ik me goed herinner, is de verplaatsing aan de wanden laag en in het midden het hoogste. Indien je dan maar aan 1 zijde de verplaatsing beperkt... Of sla ik hier de bal mis??? 

Naar mijn mening is het zinvol om te kiezen voor een kwalitatieve luchtdichting met een dampopen/luchtdichte folie of 2 lagen geschrankt geplaatste houtvezelonderdakplaten.