verschil isolatie ramen en muur?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eind september komen er nieuwe ramen in ons huis.
Deze hebben een Uf waarde van 0.88W/m2K met drievoudig glas van 0.6 (of 0.66?) W/m²K

De muren heb ik vorig jaar laten inspuiten met PUR (ik weet het , niet het meest ecologische) . Dit is ongeveer 7,5cm dik . Hierbij kom ik dan op een R waarde van 0.075m / 0.035 lambda = 2.14

Maar hoe vertaalt de verhouding dan tov het raam want ik kan veronderstel dat ik die twee cijfers niet rechtstreeks kan vergelijken?

Reacties

ik vermoed zelf de oplossing gevonden te hebben

 

U=1/R

dus R=1/U

dus R=1/0,88 = 1,14

 

-> uiteindelijk dus toch nog een 'groot' verschil met mijn muren waarvan ik nochtans graag heb dat ze nog dikker geïsoleerd zouden worden

Correct, meestal wordt de lijst en het glas samengeteld (parallel schakeling van thermische weerstanden) waardoor een totale u-waarde van rond 0.7 wordt bereikt. Een goed geïsoleerde muur zit lager, met 0.15 als richtwaarde voor passiefhuizen en 0.4 voor LEW.

Het is zowieso wel goed dat je ramen slechter zijn dan je muur: als er dan condensatie optreedt is het op de ramen, waar dit geen kwaad kan.