Double Bell Masonry Heater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Ik heb de portfolio van MHA ontvangen en bestudeerd, meer bepaald het ontwerp van de Double Bell van Alex Chernov.
Het gaat daar over : "Double Bell Heater Designed by Igor Kuznetsov and Alex Chernov Built at 2008 Wildacres orkshop"
Van het ontwerp ben ik overtuigd, van de voordelen t.o.v. een 'finoven' ook ...

Maar tijdens het zoeken naar de pro's en contra's van dergelijke ontwerpen stoot ik op volgende webpagina : http://mha-net.org/docs/committee-reports/discussion07031202.htm
Nu blijkt dat de discussie op die webpagina ook dateert van 2008.

In de uitvoeringstekeningen gaat het meer specifiek over course 6, 7 en 9.

Bijgevolg mijn vraag : welke uitvoering is de 'aangepaste' waarover chernov spreekt... die uit de MHA portfolio, of die die we kunnen zien op de foto (Conway 04) op die webpagina ? Iemand enig idee ???

Mvg,

Bart A

Reacties

wat zijn de voordelen tov een finoven?

Charly,

 

Heel het verhaal vertellen zou ons te ver leiden, maar toch effe dit (fundamenteel) 'verschil' overdenken :

Een finoven maakt gebruik van een 'tegenstroomkanaal' : de gassen worden naar beneden geduwd door de gassen die bijgeproduceerd worden door de verbranding van het hout. Om toch voldoende 'trek' te behouden wordt er veelal een by-pass klep geinstalleerd om deze op gang te trekken... enz.

In een 'double bell systeem' wordt er gebruik gemaakt van de theorie van de 'free gass movement' : warmere gassen 'stijgen', koudere 'dalen'. Binnen een 'bell' (een grote 'kamer' waarin het gas 'verzamelt') zal het gas stratifiëren volgens temperatuur. Daardoor zal het koudere gas dalen naar de bodem van de kamer waar zich de 'uitgang' bevind naar de volgende kamer ... enz. M.a.w. er wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht i.p.v. allerlei mechanische componenten zoals bv. een by-pass.

Mvg,

 

Bart A

Op ecologieforum.eu staat een verbeterde Double-bell, met name de verbrandingskamer is naar het rocketstove-principe aangepast. Gepost onder naam van Peterberg. Compleet steen-voor-steen model ...

 

Maia,

 

Bedankt voor de reactie : ik kende het project van peter berg al. Hij is de ontwerper van de bergkachel die nu een rocket-bell-kachel tracht te ontwerpen.

Doch : in zijn bergkachel kan je maar 7 kg hout kwijt ... lastig als je wil werken volgens de principes van 'ganzhausheizung' ... En bovendien : ik ben

volledig overtuigd van de werking van de 'dry joint' van de originele 'bell-heater'. Ik prefereer de 'low-tech' secundaire luchtaanvoer oplossing boven de oplossing die P Berg voorstelt. Vandaar mijn vraag.

 

Bart A

Bart, ik stook tijdens de vriesperiode met een finoven model 18 ( 6kw) 1 x 6kg populier per dag. Daarmee regeneer ik een binnentemperatuur van om en bij de 23°C en een SWW temperatuur tussen de 45 en 55°C. Er is geen ander verwarmingssysteem. Dit is 'ganzhausheizung'. met 12.5 m2 zonnepanelen en een boiler van 1000 liter. Ik begrijp niet wat je bedoelt met 'maar 7kg hout kwijt...... lastig als je wil werken volgens de principes van ganzhausheizung'. Ik weet ook niet of er een Bergkachel bestaat met een warmtewisselaar?

Mon 

Bart, ik heb een finoven en het enige mechanische component dat er in zit is een bypassklep die ik eigenlijk nooit open zit omdat het niet nodig is.

Bij ons net hetzelfde Charly. Er zijn wel nog 2 kleppen in onze finoven gebouwd, 1 om de verbrandingslucht af te sluiten en 1 om de afvoergassen af te sluiten.

Mon  

 @ Bart a:

 

Je spreekt van "allerlei mechanische componenten zoals bv. een by-pass"...

 

Veel mechanisch is daar niet aan. Gewoon open en dicht schuiven. En dikwijls is deze klep niet nodig als de kachel nog een zeker temperatuur heeft van de voorgaande stookbeurt en kan je hem gewoon dicht laten staan.

Mon,

 

Waarom ik niet toekom met 7 kg hout ?

Situatie : buiten -1,2°C binnen 19°C en weinig zonnewinsten (zonnestraling zuid 10 W/m² andere oriëntaties 5W/m²).

Uit de PHPP blijkt dat ik dan nodig heb :

   ° 1,3 kW maal 24 h/d = 31,2 kWh/d voor verwarming

   ° 8,3 kWh per dag voor sanitair warm water

Samen maakt dat 39,5 kWh/d.

Als we ervan uit gaan dat hout per kg 4,1 kWh bevat en de kachel brandt aan een rendement van 90%, dan haal ik 3,69kWh uit één kg hout.

Resultaat : ik heb 10,704 kg hout nodig op een dergelijke dag.

 

Mvg,

 

Bart A

Allen,

 

De focus verschuift wat naar misschien ongelukkig gevormuleerde bedenkingen ... terwijl ik eigenlijk voornamelijk een antwoord zocht op volgende vraag (zie mijn eerste bericht) :

 

"

Bijgevolg mijn vraag : welke uitvoering is de 'aangepaste' waarover chernov spreekt... die uit de MHA portfolio, of die die we kunnen zien op de foto (Conway 04) op die webpagina ? Iemand enig idee ???

"

 

Mvg,

Bart A

Mon,

 

Hoe heb je u warmterecuperatie bij u FO? Koperen buiskes aa nde buitenzijde of zo'n vat in u kachel

 

gr Polair