regenwater gravitair gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij de renovatie van mijn belle-epoque woning wens ik op het dakterras een regenwaterton te voorzien van 3000 liter.

Ze zou dienen voor de spoeling van de wc, bediening van een buitenkraantje, eventueel wasmachine en douche.

Al deze tappunten liggen lager dan de ton en ik zou dan het systeem graag gravitair willen laten werken.

Heeft iemand hier ervaring mee, of bedenkingen...

Ikzelf zie volgende moeilijkheden:

- Stabiliteittechnisch geen probleem, terras wordt ondersteund door nieuwe muur waarop een nieuwe betonnen dek wordt gegoten;

- Kan je zo een tank isoleren tegen vorst? of bestaan er ecologische systemen om vorst tegen te gaan?

- Sluit je de afvoer gelijkaardig aan als met een pomp? Met vlotter net onder het wateroppervlak?

- De voeding van de tank geschiedt via het bovenliggend dak. Dit platte dak is afgewerkt met een rubberen dakdichting. De kiezel die erop ligt is vuil en wil ik vervangen. Met welk materiaal doe ik dit best opdat het water "zuiver" blijft, wordt. Stilstaand water wordt snel "vuil" en de dakhelling wijzigen is niet opgenomen in het budget ;°)

- Wat doe je als de put leeg is, bestaan er wc's met twee aansluitingen?

- iemand ervaring met firma's in de buurt van Sint-Truiden?

 

Hartelijk dank voor al jullie bedenkingen, opmerkingen en vooral oplossingen ;°)

 

Dries

 

Reacties

indien je zeker bent dat 4000 kilo (= 3000 liter water + het gewicht van de regenton) kan dragen is dat geen zorg....

 

isoleren tegen vorst is uiteraard noodzakelijk vermits de ton boven de grond zit.... een ondergrondse tank heeft dat probleem niet.

hoe isoleren..... euh..... is moeilijk te garanderen vrees ik..... je moet alle kanten van de ton isoleren: niet alleen rondom maar ook onderaan en bovenaan.

dus moet je de ton op een sokkel plaatsen waardoor je misschien een probleem krijgt met drukpunten op je plat dak eronder.

 

isolatie moet ook dik genoeg zijn want, ook al in heel koude periodes van -10°C (hebben we vorige winter nog meegemaakt), kan de koude nog door de isolatie komen. Je moet er volgens mij ook rekening meehouden dat je geen warmtebron in de regenton hebt.

Het regenwater zal langzaam afkoelen door de aanhoudende koude buiten. De isolatie zal dat proces uiteraard wel vertragen maar niet helemaal kunnen tegenhouden.

Je kan ook niet gaan vergelijken met een mazoutton die buiten staat en nooit helemaal bevriest. Mazout/Stookolie heeft een veel lager vriespunt dan water.

 ik onderschrijf het verhaal rond isoleren van de watertank. Het enige wat isolatie gaat doen is de nacht-dag-temperatuurschommelingen wat afvlakken.

Hopelijk kan je tank een lichte uitzetting aan als de boel vervriest. Dat zal echter niet de hele winter het geval zijn, en enkel bij uitzonderlijke winters
zoals 2008-2009 2009-2010 en 2010-2011 en de andere seizoenen staat dit gratis regenwater ter beschikking!

isoleren kan echt wel helpen, maar dan moet die overal perfect aansluiten en waterdicht zijn, en dat is moeilijk haalbaar.  en je blijft met minstens 2 openingen zitten, nl. die van de toevoer en de afvoer.  maar als je dat kan combineren met een goed beschutte plaats (en een kunststofvat uiteraard) is dat wel mogelijk.  de kans op bevriezen is dan niet zo groot. 

 

 

1 bemerking: Tenzij uw regenton 10 meter hoger staat dan het aftappunt van uw douche en wasmachine, zal dit niet werken.

Voor spoeling wc kan dit wel werken. Als het nu 1 minuut of 15 minuten duurt vooraleer de bak terug vol is, maakt niet uit.

Het buitenkraantje zal niet echt kunnen dienen om een tuinslang op aan te sluiten, wegens te weinig druk. 10m hoogteverschil = 1 bar. Stadswater = +/- 3,5 bar.

 Ik woon in het buitenland, op een plek waar geen waterleiding is en water uit een put naar een ton van 3000 liter op het dak gepompt wordt waarna het gravitair de aansluitpunten bereikt.  Voor de wasmachine is het verval 3.5 meter en dat werkt wel degelijk zonder problemen (reeds 3 jaar lang).  De badkamer is een verdieping lager en de douche werkt ook zonder moeilijkheden.  Er zou weliswaar geen massage-douchekop of gesofisticeerd bad op moeten aangesloten worden maar voor de rest geen problemen.