recuperatie warmte ventilatielucht via lucht/water warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet,

Wij werken met een lucht/water warmtepomp (vloerverwarming en warmwater) en houtkachel als verwarmingssysteem.
Nu zouden we graag wat extra gaan isoleren en dus komt er ook iets van ventilatie bij kijken.
Het is moeilijk met een warmtewisselaar tussen oude en verse lucht te werken mits het een verbouwing is.

Nu is mijn vraag zou het iets van nut hebben om de warme binnenlucht ter hoogte van de buitenunit van de warmtepomp naar buiten te blazen (recht er in), zodat die warmte hergebruikt kan worden voor de vloerverwarming en warmwater? Of kies ik beter voor een natuurlijk ventilatiesysteem om zo het verbruik van de ventilator uit te sparen?
Wat denken jullie?

Reacties

 Het zal alleszins beter zijn dan niets; en vooral in de koudste dagen wanneer de warmtepomp frequenter draait. Maar erg veel zou ik er niet van verwachten: want een warmtepomp (en daarmee ook de warmtepompventilator-buitenunit) draait niet permanant, maar intermitterend. Telkens de warmtepomp aanslaat (net zoals een C.V-ketel niet aan één stuk door brandt).

Ofwel kan je denken je ventilatieventilator electrisch te koppelen aan de warmtepompventilatorunit, om de efficiëntie te verhogen (door je vraag breng je me zelf op ideeën), maar dan krijg je meer ventilatie hoe meer de warmtepomp draait = hoe kouder het buiten is en geen ventilatietijdens de warme helft van het jaar: en da's ook de bedoeling nieten het omgekeerrde zou eerder gewenst zijn: meer ventilatie eens de buitentemperatuur de verwarming overbodig maakt!!!

Een natuurlijk ventilatiesysteem bespaart wel het ventilatorverbruik, maar dan blijf je achter met een ventilatiesysteem dat nauwelijks regelbaar is tenzij een klein beetje via automatische luchttoevoer-ventilatieroosters zoals o.a Renson invisivent en Transivent. een natuurlijk ventilatiesysteem staat en valt met de trek in je verluchtingsschoorsteen: dus geen wind betekent nauwelijks ventilatie, zelfs al staan dan je automatische toevoerroosters helemaal open!!!

Als je dan toch goedkoop wil gaan, zou ik tenminste voor (laagspannings)afvoerventilatoren in keuken en badkamer kiezen en die uitrusten met een vochtsensor/IRsensor OF een tijdsklok, zodat dit altijd eenzelfde afvoerdebiet een constante ventilatie garandeert. Dan heb je min of meer een ventilatie-systeem-C