elektriciteitsverbruik pomp zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand enig idee wat ongeveer het jaarlijks energieverbruik is van de pomp voor een zonneboiler, ongeveer 5m2, en een boiler van 300l?

Reacties

Hallo,

de pomp die wij hebben verbruikt 30 watt (volgens leverancier, niet zelf gecontroleerd). Dat is wel heel zuinig in vgl met andere types.

Bij ons draait de pomp een kleine 2000u/jaar. Van het ogenblik dat de pomp draait is er een opbrengst van minstens 300W, dat betekent een COP van minstens  10 !

 

groeten,

 

Nayy

 charly99

 

Voor mijn zonneboiler van 200 l met 20 vacuumbuizen ( met  2 personen )  verbruik op jaarbasis 97 KW gemeten met pomp van 46 Watt

 

Mvg Ulrik

 Charly99, bij ons hebben we een gemeten verbruik van 44 watt.

Het verbruik van je pomp hangt af van verschillende factoren. De pomp zelf is 1 onderdeel. De opvoerhoogte kan, mi, ook het verbruik beinvloeden bvb. bij een terugloopsysteem (stand 1 of 2 of 3). De viscositeit van de vloeistof speelt ook een (kleine) rol.

De instellingen van de pompsturing via de controller kan ook veel uitmaken in het uiteindelijke verbruik op jaarbasis.   

Maar zoals ulrik al schreef. De energie die je erin steekt is vele malen kleiner dan de opbrengst. 

Bedankt voor de info, ik had totaal geen gedacht van de grootte van een pomp en jaarverbruik.  In euros uitgedrukt kan het tot een kleine 20euro per jaar plopen.  Ben momenteel een aantal offertes aan het bekijken, waarvan eentje met thermische olie als transfermedium, deze is een beetje visceuzer maar lichter dan glycol dus de grootte van de pomp zal het zelfde blijven, enkel de soortelijke warmte van olie is een 30% lager tov een mengsel glycol/water.  Dus als ik het goed voor heb moet de pomp ook wat langer draaien om dezelfde warmte naar de boiler te sturen.  Of zie ik dit verkeerd?

ik gebruik een wilo stratos para pomp, met variabel debiet, deze verbruikt 4 tot max. 38 watt, maar die draait maximaal op halve kracht.  ik heb er geen verbruiksmeter op staan, en aangezien de pomp modulerend aangestuurd wordt via 0-10V kan ik het verbruik dus niet goed inschatten.  maar als het een beetje helder weer is die draait  ze hele dag.  op 2000 uren zou mijn pomp ruw geschat 8 € verbruiken.  maar deze pomp is wel behoorlijk duur. 

thermische olie heeft een lagere soortelijke warmte en zal dus langer moeten draaien om dezelfde hoeveelheid warmte te transporteren.  maar draaien heeft alleen zin als de zon ook voldoende warmte levert....

hans d

 charly99

 

een pomp / circuits dat met thermische olie werkt daarvan zal de vloeistof waarschijnlijk niet moeten vervangen worden denk ik wat wel om de 4 à 5 jaar het geval is met een mengsel op basis van glycol zoals dat ook bij een auto het geval is omdat de weerstand voor bevriezing jaarlijks zakt tenzij je een leegloopsysteem hebt natuurlijk waarbij de collector bij het stoppen van de pomp volledig leeg loopt maar deze systemen hebben dan weer het nadeel dat er behoorlijk wat zuurstof in het circuits aanwezig is dat voor corrosie zorgt

 

Ulrik