vloerverwarming op een houten roostering? kan dat; welke materialen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vloerverwarming op een houten roostering? kan dat; welke materialen? iemand ervaring?

Reacties

waarom niet, 't is vooral een kwestie van hoeveel de vloer kan dragen.

je hebt droogsystemen, meestal een isolatieplaat in eps, 25 a 30mm dik waarin uitsparingen gefreest waarin eerst een geleidingslamel waarin de buis geplaatst wordt.  daarop komt dan een gipsvezelplaatvloerelement, meestal ook 25mm dik waarop dan de definitieve vloerbedekking komt.  is de vloer draagkrachtig genoeg kan je eerst een halfharde houtvezelisolatieplaat leggen, daarop een PE folie en dan de buis voor de vloerverwarming die zoals gebruikelijk is afgedekt wordt met 65mm chape of meer.

hans d

Zoals Hans aangeeft, is er geen enkel probleem om een vloerverwarmingssysteem op een houten roostering aan te brengen, op voorwaarde dat die roostering op het gewicht voorzien is.

Mocht het om een nieuwbouwsituatie gaan, maak dan tijdig de keuze voor al dan niet vloerverwarming, alsook de uitvoeringswijze.

Zo kan de roostering optimaal worden afgestemd op de belasting, zonder onnodige meerkosten. En vermijd je ook een eventuele herberekening van de ingenieur stabiliteit die hiervoor meerkosten kan aanrekenen.

 

Bert V

danl voor de reactie; het gaat niet om nieuwbouw. Denken jullie dat gesplette baddings (150*35) om de 50 cm de last kunnen dragen van een betonchappe of weten julle waar softw te vinden is om die berekening te doen. Ik kan de rooster eigenlijk ook ondermetsen om de meter daar het voor het gelijkvloers is (vloerpasverhoging).

 

(p.s. het gaat om een vloerpasverhoging van 48cm)

Zou het nuttig zijn nog minerale wol tussen de roosters aan te brengen: dit zou dan worden rooster met 16cm rotswol; vezelplaat 30mm; EPS drukvast 6cm; PE film 0,2 mm; betonchappe 6,5cm met net waarop VPE buizen en vloer. De rooster zou dan 22 cm boven een betsaande nt geisoleerde droge vloer komen.

hangt van de overspanning af, maar als je om de meter ondersteunt is dat zeker voldoende.  ik denk niet dat je zomaar gratis software zal vinden om stabiliteitsberekeningen te maken, indien wel, mag je me graag de link doorsturen.

hans d

natuurlijk is dat nuttig, 60mm eps is ruim onvoldoende als vloerisolatie, en zeker in combinatie met vloerverwarming.  maar ik zou geen VPE of PEX buis gebruiken, maar pe/alu/pe buis, niet duurder en zeker zuurstofdicht.

hans d

zou je ook nog een dampwerende folie aan de onderzijde van de rotswol aanbrengen of loop ik dan het risico om condensatie te krijgen in de isolatie. De PE aan de binnenzijde  is niet-doorlatend.

Hans,

 

Angezien ik momenteel ook een beslissing dien te nemen inzake vloerverwarming op houten roostering kwam ik bij jouw post terecht.

Eén bemerking over jouw antwoord; het "afdekken" van het droogsysteem met gipsvezelplaatvloerelement (heb gelezen dat Fermacel 2x12,5mm ook zou kunnen). Geeft dit geen problemen met de warmteoverdracht aangezien deze materialen toch heel wat meer isolerend vermogen hebben dan bvb een chape? Riskeer ik daarbij niet dat bvb een badkamer op de verdieping niet warm te krijgen is?

 

Groeten,

Erwin

 

ik bedoelde ook vloerplaten 2*12.5mm.

dat isoleert een beetje, net als parket of tapijt boven een vloerverwarming.  de warmteoverdracht zal iets trager gebeuren, dat is het verschil.  en dus zal je t.o.v. chape en keramische tegel je water een paar graden warmer moeten stoken om dezelfde warmteafgifte te hebben.