weer een dampscherm vraagje

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met veel plezier heb ik hier zitten rondlezen op het forum, en nu m'n eerste bericht en vragen.

Binnenkort ga ik m'n dak zelf isoleren, dakpannen en onderdak (celit 4D) zijn reeds geplaatst.
Aangezien ik nogal gevoelig ben voor zomerwarmte in de slaapkamer (die in de toekomst onder het dak komt) zou ik willen opteren voor vlas isolatie. Tussen de kepers 6cm en dan via extra kepers 10 of 12cm, dit om nog een redelijke hoogte te bewaren)

Voor zover geen probleem, maar nu komt het: dampscherm of -rem.

Ik weet dat de vraag al eindeloos herhaald is, en ondertussen ken ik ook het verschil tussen deze twee.

Maar wat ik me afvraag is het volgende:

Als ik, zoals gewenst een dampREM plaatst en dan afwerk met gyproc (waarschijnlijk, kan ook houten schroten worden met laag vernis) met een verflaag of twee, neutraliseer ik het damp-open aspect toch?

Iets als dampopen verf bestaat nog niet dacht ik, dus wordt het afwerkingsvlak toch potdicht geverfd?

Kan ik dan beter geen gewoon dampscherm (PE folie) steken, iets wat me vele maler goedkoper uitkomt, aangezien de eventuele damp in de constructie toch niet meer langs binnen kan diffuseren? Of is zo'n geverfde gyproc afwerking toch nog voldoende damp-open?

Op de site van Isovlas staat dan weer dat een dampscherm of -rem niet meer nodig is bij gebruik van vlas isolatie en een dampopen onderdak (in mijn geval de celit).

Wie moet ik nu geloven?

Reacties

jastas

als je je zorgen maakt over het zomercomfort kan je beter hennep, of nog beter cellulose of houtvezel nemen, die scoren nog wat beter dan vlas.  al is vlas op dat gebied dan weer stukken beter dan de klassieke kunstschuimen of minerale wol.

maar verder sla je de bal wel wat mis.  er zijn heel wat dampopen verven, maar dampopen is iets voor de buitenkant, langs binnen is dat m.i. voor niets nodig.  en de damp hoort naar buiten te gaan als dat enigzins kan, en aangezien je met een damopen onderdak zit, moet je zeker niet proberen dat vocht naar binnen te krijgen, integendeel.  dus een goede damprem is het beste.  in jou gavel zou ook een PE-folie een optie kunnen zijn, maar PE-folie is veel kwetsbaarder dan een goede dampremmende folie.

strikt genomen is een damprem geen absolute must als je met natuurlijke materialen isoleert en een dampopen onderdak hebt, maar ik zou het toch doen.  al is het maar omdat dat naderhand makkelijker werkt, je isolatie blijft dan tenminste mooi op z'n plaats zitten.

hans d

 

Beste Hans

 

Bedankt voor je verduidelijkend antwoord! Maar wat ik me nu afvraag is wat je bedoeld met dat PE folie kwetsbaarder is dan zo'n peperdure damprem!

Zelf heb ik gewone PE gebruikt (0.2mm) als dampscherm voor een muur, en dat scheurt dus niets! Zelf een schroevendraaier geraakt er slechts met enige moeite door, en last van scheuren heb ik niet gehad! Ik denk dat zo'n damprem papier (zal wel geen gewoon papier zijn) vele malen kwetsbaarder is dan zo'n plastiek folie (kan me vergissen hoor)!

Je hebt gelijk dat hennep, houtwol en cellulosebeter bestand zijn tegen warmte doorslag, maar m'n budget is ook eindig... daarom de vlaswol keuze.

 

 

Een PE-dampscherm is in elk geval niet UV-bestendig. Als je dat een jaar of meer aan het licht laat bloot staan, verliest het alle elasticiteit. Het minste dat je er dan aan raakt, scheurt het door.

Dus als je het als eind-afwerking in het zicht laat op bijvoorbeeld een bergingzolder met dakvenster, is het geen lang leven beschoren...

 

Bert V

Ik ben aan het plannen voor de bouw van een massief passief huis.

Voor de luchtdichtheid wordt klassiek gerekend op de luchtdichtheid van de pleisterlaag en het beton, mits afdichting van overgang tussen beiden.

Waarom plaatst men geen dampscherm tussen binnenmuur en isolatie. Deze kan dan boven doorlopen in het dampscherm van het dak.

Dit lijkt me toch een stuk eenvoudiger voor het plaatsen van electriciteit en loodgieterij in de buitenmuren. Doorboring van de pleisterlaag is dan niet meer kritisch.

Heeft iemand hiermede ervanring?

Guy,

 

Omdat er helemaal geen noodzaak is om een dampscherm te plaatsen. Daarom plaatst men er geen.

Dat een massieve muur wat damp opneemt is helemaal niet kritisch.

Die damp ergens halverwege gaan tegenhouden, dat zou eerder problemen kunnen opleveren.

 

Geert

 

 

Ik denk dat ik me foutief heb uitgedrukt. Ik had beter het woord luchtdichtingsfolie gebruikt i.p.v. dampscherm.

De klassieke methode waarbij men afdichtingen plaatst tussen bepleistering en betonplaat lijkt me zeer kritisch, bijvoorbeeld op de plaatsen waar muren worden aangezet tegen een buitenmuur, electriciteitsbuizen, ed.. Tevens lijkt me dit ook zeer arbeidsintensief.

Ik vroeg me dan af of het niet mogelijk zou zijn om de luchtdichtheid te garanderen door een folie te plaatsten juist achter het binnenblad tussen muur en isolatie. Na de ruwbouw van het binnenmuren en voor het plaatsten van de isolatie zou men alles als het ware inpakken met een goede luchtdichtingsfolie

Deze zou dan kunnen aansluiten op ramen en buitendeur.

Guy