voorzetgevel of spouwisolatie bij bestaande woning?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In februari van dit jaar kochten we een vrijstaande woning waarbij het dak al wel goed geïsoleerd werd, maar de buitenmuren en de vloer (60% onderkelderd) nog niet. De verwarmingsinstallatie is van 1990 en werkt op mazout.

We willen nu een aantal energiezuinige en ecologische wijzigingen aanbrengen. Eerst dachten we eraan om de CV meteen te vervangen door een pellet-CV, maar bij nader inzien heeft dat natuurlijk weinig zin als de isolatie niet optimaal is.

Vandaar dat we eerst de muren willen aanpakken. Maar daar hoor ik heel wat tegenstrijdige berichten.
Wat is nu volgens jullie de beste methode: spouwinjectie of isolerende voorzetgevel (type E-Brick)?

Iedere spouwinjectiemethode heeft trouwens zo z'n voor- en tegenstanders, heb ik al gemerkt...
Wat is nu dé aangewezen iso die via injectie in de spouw kan gebracht worden?

ALvast bedankt voor jullie antwoorden!

Reacties

Als je een goede luchtspouw hebt, zonder contacten tussen binnen en buitenspouwblad (door veel muurankers, mortelbramen, venstertabletten die doorlopen, etc).... is een goede mogelijkheid het opspuiten de luchtspouw.

Uiteraard heb je dan extra voordeel aan een zo groot mogelijke luchspouw omdat het verschil tussen 2 en 4cm isolatie wel voelbaar zal zijn.

 

Met buitengevelisolatie ga je wat isolatiewaardes betreft altijd beter doen dan de luchtspouw opvullen met isolatie. Je gaat dan makkelijker kiezen voor minimum 5cm dikke isolatie en hoe dikker hoe beter uiteraard !

 

Enig probleempje met buitengevelisolatie en een (bestaande) luchtspouw .... die luchtspouw zal een gedeelte van de isolatiewaarde naar beneden halen. Want de isolatie zit buitenaan maar de binnenmuur sluit op de luchtspouw. Als die luchtspouw redelijk goed ventileerd heb je nog een nadeel erbij.

 

De allerbeste oplossing, in mijn inziens, is dan ook een goede dikke buitengevelisolatie en de luchtspouw opvullen met een vast materiaal. Zandkorrels, argex, andere materialen ... etc. Op die manier heb je een goede isolatie en een verhoogde inerte van de binnenmuur.

 Neem maar aan dat buitenisolatie plaatsen nogal zinloos is want toaal onefficiënt zolang je spouwmuur niet opgevuld is. En je kan dan ook gaan voor het opvullen met zandkorrels of zelfs Argex, maar dat gaat ook tijd en materiaal kosten.
Ik heb eerst overal waar ik spouw heb, die laten opvullen met Knauf Supafil spuitwol (SLS20F kan ook als milieuvriendelijk en dampdoorlatend product). En ga straks aan de muurbuitenkant nog bij-isoleren. Zodoende heb ik heb ik het beste van 2 werelden, en omdat mijn geïsoleerde spouw 6 tot 7cm is, betekent dit dat ik een veel kleinere dikte aan buitenisolatieplaat nodig heb... :  met 8cm Koolthermplaat + 0,5cm gevelpleister bereik ik dan zelfs isolatiewaarden voor een passiefhuis!!! en blijft mijn totale wanddikte beperkt tot een 9cm extra!!!

andere mogelijkheid is het buitenspouwblad weg te nemen, ik denk dat dat niet duurder uitkomt dan een dubbele isolatie, en je bent dan zeker dat je alle problemen op voorhand vermijdt.  en de totale wanddikte wordt met 10 a 15 cm isolatie niet dikker dan voorheen. vermijdt mogelijk ook problemen met buren, etc.

hans d

 Inderdaad Hans zijn dan de koudebruggen meteen opgelost!!!  Maar dit is een extra werk bovenop 3 gevels met isolatie plaatse, en houdt oor een huis van 1935 ook nog stabiliteitsrisico's in en zo'n werk zie ik me niet zelf gaan doen, terwijl buitenmuurisolatie plaatsen ik nog wel te doen vind. Ooit enkele jaren terug nog voor ik helemaal verdiept en  belezen was in de duurzaam-bouwen-materie kreeg ik eens mondeling prijs... 22000€... ja dankjewel zeg, mijn hele budget daarn alleen steken zag ik toen niet zitten. Temeer omdat er toen zelfs nauwelijks premie was voor muurisolatie. 
Inderdaad heb ik al kopbrekens genoeg gehad om bestaande koudebruggen te slim af te zijn, en ga ik hier en daar een buitenmuur en binnenmuur moeten doorslijpen en enkele vensterbanken onderkappen met thermische blokken maar dat staat NOCH in tijd NOCH in prijs in verhouding tot 3 gevelmuren wegdoen...
Jouw mogelijkheid is voor mij  alleen ideaal op papier maar geen haalbare kaart in de praktijk voor mij .

Hallo,

 

ik ben ook van plan om mijn spouw te isoleren.

Ik zit met nog enkele vragen.

In hoevere moet ik bang zijn voor vochtgevoeligheid van mijn stenen. Zal mijn buitengevel hier niet extra gevoelig aan zijn?

Ook zit ik met slecht voegwerk om wille van het metselwerk met vet zand in de vroegere tijden. 

Ik zou dit werk heel graag laten uitvoeren maar wil wel zeker zijn dat ik er geen extra zorgen mee veroorzaak.

 

Kan er mij iemand helpen op mijn vragen?

 

chris