Vacuumbuis of vakkeplaat voor SWW in de winter? Wie helpt me aub?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste duurzame energiegebruikers, Opdat huidige CV-ketel -met ingebouwde boiler 120 l- minimaal zou inspringen voor bijverwarming in de winter, ben ik naarstig op zoek naar collectoren met hoogste rendementen en zorgeloos onderhoud. (voor 4 m2 panelen en een boiler van max. 300 L voor 3 personen met bescheiden verbruik.)

Wie heeft goede ervaringen met Vaillant, Wagner L20AR,Weishaupt,Riello, Elco,Rotex, Chappee-Baxi,Viesmann,Sunstage....?

Vacuumcollectoren hebben weliswaar hoogste rendement in de winter maar hebben nadelen in de zomer stoomproductie, hoge onderhoudskosten in tegenstelling door vlakkeplaat. Voor sanitair warm water heeft de vlakkeplaat zijn sporen en klantentevredenheid verdiend volgens vele gebruikers. Of nu al toekomstgericht investeren in warmtepomp?

Wie van genoemde merken levert het hoogste jaarrendement (tenminste 70%)?

Dank bij voorbaat voor medewerking voor een slimmer en duurzamer energie-gebruik!

Reacties

Hallo,

Hier kan je een lijst vinden van de testen door solar Keymark, een kwaliteitslabel. (verplicht dacht ik)

http://solarkey.dk/solarkeymarkdata/qCollectorCertificates/ShowQCollectorCertificatesTable.aspx

Hoe ze de metingen doen weet ik niet, en of ze echt representatief zijn weet ik ook niet ...

http://www.estif.org/solarkeymark/collector-theory.php

Op deze pagina vind je de uitleg van de verschillende parameters waarmee ze de prestaties van de collector beschrijven, en onderaan staat er een excel tool waarin je de parameters kan invullen en zo de rendementscurves van de collectoren kan vergelijken.

Vlakke plaat geven meestal een hoger rendement in het lage temperatuursgebied, vacuumbuizen omgekeerd...

Over onderhoud vind je op deze site wel niets...

Gelijk welk systeem je ook kiest, in de wintermaanden december-januari moet er niet veel van je collector verwachten. Ik heb een paar weken geleden onze jaaropbrengst hier gepost op dit forum. 't zijn gegevens van een vlakke plaat. Zend maar een PM als je 't merk zou willen weten.

 

groeten,

Nayy

 





*/

Hallo Marc,

 

Buiten vlakke plaat heb je ook nog Solarfocus CPC collectoren en latento CPC12 / CPC18.

De solarfocus is iets tussen vlakke plaat en vacuüm tupes in. Ze werken met onderdruk.

De latento CPC12 en CPC18 is een vacuüm systeem maar zonder ventiel. Je moet het beschouwen als een thermosfles, met daarin de koperen leiding waar glucol door stroomt. Er zijn ook spiegels aan de achterzijde gemonteerd om ook met diffuse licht opbrengst te hebben.

 

Als je kijkt naar onderhoud, hebben de latento CPC12 / CPC18 de voorkeur, er zit namelijk geen enkel mechanisch onderdeel in de collector, zoals bij vlakke plaat. Waar Solarfocus een terugslagklep heeft met onderdruk. Zoals je zelf al aangaf de vacuum tubes hebben nog meer stress op de mechanische onderdelen.

Wat performance betreft doen de CPC12/CPC18 het bij laag zonne-energie en grote temperatuurverschillen het beter dan de vacuüm tubes. Bij kleinere temp verschillen doen de vacuüm tubes het beter. Maar dan heb je meestal voldoende zonnestraling dat het je niet uitmaak. De Solarfocus doet het beduidend slechter dan zowel CPC12/CPC18 als de vacuüm tubes.

 

Je kan het wel raden ikzelf heb CPC12/CPC18 liggen. 10 m2 voor 500 liter. De derde week van februari was mijn boiler reeds volledig opgeladen (90 graden).

Een collega heeft 10m2 solarfocus liggen  (toen hij de collectoren kocht was er nog geen spraken van CPC12/CPC18) ook een boiler van 500 liter, en de eerste keer dat zijn boiler volledig was opgeladen dit jaar was begin april. 

 

Roeland

Dat opladen van een boiler (zelfde grootte voor jou en je buurman) hangt ook wel samen met het verbruik van SWW. Maar toch is in februari al de boiler opladen een goede prestatie.

 

Het is ook niet zo heel duidelijk uit objectieve(re) proefopstellingen dat vacuumbuizen het *altijd* beter doen dan vlakkeplaat collectoren.

Het duitse testaankoop, Warentest, heeft op hun site de volgende test van 2008, link is http://www.test.de/themen/umwelt-energie/test/Solaranlagen-Die-besten-f…; .

Die pdf kan je gratis downloaden.... er zijn recentere tests maar daar moet je voor betalen....

 

Het is jammer dat ik nog geen tests kon terugvinden voor de CPC12/18 maar hun lectuur (http://centralheat.com.au/LiteratureRetrieve.aspx?ID=62052 ) is al heel belovend. En dan de gebruikerservaring van Roeland....

 

Roeland, heb je dan ook een Latento boiler ?

Hoi Kris,

Je eerste link werkt niet meer. Kan je er naar kijken?

 

Ik heb ddd een latento XXL 500 liter. Een tweede in afwachting van een hout-cv kachel.

Geen mechanische onderdelen in combinatie met de goede parameters bij lage zonne energie hebben voor mij de doorslag gegeven.

Maar iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken waar hij/zij zijn geld aan geeft.

Prijs moet je +/- rekenen op 450/500 Euro / m2.

 

Roeland

In februari volledig opladen is wel straf...
Als je naar de theoretische collectoreigenschappen van die latento collector kijkt onderscheidt deze zich niet echt van andere vacuumcollectoren. (hiermee bedoel ik : het zit bij de betere, maar 't springt er niet spectaculair bovenuit)
Naast de collector zijn er nog andere parameters die de prestaties van systemen gaan beïnvloeden:
- oriëntatie collector
- evt beschaduwing
- hellingshoek collector
- grootte buffervat
- afstand collector-buffer ,...
- waterverbruik
- intensiteit van de instaling
- meer rechstreeks licht of meer diffuus licht
- de gemiddelde buitentemperatuur ...
- al dan niet modulerende pomp...
- ...
 
spijtig dat niet alles systemen een soort logger hebben om de jaarlijkse opbrengst te meten, en die dan te kunnen vergelijken...
 
groeten,
 
Nayy
 

ik heb de juiste webpagina open en dit is de link zoals ik hem rechtstreeks copieer:

http://www.test.de/themen/umwelt-energie/test/Solaranlagen-Die-besten-f…

 

indien dit nog een probleem geeft, ik kon idd vanuit mijn eigen bericht die link openen, ga dan naar http://www.test.de en dan geeft je in de zoekbox volgende woorden in: "Solaranlagen Die besten fuer warmes Wasser"

dat geeft een lijst van relevante artikels en het is het eerste artikel in de lijst"

tja, en ik heb nu net 3 panelen cpc solarfocus liggen die wachten op hun boiler...

gelukkig zuid-zuidwest gericht op 45à40°

en dat aan 725 euro btw in de m2

hopelijk geraak ik daar toch nog ergens mee, Hans ?

Hallo,

is die 725€/m² inclusief boiler, pomp en sturing of enkel voor de collectoren ?

groeten,

Nayy

 

 

 

concreet ongever 670 per effectieve oppervlakte (zat er in het verschieten toch nog een 0.5m2 naast)

momenteel is dat panelen only, vrees ik

de testwaarden van de cpc S1 lag op 8.513 kJ/m2K in de brochure

via de link staat die een pak lager nml 3.95 kJ/m2K

Maw kan iemand me helpen van dit bittere gevoel af te komen ?

tja natuurlijk niet vergeten dat een cpc in principe minder rendement heet bij rechtstreekse instraling (testopstelling ?) en meer bij zijdelings ligt, maar toch is het nog een redelijk verschil

Geachte Roeland,

 

Om het rendement te bepalen zijn optisch rendement en veriescoe¨ff. belangrijk. Latento haalt maar een coeff van 0,63 terwijl de solarfocus 0,73 behaalt.

Dit is toch een basisvoorwaarde voor een hoger rendement te bereiken? Ligt uw winst niet aan eenoptimale opstelling?

Geen  ervaring met andere merken?

Bedankt.

Mark

 

Hoi Mark,

Mijn opstelling is idd ideaal voor tussensiezoen: 60graden tov horizon en 170 graden tov het noorden.

Je hebt de optische conversie die bij latento idd lager ligt dan solarfocus. Maar dan heb je ook de lineare termische tranmissie en de qwadratische. Deze getallen moeten zo laag mogelijk zijn.

Hoe lager deze getallen hoe minder "verlies" de collector heeft aan de buitenomgeving eenmaal de warmte in de collector zit. Bij lage buitentemperaturen (winter) spelen deze verliezen een grotere rol dan in de zomer. Je mag dan wel beter de warmte kunnen opnemen (optisch rendement) maar je bent ze ook onmiddelijk weer kwijt omdat je ze niet kan vast houden.

Het lager optisch rendement bij latento is logisch te verklaren, omdat het licht 2 maal door glas moet, welliswaar dunner glas dan solarfocus. De betere leneare transmissie is te danken aan het thermos effect van de buizen.

Dus op het moment dat je het nodig hebt (winter en tussen seizoen) spelen de termische transmissie factoren een grotere rol. (beter bij latento)

Maar voor mij de belangrijkste reden waarom ik voor latento heb gekozen is de afwezigheid van elk mechanisch component. In solarfocus zit nog steeds een terugslagklep. Welliswaar geen vacum, maar wel onderdruk. Hopelijk kom ik er jaaaaaaren mee toe zonder stukken.

Enfin, ieder moet voor zichzelf maar uitmaken welke hij/zij denk het beste systeem is voor zijn geld. Volgende maand wordt er een vermogen meter geinstalleerd om mijn systeem. Dan ga ik effectief weten hoeveel watt de collectoren opvangen.

 

Ik heb geen ervaring met andere merken. Ik ken trouwens niet veel mensen die niet installateur zijn die verschillende systemen hebben liggen :-) Beetje kostelijk denk ik.

 

Groeten Roeland

 Even reageren op de combinatie Latento met twee Solarfocus CPC panelen (5 m2 panelen, perfect zuidgericht, hoek 45 graden, op 500 liter buffervat). Die combinatie heeft me dit jaar van midden maart tot begin november ALLE sanitair warm water geleverd (gezin 4 personen). Ik verwarm het buffervat zelf niet na, en de nageschakelde elektrische doorstromer stond afgeschakeld (in de zekeringkast), dus ik bedoel hier wel degelijk ALLE SWW. De voorbije week stond de buffer soms licht onder de 38 graden en moest de doorstromer bij het douchen even bijspringen; vandaag (zonnige maar koude dag) staan we weer op 44 graden. Om maar te zeggen: de panelen doen (in mijn ervaring) wel degelijk wat van hen verwacht wordt. Omdat ik de buffer niet naverwarm, is de deltaT ook steeds maximaal, en zo ook het rendement.

Ter info: de ingebouwde energiemeter op de elektrische doorstromer stond exact één jaar na ingebruikname van de installatie (oktober 2010) op 125 kWh. Mogelijk is die waarde wat aan de optimistische kant, omdat de doorstromer soms maar 1 of 2 graden moet bijverwarmen, en ik heb de indruk dat hij het energieverbruik onder de 1 kWh (dus achter de komma) niet meetelt. Maar zelfs al is dat laatste het geval, en het verbruik van de naverwarmer zou in het slechtste geval dubbel zo groot zijn geweest, dan nog lijkt me dat een zeer sterk resultaat. Bijkomende opmerking: er is ook een douchepijp geinstalleerd.

 

Hier ook meer dan tevreden over de solarfocus cpc panelen. 12.5m2 opp. zorgt voor het sww en de 6 m2 wandverwarming in de living. Alle sww wordt voorzien door onze 5 panelen gekoppeld aan de 1000 liter kombi-boiler. De finoven is zaterdag dit jaar voor de eerste maal in actie gekomen om die dag met 2 stookperiodes van 6kg (= 12kg) populier de sww- temperatuur van 38°C tot 50°C te verhogen. Vanaf vandaag, met dit weer, wordt dagelijks 1 stookbeurt gepland per dag, niet zozeer voor de ruimteverwarming maar voornamelijk om de SWW- temperatuur op peil te houden. Wasmachine, vaatwas, badkamer ( 3 pers.), keuken, 6m2 wandverwarming en warmtewisselaar op de ventilatie zijn erop aangesloten.  Er is een electrische weerstand ingebouwd maar niet aangesloten aan het net ( electrisch verbruik= 0 kwh). Door het koppelen van de cpc panelen en de warmtewisselaar in de finoven aan de kombi-boiler  wordt deze het ganse jaar gebruikt wat het rendement zeker ten goede komt. Reeds jaren voldoet de zonneinstallatie aan de vooropgestelde doelstellingen, geen technische problemen, weinig onderhoud (nazicht van fludium en de druk op de installatie en dit slechts na enkele jaren). Wij hierover zéér tevreden!

Mon

 

Hoi Filip,

Niet slecht:

Ook hier mijn ervaringen van afgelopen jaar kunnen mensen vergelijken.

setup: IVT latento CPC 10 m2, 60 graden recht op het zuiden;  boiler; latento 500 liter. enkel voor SWW. Geen bijverwarming aangesloten. geen CV aangesloten op de letanto. Voorlopig heb ik een oude electische boiler bij in het citcuit gezet als naverwarming.

Vanaf eind februari heb ik niet moeten naverwarmen (zekering afgezet) tot nu (op een enkele dag na eind oktober).

Vanmorgen was de latento 68 graden. Gezien hij in de bijbouw staat en die nog niet winddicht is denk ik dat er alvast enkele graden verloren zijn gegaan vanacht.

Als ik opnieuw moest kopen zou ik opnieuw latento CPC panelen zetten geen solarfocus.

Roeland

 

Dag Roeland,

Je Latento CPC panelen doen het duidelijk erg goed, maar toch even aanstippen dat je 2 keer zoveel oppervlakte hebt geinstalleerd dan ikzelf. De hellingshoek van 60 graden is in deze periode van het jaar ook voordeliger dan eentje van 45 graden. Moest ik dus een soortgelijke installatie hebben opgebouwd met solarfocus panelen, dan lijkt me de kans reeel dat de performantie ook in de buurt had gelegen.

Ik moet wel zeggen dat ik mijn buffer zelden boven de 80 graden heb gekregen, zelfs in de zomer. Mogelijk is dat te verklaren door de (te lage) verhouding paneeloppervlakte/buffervolume, maar het kan ook zijn dan de performantie van de solarfocus panelen wat lager is bij de zeer hoge temperaturen (?).

Daarop inpikkend: een lagere buffertemperatuur hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat het rendement van de installatie daarom ook lager is. Ik ben weliswaar zelden boven de 80 graden geraakt en in de voor- en naseizoenen (zoals nu) geraak ik zelfs zelden boven de 50 graden, maar toch heb ik weinig of (zoals nu) geen naverwarming nodig. De douchepijp helpt me daar natuurlijk bij: bij het douchen recupereert die al ongeveer 50% van de warmte, energie die de buffer dus niet meer moet leveren.

Filip

Hier even op inpikken: 

Ik heb een latento XXL 500, deze worden gevoed door 2 x CPC18 (dit is een totaal van 6m2 apertuuroppervlakte).
Is dit voldoende om mijn 500 liter op te warmen?

Onder welke hellingshoek leg ik het best de panelen?

ik heb nog niet horen klagen over vacuumcollectoren in zomer als die in juiste hellingshoek opgesteld staan. Hoe rechter die staan (60 of 70°) hoe beter afgestemd op winterrendement en hoe minder je zomeroverproductie wordt.
Vooral belangrijk is de grootte van je installatie juist af te stemmen op je totale warmwaterverbruik. Want 4m² panelen en 300L zal voor 3 volwassenen in lente en herfst niet voldoende zijn.... waar een voldoende grootte je volledig kan dekken van midden maart tot oktober...

Je schrijft over CV-ketel minimaal inspringen in winter voor bijverwarmen... Ik hoop dat je niet wenst dat je zonneboiler ook instaat voor een deel van de verwarming, want dan heb je vooreerst een zeerlageenergiehuis of passiefhuis nodig (dat dus extreem geisoleerd is) en ten tweede toch een grote colllectoroppervlakte van 10 en liefst 15m² of zelfs meer..