Zelfbouw nokwindmolen 1 kw van het type 'Ridgeblade'

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel zit ik in de ontwerpfase van een zelfbouw nokwindmolen. Het zou een horizontale molen moeten worden die in de nok van dak is ingebouwd. Momenteel moet ik nog een nieuw dak leggen, dus zou dit mooi ingepast kunnen worden. Visueel zou er onder de nokpan een opening komen van 20 cm over de volledige lengte, langs beide zijden. De inverter windyboy van SMA heb ik al, eveneens de alternator, kussen-kogelagers voor de horizontale as,.... Met deze windmolen zou ik elektriciteit willen opwekken dat nodig is oor een modaal gezin. Het wiek-oppervlak zou maar liefst 7 m² meter zijn, en draaien bij zeer lage windsnelheden, geruisloos en aan het oog onttrokken. En dit alles voor een zeer zacht prijsje.

Onze woning is volledig uitgerust met led-lampen en energiezuinige toestellen, dus zouden we met deze molen in onze eigen elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. Met zonnepanelen kan je bijna nooit voorzien in je eigen elektriciteit-verbruik, Ons dak is ook niet op het zuiden geörienteerd, daarom kies ik resoluut voor windkracht. 

Reacties

Jan,

Ik was een paar geleden geinteresseerd in de Windmill, maar nooit reactie van hen gekregen.

Dit was een gelijkaardig systeem.

Laat maar weten als je meer nieuws hebt.

Groetjes

Jan

 Iets laten draaien bij lage windsnelheden is geen kunst. Er energie uit halen wel en bij lage windsnelheden is er gewoon maar HEEL weinig energie. Lees es 't een en 't ander over de Wet van Betz voor je een hoop geld, tijd en moeite begint te spenderen.

Jan,

Lees ook eens het een en ander op de site van Ridgeblade. Het principe is eigenlijk dat de windsnelheid op de nok van een dak veel hoger is dan de omgevende gemiddelde windsnelheid. Eigenlijk zorgt onrechtstreeks het dak zelf voor vergroting van het wiekoppervlak. Volgens eigen zeggen zijn de opbrengsten van de ridgeblade veelbelovend, maar ze komen jammer genoeg maar met gegevens naar buiten wanneer er voldoende en uiteenlopende meetgegevens beschikbaar zijn (wat op zich lovenswaardig is).

 Nja... dan kunnen ze nog altijd met de techinsche gegevens van de windmolen naar buiten komen. Ze kunnen perfect opbrengstbepalingen doen aan de hand van de windsnelheden door de molen an sich. En zo zijn er nog wel een hoop parameters. Windsnelheid op een nok is te meten met een paar simpele windmeters. Zoiets moet je maar een paar dagen doen op veschillende daken om te weten of het rendabel is of niet.

Kortom, ze maken dus eerst iets om dan te gaan zien of het werkt... lijkt me niet direct een goede strategie.

Dat ze wachten op live metingen op bestaande daken wil zeggen dat ze:

* hopen op een goede resultaten op een paar daken om zo wat aan markteting te kunnen doen

* hun huidige meetgegevens ondermaats zijn (zoals verwacht en ook niet anders kan)

 

En zo zijn er nog wel wat redenen. Dit is echt niet de eerste die een molen op de nok van een dak zet hoor....

Trillingen kunnen bijvoorbeeld voor problemen zorgen en het dak beschadigen.

quote: Kortom, ze maken dus eerst iets om dan te gaan zien of het werkt... lijkt me niet direct een goede strategie. Daar ben ik niet mee akkoord. Experimenteren moet je niet ontmoedigen.

Elke molen optimale windsnelheden waarbinne die rendabel zijn of niet en er zijn verschillende soorten wind (rukwinden), windrichtingen: veel parameters.

volgens mij kan dit werken op plaatsen waar de wind hoofzakelijk van 1 kant komt.

voor je er aan begint kan je misschien zelf een windmeter op je dak plaatsen met een logger. Of bij kmi de windsnelheden en richtingen navragen van een weerstation in uw buurt.

 

 Ik wil helemaal niet dat experimenteren ontmoedigen. Ik wil wel dat een beetje op voorhand nadenken VOOR je iets doet aangemoedigd wordt. Zoals je zelf al aangaf: eerst gegevens verzamelen (zoals windsnelheden met een windmeter) en DAN pas kan je deftig iets gaan ontwerpen.

Ik begrijp alle bangmakerijen, ofwel zijn het mensen uit 'de sector' die geen goedkope alternatieven kunnen tolereren, ofwel zijn het mensen die nooit aan zulk experiment zouden beginnen, wegens te risicovol. 

Wel, ik ben er wel aan begonnen. 5 jaar heb ik gewacht op de commercialisering van de "Ridgeblade", en nog steeds is hij niet te koop. Ondertussen hebben die mannen wel de Nederlandse postcode-loterij gewonnen met met hun ontwerp, maar zover ik zie doen ze met hun ontwerp niets.

En als ze het dan toch ooit commercialiseren is de kans groot dat het ding veel te duur is.

Een windmolen is geen 'top'-technologie, maar iets dat al vele eeuwen bestaat, en zijn nut bewezen heeft in onze streken.

Mijn ontwerp is zo simpel dat het niet kan mislukken, daar ben ik bijna 100% zeker van.

Ecologie en energiewinning is zo enorm duur gemaakt, dat de gewone man zulke zaken niet kan permitteren. Daarom start ik dit experiment, omdat het betaalbaar is, onzichtbaar in de straat, en geruisloos en trillingvrij. Deze molen maakt gebruik van de stijgende winden die op het schuine dak waaien, en daardoor een turbo-effect geven aan de windmolen.

Ecologie moet iets zijn van iedereen, en niet van enkele rijken.

 

 

 

 

 Hola, ik zit al zeker niet in de sector en ja ik zou zeker aan zo'n experiment durven beginnen. Maar ik begin dan ook eerst met een potlood, een blaadje papier en een rekenmachien. Daarna ga ik op zoektocht naar de nodige informatie zodat ik WEET waar ik aan begin. 

 

Elk ontwerp kan mislukken en de simpelste eerst. Je hebt er geen besef van hoe moeilijk het is om iets degelijks simpel te maken. En last but not least: het wiel is al rond...

Heb je eigenlijk al eens op de site van Ridgeblade gaan kijken, of op die van The Power Collective, of de CEO's blog aldaar. Ze zijn de afgelopen jaren hard bezig geweest en dan vooral met te vechten tegen de administratieve molen. Sinds kort draaien er prototypes.

Ik wacht ook op de resultaten.

 Jawel ik ben gaan kijken en ik vond geen enkele technische specificatie. Dat zegt meestal al genoeg...

 jandc, ik heb heus ook getekend en gerekend, en heb de Ridgeblade op de voet gevolgd. Maar de toekomst voor mij, is nu, en ik ga op hun Ridgeblade geen jaren meer wachten.  Mijn windmolen werkt met  rechte wiekbladen op een horizontale as. Op de bovenste kant van het rad wordt er windkracht geleverd.

Als het mij lukt zet ik de energie-leveranciers in hun hemd, plus alle zelfverklaarde windenergie-specialisten.

Ik hou je op de hoogte.

 

 

 Ja ik zou het echt graag hebben als je je bevindingen komt posten, zowel positief als negatief. Er zijn er al veel die met geniale dingen afkwamen maar tot nu toe niks meer van gehoord. De wet van Betz kan je in ieder geval niet rond,

 jandc, dit zijn gewone windmolens met zeer beperkte opbrengst. Als je een windmolen wil vergelijken met wat ik ga bouwen dan is er op de markt maar 1 alternatief en dat is de Black 1500 ...Link . Deze molen is groot genoeg om voldoende wind te vangen, maar het nadeel van deze molen is dat je hem niet op het dak kan monteren maar op een mast moet plaatsen. Je hebt ook een bouwvergunning nodig, en wordt niet toegelaten in een dichtbevolkt gebied. De prijs van de Black 1500 valt ook reuze mee. 

Ik hou je in ieder geval op de hoogte. De molen zou binnen enkele maanden geïnstalleerd moeten zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=9UPe6A_UVPc&NR=1&feature=fvwp

ook zelfbouw, en spotgoedkoop.  maar voor verbetering vatbaar

Hans, de savonius-molen is al heel dikwijls gebouwd door zelfbouwers, maar heeft nooit tot een goed resultaat geleid. De savonius bouwen is mooi als experiment, maar qua opbrengst moet hij nog steeds onder doen voor de klassieke windmolen. Wat ik ga bouwen is een vereenvoudigde "Ridgeblade", die moet voldoen aan de elektriciteitsbehoefte van een modaal gezin. Dus 4000 a 5000 Kwh per jaar. De molen die ik ga bouwen heeft een wiek oppervlak van 7 m2, die ook nog eens gebruik maakt van de samengebalde wind die tegen het schuine dak waait. Dit is de enige zware molen van 1 Kw die je bijna onzichtbaar op je dak kan plaatsen, omdat hij geïntegreerd word in de dakconstructie, en daardoor ook zijn stevigheid heeft. Dit gedeelte van het dak blijft meestal onbenut, dus kan het zeker voor deze toepassing gebruikt worden. Binnen enkele weken begin ik met modelbouw, en enkele weken later met de eigenlijke constructie. Op het moment ben ik nog aan het brainstormen over materiaalkeuze en montagemogelijkheden. Zelf ben ik geen ingenieur of werktuigbouwkundige, dus wordt dit ook weer een hele grote uitdaging.  Groeten Jan 

 Wat is de gemiddelde windsnelheid die je over je rotor moet halen om die 4000 a 5000 kWh per jaar te halen?

 

Met 7m2 moet je 65W/m2 (of 455W voor het geheel) gemiddeld halen om aan 4000kWh te geraken.

Volgens Betz ga je met dat oppervlak bij gemiddeld 7.5m/s windsnelheid nog maar aan 270W geraken. Dus om aan 455W te geraken moet je gemiddeld een windsnelheid halen van 35.9m/s. Heb je dit ooit al es uitgerekend? Allez, ik heb nu wel die 7m2 als doorstroomoppervlak aangenomen. Ik weet niet of je dat zo bedoeld.

 jandc, het wiekoppervlak is maar één onderdeel van de molen. Het dak en schuine lamel die boven de opening van het dak is gemonteerd werken als een windtrechter. De opbrengst van het wiekoppervlak wordt op die manier drastisch verhoogd.  Met dit ontwerp ga ik zo minimaal als mogelijk uit van berekeningen. Het geheel moet tot stand komen, naarmate de werken vorderen. Waarom? Omdat er teveel variabelen zijn om te berekenen. 

 Euhm, het is heel leuk als je niks wil berekenen maar kom dan niet klagen dat je ofwel je dak er van hebt laten blazen of (meer waarschijnlijk) dat je opbrengst serieus tegen valt. 38m/s is 't zelfde als 136.8km/h en dat is een gemiddelde. Je constructie moet in dat geval toch pieken van 250km/h a 300km/h aankunnen om tot dat gemiddelde te komen. 12 Beaufort is een snelheid van boven de 32.7m/s, ik spreek dus over het dubbele daarvan.

 

Wat is het windoppervlak van de molen an sich? Zoek dan es de wet van Betz op en je kan perfect berekenen wat je maximaal theoretische opbrengst is bij een bepaald gemiddelde en dan weet je al direct of het realistisch is of niet. Qua constructie moet je toch eerst weten wat voor krachten er allemaal op de onderdelen gaan werken voor je de boel live zet.

 Leuk maar dat ding levert 'maar' 60W bij 10mph oftewel 4.47m/s. Als we dat effe naar de gemiddelde 3m/s omrekenen kom je op 18W uit oftewel een 160kWh per jaar of 35.2 eur (aan 22c per kWh). Je moet dat ding dan nog verankeren, motor gedeelte waterdicht maken, omzetten naar 220V,... 

 

Leuk ding als hobby projectje maar commercieel niet interessant.

 jandc, ik ga het realiseren hoe ik het bedacht heb. Voor de kostprijs hoef ik het niet te laten. En het commercialiseren is al helemaal niet aan de orde. Als "het ding" werkt, dan laat ik anderen kosteloos gebruik maken van mijn ontwerp via eventueel een website. Het is helemaal niet de bedoeling dat ik aan het ontwerp geld ga verdienen. Toch kan ik uw berekeningen niet goed volgen? Jij wilt beweren dan een molen met een wiekoppervlak van  7 m² !!! maar een opbrengst heeft van 160 Kwh per jaar?  Een klassieke molen van die capaciteit brengt gemiddeld 2000 kwh op.(zie de link in eerdere reacties) De molen die ik ga bouwen maakt gebruik van de wind die tegen het schuine dak aanwaait, en bovendien ook nog eens getrechterd wordt. 

 De bovenste lamel die de wind moet techteren, is verstelbaar zodat ik de dakopening volledig of gedeeltelijk kan sluiten, zodat de wieken ,motor en dak onbeschadigd blijven bij stormwinden. Wat de opbrengst van de molen betreft, dat kan volgens mij niemand voorspellen. Als de molen uiteindelijk maar 1/4 of 1/5 van ons elektriciteitsverbruik opwekt, dan ben ik nog steeds tevreden, dan is de molen nog steeds op enkele jaren terugverdiend.

De berekeningen zijn gemaakt in de veronderstelling dat je 5000kWh wil hebben. Stel dat je gemiddeld 5m/2 haalt (wat al enorm is) dan mag je iets van een 12kWh per jaar verwachten.

 En ne keer de boel deftig berekenen:

 

Als je een rotoroppervlak van 7m2 hebt (= oppervlak beschreven door de rotorbladen) en je wil 5000kWh energie opwekken moet je gemiddeld 570,8W hebben. Volgens Betz: P= 1/2 x Rho x v^3 x A x 0.59 waarbij:

0.59 het theoretische maximum is, praktisch haal je daarvan 80% als je heel goed bent.

Rho dichtheid van lucht

A oppervlak beschreven door de bladen van de rotor

vullen we effe alles in:

570.8 = 0.5 x 1.293 x v^3 x 7 x 0.59 x0.8

==> v = 6.44 m/s

 

Ik was dus zwaar de mist in aan 't gaan met mijn berekeningen.

Enfin, stel dat je 5 m/s gemiddeld haalt dan ga je 2 keer minder opbrengst hebben.

Bij 4m/s is dat 4 keer minder

Bij 3m/2 is dat 10 keer minder

 

Cruciaal is dus zorgen dat je een zo hoog mogelijke windsnelheid hebt. 0.1m/s verschil kan al heel veel maken.

 oeioeioei, je begrijpt me hier verkeerd :D. Ik antwoord op een post van Hans Delannoye over die link naar een youtube filmpje die hij gepost had.

 De manier waarop in dit forum berichten weergegeven worden is nogal zwaar verwarrend...

 geen probleem

@Jan Vissers

Wind laat zich niet trechteren,hier heeft men al genoeg met geëxperimenteert...zelfs in de verre oudheid...

maar aan u om de uitdaging nog eens aan te gaan...

 Allé geleiden dan, dat laat de wind zich wel doen.

 Wij hebben opbrengstgegevens van de Black 300 met de windsnelheden erbij gemeten door energiemaatschappij Delta in Zeeland

 De Black 300 is niet te vergelijken met de Black 1500. Hoe groter de molen, hoe meer opbrengst exponentieel toeneemt.

 Inderdaad Jan, de opbrengst kun je dus x6 nemen om te weten wat de black 1500 doet en dat is bizar veel.

We halen 83 Watt in Schoondijke per m2 bij 5.5 m/s in Julianadorp staat een 300 die dan 135 Watt maakt doet dat x6 en je hebt wat.

We hebben vorig jaar een Black 1500 met Wolfgang Schwarz in Veere geplaatst, verschrikkelijk veel stroom maakt die.

 

groeten,

 

Jos

 Dat is per m2 Jan ;-) meten is weten.

 

De Black 300 staat op de plaats van de Airdolphin.

Deze generator heeft een werkingsgraad van 97%

 mannaart, ik moet het even opzoeken maar ik geloof dat de opbergst van de black 1500 tov de black 300 ongeveer 30 x meer is.

 

Jos,  de black 300 is een molentje en de back 1500 is een uit te kluiten gewassen molen die je niet meer op je dak plaatst, maar op een een degelijk verankerde mast.

Daarom is mijn ontwerp uniek, omdat het gebruik maakt van de volledige dakconstructie, het is praktisch onzichtbaar, en maakt gebruik van de wind die over het schuine dak blaast.

Dit komt in principe overeen met een mast die je twee maal hoger plaatst dan je dak, voor de zelfde windkracht.

Als mijn project lukt, en ik het bekend kan maken aan het grote publiek, hebben kerncentrales, en andere gecentraliseerde elektriciteit- centrales  zo goed als afgedaan.

Iedereen kan dan op een simpele manier zijn eigen energie opwekken, in tegenstelling met zonnepanelen die gemiddeld maar 1/5 tot 1/4  van de benodigde energie opwekken.

Is het onwaarschijnlijk dat ik mijn doel ga bereiken?

Misschien wel, maar ik  riskeer hier niets aan behalve de bouwmaterialen, die minder dan niets kosten.  

Groeten Jan

 

 

Jan,

 

Je ziet het allemaal wel heel erg rooskleurig vind ik. .... maar goed ... ik hoop dat we hier ooit de werkelijke gemeten opbrengst kunnen lezen.

 

En die gaat een pak lager zijn dan wat je nu in gedachten hebt.

 

Vergeet vooral ook niet dat de wind niet altijd loodrecht op je molen staat ....

 

Dirk

 Dag Jan,

 

Dat hoef je niet na te zoeken van de opbrengsten van de Black 1500

Hier zie je dat we er 1 aan het opzetten zijn in Nederland samen met de uitvinder Wolfgang himself.

http://www.mein-drehstrom.de/black-1500-in-nl.html

Het hele verhaal valt of staat met je generator. Het zijn de magneten in combi met toerental en spoel die je opbrengst bepalen.

de Black 300 maakt gemeten door Delta Energiemaatschappij 205 Watt/h bij 7.6 meter per seconde.

De Black 1500 is bijna 7x zo groot in m2 en komt dan al op ruim 1.4 kWh en is daarmee 2 tot 3x beter per m2 dan elke andere windturbine.

Die winst zit in de generator die een werkingsgraad heeft van 97%.

De Black 1500 is uitgevoerd met een werkingsgraad van 46% terwijl een Skystream die 1.5 x zo groot is al stopt bij 28%

De Black 300 maakt meer dan 3 kWh per dag bij 6.5 m/s gemiddeld over 24 uur. GEMETEN!!! doe dat x 6 ivm black 1500 en x 365 dagen als je in Denhelder woont kassaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Komt wel op circa 9000 euro voor ie staat.

incl mast rem en inverter.

 

groeten,

 

 

 Allemaal goed en wel maar in het binnenland haal je gemiddeld geen 6,5m/s, eerder 3,5. Wat zijn de opbrengsten dan?

 Den Helder heeft gemiddeld 5m/s (wat al veel is, meer land inwaarts is dat 3 a 3.5). Van die 3kWh per dag schiet dan nog 45.5% over oftewel 1.36kWh per dag. Doen we dat dan x6 en x365 is dat op jaarbasis 2990kWh, aan 0.22eur per kWh is dat 657 eur per jaar.

 

Gaan we zo'n beest meer land inwaarts zetten aan 3.5 gemiddeld schiet er van die 3kWh nog maar 15.6% over oftewel 0.468 en dat x6 en x365 is 1025kWh of 226 eur.

 

Het hele verhaal valt of staat helemaal niet met de generator, het hele verhaal staat of valt met de windsnelheid. Het vermogen volgt de 3e macht van de windsnelheid: windsnelheid x2 = opbrengst x8 (en omgekeerd).

 Delta meet bij 3.5 m/s 23 Watt bij de Black 300 per uur dus per circa 1 m2.

We hebben in Schoondijke een jaargemiddelde van 3.7 m/s

De Black 1500 komt daarmee uitgerekend op circa 2500 kWh.

We meten tot 3x de opbrengst per m2 in vergelijking van een black 300 met een passaat van 7.5 m2

Als ik de Black 1500 vergelijk met een Montana van 20 m2 zou dat ongeveer dus gelijk moeten uikomen.

Daarbij loopt de Black 1500 veel lichter en is eerder netgekoppeld.

We halen bij 5.8 m/s over 24 uur nog steeds meer dan 2 Kwh met de Black 300

 

 

graag de reacties ;-)

Jos, de Black 1500 is een schoon machien, alleen spijtig dat er in dichtbevolkte woonwijken geen bouwvergunning voor te krijgen is.

De cijfers die je hier geeft zijn inderdaad  mooi, maar ondertussen zijn we wel 9 maanden verder.

Zijn de opbrengstcijfers van de Black 1500 ondertussen opgemeten en in een grafiekje gegoten? 

 als die 1500 6x meer opbrengt dan die 300 en de 300 23W levert bij 3.5m/s dan is de opbrengst van de 1500 bij 3.7 = 23*(3.7/3.5)^3*6*365 = 59.5kWh

 Dag Jan,

 

De Black 1500 is helaas afgebroken omdat meneer de rekening niet betaalde.

Sja niet iedereen is te vertrouwen.

Om kosten te besparen is op het testveld in Schoondijke een Black 300 geplaatst, helaas op een mast die niet stabiel staat.

toch draait ie de Ampair met 2.3 m2 er uit als de mast een beetje tegendruk geeft.

Maak niet de fout een Black 600 te kopen omdat "ie lekker" 2x zo groot is.

Deze molen heeft gemiddeld meer dan 5 m/s nodig omdat hij later aanloopt agv lager toerental dan de 300 bij gelijke wind.

De Black 1500 heeft de efficientie van de Black 300 135 V x 8 Ampere onder de 8 m/s en dat uit 7 m2

Bij 12 m/s draait de Black 1500 circa 4300 Wh!! maar dat gaat niet lang goed natuurlijk. Vandaar dat ie is afgesteld op 46%

Jos, als ik het goed begrijp is de Black 1500 getest, en kan een modaal gezin van alle stroom voorzien die het nodig heeft, dit in tegenstelling met zonnepanelen die met een gemiddelde investering van 20.000 euro maar 1/4 van de benodigde stroom opleveren. Als je zonnepanelen zou moeten leggen voor de stoom de Black 1500 oplevert dan zit je al bijna met een prijskaartje van 100.000 euro. Als de Black 1500 dan 9000 euro kost(alles inbegrepen), duurt het gemiddeld 8 jaar vooraleer de investering terugbetaald is. Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt 1200 euro per jaar aan stroom.  8 jaar vind ik persoonlijk nog de helft teveel. Als de Black 1500, rond de 5000 euro zou kosten, zou hij betaalbaar worden voor een modaal gezin, zonder subsidies natuurlijk.

 Allez allez allez, leer nu es allemaal de wet van Betz!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Betz

Hiermee kan je berekenen wat je theoretisch maximaal kan halen per m2 bij een bepaalde windsnelheid. Dingen als 2500kWh bij 3.7m/s en 7m2 oppervlak en neem dan nog een Cp van 0.5 komt neer op een luchtdichtheid van 22.5kg/m3... 

En neem dan es hier een kijkje:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucht

 

 @ JanDC,

je berekening klopt, echter hebben we te maken met de praktijk waarbij het de ene dag wel waait en de andere dag niet.

een windstille dag, voor je berekening met 0.5 m/s gevolgd door een dat met gemiddeld 6.5 m/s geeft gemiddeld 1500 Watt per dag bij ook een gemiddelde van 3.5 ;-)

@ JanVissers? 

De kosten zitten in de mast en de fundering.

Een Black 1500 met rem en inverter kan voor 5000 euro maar dan heb je een btw nummer nodig...................

Ik heb sinds november 2009 een Black 300 in de tuin en zeer goed contact met fabrikant en uitvinder.

Een Black 1500 is ecomisch interressant bij circa 3.5 m/s

Een goede gegalvaniseerde mast gaat twee molens mee namelijk.

10.000 euro op de bank levert je geen 250 euro per jaar op.

Een Black 300 bij 5.8 m/s wel volgens de rekentabel van de windtronics.

hierin zie je de onderverdeling van de uren per m/s gedurende het jaar met de opbrengsten erbij.

Die heb ik voor de gemeten waarden van de Black 300 ingevuld en kom over de 1200 kwh per jaar!!

 Damn, daar had ik nog niet aan gedacht. Klopt, de opbrengstbrekeningen moet gedaan worden aan de hand van een snelheidsuren graffiek. Het aantal uren bij een bepaalde windsnelheid.

 

Hmm, 't wordt es tijd dat ik de windmeter begin te installeren (dient vooral ter bescherming van de zonnewering).

 

Btw, 10.000 eur investeren in de venootschap Ecopower levert jaarlijks een 510 eur op... EN je hebt nog altijd die 10.000 eur die je kan recupereren.

 Sja, ik heb ook eerst een windmeter geinstalleerd en toen maar snel een Black 300 haha.

Schitterend om te zien hoe makkelijk die draait en hoeveel stroom ie draait.

Hoeveel m/s heb je Jandc per jaar, zal ik eens rekenen voor de lol met echte gemeten cijfers!!

 

groeten,

 

Jos

 goh geen idee. dat zal gemiddeld ergens 3m/s zijn. er is hier nogal wat boom in de buurt...

 bomen moet je een paar meter boven zitten, maar 3 m/s is erg weinig gezien de windkaart van Nederland, is dat Utrecht of Limburg of zo?

Euhm, ik wil niet chauvinistisch zijn of zo maar deze site is ecobouwers.BE, de meeste mensen hier zijn dus Belgen ;).

Het is Turnhout hier.