Stralingspanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het is hier in het verleden al een paar keer aan bod gekomen, maar de laatste tijd merk ik terug een opkomst van de zgn. infraroodpanelen (vooral door merken zoals Campa en Lexin).
Ik heb al een aantal passiefhuizen gezien waar dit systeem als bijverwarming gebruikt wordt.
Omdat wij voor ons PH ook nog opzoek zijn naar bijverwarming had ik graag geweten wat jullie ervaringen en bevindingen hieromtrent zijn.
Is dit een efficiënte manier om een PH te verwarmen?

Mvg,
Passieveling

Reacties

het is en blijft directe elektrische verwarming, wat bij voorkeur te vermijden is.  en ik heb nogal wat moeite met de manier van voorstellen van deze wonderproducten, "energieëfficient", (op de website van lexin wordt zelfs gesuggereerd dat dit soort verwarming leidt tot een woning met A-label) "ecologisch" , etc. 

als verwarming is het onverantwoord volgens mij, kan hooguit een oplossing zijn voor bv badkamer waar maar heel korststondig moet verwarmd worden.  maar dat kan net zo goed met een infraroodlamp, en die kost misschien 20 €.

hans d

ik wacht momenteel nog op een offerte waarin er een lage temperatuur electrische weerstand in de ventilatie D wordt geplaatst. Hiermee wordt stofschroei vermeden en kan bijwarming makkelijk via ventilatie.

is natuurlijk ook puur electrische verwarming maar goedkoper dan die infrarood panelen denk ik .... daar moet ik nog op wachten voor de offerte.

Wij hebben een weerstand (3KW) in onze ventilatie en deze voldoet tijdens de koude winterdagen absoluut niet: te koud in leefruimtes, te warm in slaapkamers.
Vorige winter hebben we gemerkt dat directe ruimteverwarming veel efficiënter is. 

 Dat klopt ook, verwarmen via de ventialtielucht gaat maar voor beperkte mate omdat als je op laag debiet aan het ventieleren bent je ook niet veel warmte kan verspreiden. Je zou dan eigenlijk uw debiet moeten gaan op drijven om genoeg warmte ingeblazen te krijgen. Daarnaast blaas je ook warmte in op plaatsen waar je er eigenlijk op dat moment geen nodig hebt bv.: in uw slaapkamer terwijl je het in de zetel voor uw TV wat warmer zou willen hebben...

 

Directe verwarming is beter, je gaat verwarmen waar je de warmte nodig hebt ongeacht de ventilatiestand of plaats.