Installatie zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Wie kan wat meer duidelijkheid scheppen ivm stroomverliesschakelaar bij zonnepanelen. Is het enkel de 300 mA die vervangen moet worden door een type A? Staan de zekeringen van de omvormer na de 300 mA? Bedankt

Reacties

 De zekeringen van uw omvormer staat normaal gezien na de 300mA want dat is uw hoofdverliesstroomschakelaar voor heel uw installatie. Als deze niet van type A is moet deze vervangen worden, ook de 30mA moet van type A zijn. 

 

Daarnaast kan het ook zijn dat de differentieel van 30mA (voor vochtige ruimte en toestellen) ook moet vervangen worden door ene van een hogere schakelklasse van de standaard 40A naar 63A. Omdat via deze schakelaar eventueel ooit eens meer stroom zou kunnen vloeien dan 40A, Bv: uw hoofdzekering is 40A en uw omvormer kan 20A geven dan zou er op bepaalde plaatsen worst case 60A kunnen vloeien.

 

Ook de bruggen die de zekeringen doorverbinden moeten op deze stroom voorzien zijn en kan zijn dat dit ook aangepast moet worden.

Bert,

Bedankt, ik heb 3 fase 230V/40A dus ik zet 2 omvormers daar ik op 2 daken panelen leg.  Dan zullen ze verdelen over de 3 fasen (L1-L2 en L2-L3).  Betreffende de 30 mA heb ik toch vragen omdat de panelen achter de 300 mA komen er toch enkel stroom via de 30 mA naar de verbruikers gaat.

mvg

 "Betreffende de 30 mA heb ik toch vragen omdat de panelen achter de 300 mA komen er toch enkel stroom via de 30 mA naar de verbruikers gaat."

 

Net daarom dat deze ook in orde moet zijn toch? Of begrijp ik uw vraag verkeerd?

Bert,

Maar de stroom gaat toch via de 300 mA naar het net en niet naar de 30 mA.

mvg

Patrick

 Als je een verbruik hebt op uw 30mA gaat de stroom van uw omvormer toch langs de 30mA naar een van de verbruikers? Uw wasmachien, droogkast, vaatwas, boiler,...

 

Je verbruikt altijd eerst uw eigen stroom en dan pas gaat deze naar het net als er over is...elektriciteit volgt de kortste weg.

Bert,

Zo had ik het niet bekeken

mvg

Patrick

Allen,

Heb info van mijn installateur van de zonnepanelen gekregen en het is enkel de 300 mA die aangepast moet worden naar een type A.

mvg

 Raar, want het AREI zegt duidelijk dat alle verliesstroomschakelaars van het type A moeten zijn. (zelfs als je geen zonnepanelen hebt)

 

bert

ja, maar dat geldt niet voor bestaande woningen dacht ik, dan is het voldoende als de hoofddifferentieel aangepast wordt ??

hans d

Hallo,

Klopt, bestaande woningen moet enkel de hoofddifferentieel aangepast worden.  Deze info heb ik van Solar Total ontvangen.

 Ja, zou idd kunnen. Nieuwe installatie's moeten allesinds alle diff's van type A zijn.

 

Maar vermits de stroom ook langs de 30mA zou kunnen vloeien zou ik toch stellen dat deze ook in orde moet zijn, en bij mijn laatste keuring moest dat ook zo van de keurder. Maar diverse keruringsinstantie houden er ook een verschillende mening op na heb ik al kunnen ondervinden. Zowel betreft de diff klasse A, schakelstroom (40A of 63A) al ook de mm² van de kablagebruggen en de aarding als equipotentiale verbinding van de rails op het dak.

 

 

Bert,

Je heb gelijk, de 30 mA moet ook de stroom kunnen verdragen.  De reden is dat theoretisch je in mijn geval 40 A via het net kan betrekken en daarbovenop de geleverde stroom van de panelen.  Je kan dit indien je de stroomverliesschakelaar niet wenst te vervangen er een zekering van 40 A voorzetten.  Ik ga de stroomverliesschakelaar van 30 mA maar vervangen door een type A 63A.  Blijkbaar is het wel afhankelijk van de keurder die komt daar ik installaties ken waar deze niet is aangepast en toch goedgekeurd.

mvg

Patrick

 Inderdaad.