Tand en groef snelbouwsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal

 

Wij gaan binnenkort starten met de gelijkvloers te metselen van ons toekomstige passief woning.

En ik was aan het denken om een snelbouwsteen te gebruiken met tand en groef verbinding.

Maar volgens mijn schoonvader (die al zijn hele leven al in de bouw werkt) gaat deze snelbouwsteen met tand en groef barsten,

omdat er geen mortelvoeg tussen zit.

Wat is jullie mening en of ervaring hierin?

 

Alvast Bedankt

Ben.

 

Reacties

Beste Ben,

Als product manager bij Wienerberger die tand-en-groef snelbouwstenen in haar productgamma heeft, kan ik jou informeren dat tand-en-groef stenen een goede keuze zijn. Er bestaat geen relatie tussen het gebruik van tand-en-groef snelbouwstenen en eventuele barsten ter hoogte van deze tand-en-groef verbindingen.

Zowel de productnorm EN771 als de berekeningsnorm NBN EN 1996-1 laten dit type van snelbouwstenen zonder beperkingen toe. En in de praktijk bieden deze stenen niets dan voordelen , met als voornaamste betere thermische eigenschappen door het beperken van het mortelaandeel in de verliesoppervlakte. En dan heb je natuurlijk ook nog het rendementsvoordeel op de werf doordat de verticale stootvoeg tijdens het metselen niet meeer aangetrokken moet worden.

Ik hoop hiermee het een en ander duidelijk gemaakt te hebben. Veel succes met de bouw van je passiefhuis.

Met vriendelijke groet,

Steven

Voor een passiefwoning zou ik alvast nooit een tand en groef systeem kiezen !

Luchtdichting is het meest heikele punt van dit systeem. In sé wil je alles zo pot dicht mogelijk metsen, tand en groef zal nooit zo dicht zijn als alles vermetst. Pleisterwerk is een tweede laag ter luchtdichting, maar als die barst of waar je elektriciteit gaat plaatsen wens je je binnenmuur in optimale toestand.

Ikzelf heb gewerkt met cellenbeton volledig verlijmd (nog in opbouw, niet gecertifieerd maar met de bedoeling tot passief). Wat ook als voordeel heeft dat de binnenmuur ook al redelijk luchtdicht is. en minder problemen geeft met koudebruggen.  En  zijn deze koude bruggen al volledig door je architect/raadgever phpp weggewerkt ?

Let op met verkopers/vertegenwoordigers van producten meestal beschrijven ze hun nieuwe producten als vanzelfsprekende optie. Ik heb ook moeten doorvragen om gladde blokken cellenbeton te bekomen. En ik heb zelf mijn aannemer mogen opvolgen hiertoe teneinde te zorgen dat geen enkele tand en groef in de buitenmuur zit.

Er staat verder een passief gecertifieerde woning in Lokeren gebouwd met kalkzandsteen, zij kozen geen stopcontact in de buitenmuur te steken. of zij tand en groef werkten weet ik niet.

Beste,

Het is mogelijk om luchtdicht te bouwen met tand en groef systemen in snelbouw, immers, bij het opbouwen van de luchtdichtheid wordt volledig gerekend op de pleister als luchtdichte laag. Zo zijn nu al meerdere Massief Passief huizen gebouwd en gecertificeerd op deze wijze.

Het is dan inderdaad niet aangewezen om in buitenmuren al te veel technieken te verwerken, doch wat niet uitsluit dat het kan (misschien zijn vloercontactdozen dan een mogelijke oplossing).

Indien dit toch moet gebeuren dient men vooreerst gebruik te maken van luchtdichte contactdozen, welke courant te verkrijgen zijn (bv bij de firma Helia) en deze worden dan best 'vol en zat' aangebracht in de mortel in de gemaakte technische sleuven in de snelbouwmuur. Finaal dient een perfecte uitvoering verzekerd te zijn, maar dat geldt voor alle technieken en details in een te certificeren passief huis.

Een andere optie is dat men gebruik maakt van een plaatselijke leidingenspouw.

Steven Vanden Brande
Senior Product Manager Wall