loggen van elektrciteitsverbuik als de zonnepanelen energie leveren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Wij verbruiken 2800kWh elektriciteit op jaarbasis met 1 volwassene en 2 kinderen, sinds vorige week zou 2300kWh met PV moeten opgewekt worden. Dit geeft nog wat marge om het verbruik te laten dalen.
Om het elektrisch verbruik te analyseren schafte ik me bij de br*c* een energiemeter aan die bestaat uit stroomtangen (drie want 3-fasig net), een zendertje (bij de zekeringkast te monteren) en een display die het instantaan vermogen geeft (kW) en elk uur de verbruiken logt: lichten uitdoen, brood bakken, ... je merkt het meteen op je display.
Als we enkel elektriciteit verbruiken (en niets produceren met de zonnepanelen) is de meting met dit systeem juist.
Ik heb eenzelfde systeem aangesloten op de stroomdraad die van de omvormer (Fronius IG30)naar de zekeringkast gaat en ik kan nu ook het geleverde vermogen van de zonnepanelen aflezen en loggen.
De displays loggen gegevens en door wat met de datafiles te prullen kan ik de gegevens van het net en de PV optellen of aftrekken om opnieuw een idee te hebben van mijn werkelijke energiegebruik.
Ik heb nu 2 problemen/vragen:
1) Om mijn netto elektriciteitsverbruik te kennen (zoals in de tijd zonder de zonnepanelen) moet ik weten of ik netto stroom opneem van het net of afgeef aan het net. Een stroomtang met wisselspanning geeft geen zin, geen plus of min teken aan de stroom.
Heeft er iemand een idee hoe ik dit het beste aanpak?
2) Het display dat de opbrengst van de zonnepanelen aangeeft, geeft ook 's nachts een vermogen van ongeveer 50W aan: Vermits de panelen dan niets leveren moet dit een verbruik zijn: Als ik de zekering naast de GSC kWh-teller uitschakel valt het vermogen wel op 0. Zit ik hier met sluipverbruik (volgens de handleiding van Fronius is het sluipverbruik als de panelen geen stroom leveren minder dan 1W)? Of wat zou er hier aan de hand kunnen zijn?
Philippe

Reacties

Philippe

Ik heb net hetzelfde : dezelfde verbruiksmeter uit de Brico, van Chacon, die heeft mij enkele jaren een goed overzicht gegeven op mijn dagelijks electriciteitsverbruik. Nu ik zonnepanelen heb, wou ik hem als meter gebruiken om mijn productie op te volgen. Dat gaat goed, maar ook ik merk een verbruik van 40W 's nachts! Ik heb twee omvormers, op twee zekeringen, die dan samen naar de bijhorende kW/u teller gaan, en rond de draad die daaruit komt heb ik het meetklemmetje (stroomtangetje) gedaan.

De twee omvormers zijn niet van hetzelfde type : een SMA1200 en een SMA 2500, en enkel als de SMA2500 opstaat, heb ik dat. 

Philippe, jouw vraag was van een dik jaar geleden, heb je ondertussen kunnen ontdekken wat er aan de hand is???

 

Ik kan niet anders concluderen dan dat de SMA 2500 40W sluipverbruik heeft. Of in de pikkedonkere toch nog 40W oplevert, maar dat zou mij verbazen. Als het nog licht genoeg is om te lezen 's avonds geeft hij nog maar een 150W opbrengst, dus ik kan mij niet voorstellen dat maan en sterren 40W opleveren. 

Dirk