Help ons aan de gelijkwaardigheid van pelletketel ten opzichte van CV ketel !

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Over 3 weken willen we beginnen met de bouw van onze LEW, maar de Gemeente geeft ons geen bouwvergunning, omdat we de gelijkwaardigheid van de pelletketel t.o.v. een normale CV ketel -nog- niet kunnen aantonen.

We hebben alle berekeningen laten maken, maar omdat we schijnbaar de eerste nieuwbouwwoning in Nederland zijn met een houtpelletketel, moeten we aantonen dat deze minstens zo goed werkt als een CV en dat het rendement net zo hoog is !!! (dit is geen grap !)

Wie kan ons helpen aan berekeningen, etc. die zijn gebruikt bij een bouwaanvraag, waarbij een houtpelletketel als warmtebron is voorzien ?

 

We hopen in de komende weken de gelijkwaardigheid te kunnen aantonen, anders moeten we de houtpelletketel laten schieten als warmtebron en dat zouden we heel verschrikkelijk vinden. Dat de Gemeente (indien de gelijkwaardigheid is aangetoond) deze net als een gas CV zal beoordelen (dus met dezelfde energieklasse) zullen we helaas moeten accepteren.

 

Alvast bedankt voor het meedenken !

 

Corine

Reacties

 

Dag Corinne,   Ik ben bekent met jullie site http://www.lage-energiewoning.nl/ . Ik heb een aantal van je bijdrages hier meegekregen.   Zo ben ik dus erg verbaast over je oproep, van dergelijke schrijnende toestanden qua regelgeving in België kijk ik niet op. Maar dit soort onzin van gelijkwaardigheids attesten in Nederland, ik heb er nog niet van gehoord!    Zeker niet bedoeld tot competentie met Ecobouwers.be, maar ik vraag je zeker naar die hele vreemde regelgeving je verhaal ook is te plaatsen op het Nederlandse ecologieforum:  http://www.ecologieforum.eu  Dat is met deze zeer onbekende regelgeving denk ik met de Nederlandse kennisbank geen slecht idee naar jullie voortgang, en die van het fenomeen Lage Energie Woning/ PH in zijn algemeen en in Nederland in het bijzonder!   Ik heb daar ook al een link naar jullie project gezet, maar je kunt uiteraard in alle deelrubrieken ook reageren!   Graag ook tot lezens te aldaar!   Groet, Cp Ps. Ik zet daar ook linkjes naar hier.

 Ik vind het raar dat men een bouwvergunning zou kunnen weigeren door het niet kunnen aantoenen van de gelijkwaardigheid van een CV ketel? Maar over deze materie ben ik niet genoeg vertrouwd dus ga me er niet over uitspreken.

 

Nu, ik zou me in de eerste plaats ook eens richten naar de fabriekant van uw pelletketel. Deze moet toch testverslagen en dergelijke kunnen voorleggen en als het een beetje een gerespecteerd merk is zullen ze er alles aan doen om u verder te helpen want anders wordt hun eigen product in een negatief daglicht gezet door de overheid.

Beste Corine,

ik vrees dat het aantonen van gelijk rendement zal tegenvallen. Vooreerst is er de basis waarop dit rendement berekend is. Er is een verschil tussen de onderste en bovenste verbrandingswaarde.

De onderste verbrandingswaarde van een fossiele brandstof betreft de energie inhoud zonder de energie die in het verdampte vocht zit in rekening te brengen. De bovenste verbrandingswaarde spreekt over alle energie die in de brandstof aanwezig is, dus ook die energie die in de verdamping van water zit.

In België berekent men het rendement met die onderste waarde. Door het gebruik van gascondensatieketels kan men alzo rendementen halen die boven de 100% zitten. Dit kan doordat het verschil tussen onderste waarde en bovenste waarde voor gas behoorlijk groot is: bij de verbranding van gas komt heel veel waterdamp vrij. Daar kan door middel van condensatie veel energie uit gerecupereerd worden.

Bij de verbranding van pellets komt heel wat minder waterdamp vrij, zodat condensatie een veel kleiner effect heeft. Indien in Nederland ook de onderste waarden voor de berekening voor rendementen gebruikt worden, dan bent u gezien. Dan rest u alleen nog de optie om de rendementen op de totale energie inhoud te herberekenen (op bovenste waarde dus). Dat is wat werkelijk telt en wat waarschijnlijk gunstiger uitvalt voor pellet CVs.

Een ander optie is uiteraard dat u het hernieuwbare aspect uitspeelt en de netto hoeveelheid uitgestoten CO2 per geproduceerde kWh warmte berekent. Daar kan gas niet aan tippen. De vraag is echter of dat binnen de regeltjes past.

Mvg,
Jurgen

Of koop een pruts van een ketel en leg de factuur voor, ben je er vanaf voor duizend euro als je wat rondshopt...

Misschien eerst aan de gemeente vragen wat ze precies willen weten. Laat hun een vragenlijst opstellen met de dingen die ze willen weten, of een lijst van de voorwaarden waar de ketel moet aan voldoen.

En anders zoek je zoveel mogelijk technische documentatie, conformiteitsverslagen, testrapporten, meetverslagen... en leg je dat op het bureel van de ambtenaar. En je kan misschien eerst aan de betrokken mensen die deze informatie vragen of zij wel weten wat een pelletketel is.