alternatief voor 5 cm PUR als vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Sinds enkele maanden zijn wij (gezin met drie jonge kinderen) de eigenaar van een houtskeletbouw. We hebben het huis in -laat ons zeggen- ruwbouwfase gekocht (wel winddicht en de muren en dak heel goed geïsoleerd).
Voor vloerisolatie is er 5 cm pur voorzien (daar moet dan de vloerisolatie op en dan de chape) Voor de isolatie, vloerverwarming en chape hebben we nog 12 cm over. Nu lees ik hier dat pur eigenlijk zeer ongezond is en wil ik het liever niet in ons huis gebruiken. Is er een ander alternatief? Zijn argex-korrels of technopor een alternatief (de hele woning is onderkelderd)?

Alvast bedankt voor jullie advies,

An

Reacties

 Een alternatief is uitvullen met 5cm schuimbeton en daarop een droog vloerverwarmingsysteem. Of ipv 5cm schuimbeton uitvullen met Fermacell droge egalisatiekorels. Maar dat maakt het allemaal uiteraard duurder.

 

Argex is niet geschikt. Technopor lijkt me ook niet geschikt voor 5cm uit te vullen.

 Als je slechts 5 cm hebt om isolatie te plaatsen  is PUR bijna het enige alternatief. 5cm schuimbeton heeft een veel slechtere isolatiewaarde en kom je zeker niet aan de norm. Zelfs met andere alternatieven (EPS platen bv.) zal het al moeilijk worden om nog aan de vereiste u-waarde van de vloer te voldoen. 

 

5 cm is eigenlijk gewoon te weinig om goed te zijn.

 Euh, ik heb het wel over 5cm schuimbeton en dan een DROOG systeem voor vloerverwarming. Dat wil zeggen dat er op die 5cm schuimbeton nog 7cm isolatieplaten komen met daarin uitsparingen voor de VV leidingen.

 

Nog een alternatief is werken met muurverwarming (of droog systeem vloerverwarming + muurverwarming).

Beste Boa, in je vraagstelling is het niet erg duidelijk welke diktes je ter beschikking hebt. Welke vloerafwerking komt er op?

Als je weinig plaats hebt kun je als alternatief voor PUR, resol platen gebruiken. Deze isoleren nog iets beter en zijn een pak milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld Kingspan Kooltherm om geen merken te noemen. Ze kosten wel meer en kunnen niet tegen vocht maar in uw geval liggen ze boven de kelder dus is dit niet problematisch. Er bestaan ook zeer dunne opbouwsystemen voor vloerverwarming waarmee je dan nog enkele centimeters kunt winnen, afhankelijk van vloerafwerking.

Jandc: met 5 cm schuimbeton en 7 cm isolatieplaten met uitsparingen voor de vloerverwarming kom je nog altijd de dikte van uw chape te kort...althans als er slechts 12cm bruikbare ruimte te beschikking is.

 

 Boa zegt: " Voor de isolatie, vloerverwarming en chape hebben we nog 12 cm over. "

 

 

 
Zoek nu es eerst op wat een droog systeem vloerverwarming is.

 Jan, sorry, je hebt gelijk. Ik dacht dat er sowieso nog een normale chape op kwam met dat systeem.

 Ah nee want dan is 't geen droge opbouw meer (chape is nat).

Beste,

Op de gelijksvloer hebben we nog 16 cm. We zijn van plan om tegels te leggen en in de zithoek parket. Resolplaten zijn geen alternatief omdat er leidingen liggen (ventilatiesysteem).

Voor de vloerverwarming hebben we 7 cm  nodig en voor de tegels ongeveer 2 cm. Dus hebben we nog 7 cm voor isolatie. Blijkbaar bestaat er ook beton met veel isomo in (FIM). Misschien is een mogelijk om 5 cm beton met isomo te gebruiken en dan isolatieplaten van 2 cm (als dat bestaat). Op de site van Kingspan zie ik alleen isolatieplaten van 4 cm of meer.

Een droog systeem van vloerverwarming is volgens de loodgieter enorm duur.

 

 

 FIM als uitvullaag en dan droge vloerverwarming. Stelregel: alles wat cementgebonden is kan je niet als isolatie beschouwen.

 

Je hebt 2 mogelijkheden:

1) gespoten PUR als uitvullaag en natte vloerverwarming

2) FIM/schuimbeton/... als uitvullaag en droge vloerverwarming

 

Nr 2 is uiteraard duurder maar niet zo overdreven veel. Ik dacht ergens een 20% duurder.

Bij weinig plaats (en liefst veel geld) kunnen vacuumpanelen een oplossing zijn. Deze zijn bij osn gebruikt om achter de rolluikkasten toch nog aan een redelijke isolatiewaarde te komen. Om een merknaam te noemen (http://www.envirohomes.co.uk/vacuum-insulation.html)

 

 Zelf heb ik Thermogran gebruikt. Wel met de helft zoveel cement als voorgeschreven (in samenspraak met fabrikant). Daarboven chape met wapeningsnet en -vezels. Deze chape ligt er nu een half jaar en nog geen verzakking of zo vastgesteld.

De lambda waarde zou in dit geval op ongeveer 0,05 liggen.

Een slecht geïsoleerd huis is ook enorm duur.

Ik zie niet in waarom resolplaten afgeschreven zouden zijn wegens leidingen? Het werkt niet vlot maar met een beetje geduld krijg je die wel geplaatst. Ze bestaan als ik me niet vergis in 84mm dikte: heb je nog 56mm over voor chape met VV. Ik zou deze opbouw durven uitvoeren mits goed uitgevoerd en chape met vezels en draadnet.