Viessmann Vitodens 222W boilersturing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zelfs voor het vullen van een klein bad blijk ik geregeld over te weinig warm water te beschikken, laat staan dat wij op hetzelfde moment zouden kunnen een bad vullen en douchen. Mijn gewenste temperatuur staat op 60 graden.

Het probleem is dat  de watertemperatuur onder de 48 graden moet zakken voor er bijverwarmd wordt.

Eerst verzekerde mijn installateur dat hij dat kon aanpassen, dat bleek niet het geval.

Vervolgens heeft mijn installateur mij verzekerd dat hij de gewenste temperatuur hoger kon zetten dan 60 graden, een maand later heeft hij nog niet gevonden hoe.

Zoals blijkbaar velen heb ik geprobeerd hulp te krijgen van Viessmann; ik dacht immers dat Viessmann wettelijk zou verplicht zijn een degelijke gebruikshandleiding ter beschikking te stellen. Wanneer ik telefoneer krijg ik een zeervriendelijke dame aan de lijn die meteen zegt dat ze niets afweet van branders, wanneer ik een mail stuur krijg ik zelfs geen ontvangstbevestiging. Na veel aandringen heb ik alsantwoord gekregen dat ik mij tot mijn installateur moest wenden. Belachelijke reactie natuurlijk; ik wend mij tot anderen omdat mijn installateur verklaart het niet te weten.

Is er iemand die een setting of een truckje kent om de temperatuur van het sanitair warm water niet onder de, laat ons zeggen 53 graden, te laten zakken?

U zou vooral mijn vrouw zeer gelukkig maken; zij begrijpt niet hoe het mogelijk is dat zij met een dure Viessmann nog geen bad kan vullen en eerlijk gezegd begrijp ik het ook niet. Mijn installateur begrijpt het ook niet maar meer dan met zijn hoofd schudden kan hij niet doen.

 

Reacties

Marc,

 

Misschien vindt je in onderstaande handleiding hetgeen je zoekt:

http://www.viessmann.com/web/belgium/be_tdis_NL.nsf/9991bb0d0134a8b0c1256c7c004b7f10/562E961CA35C8386C125775400306D16/$file/MA-SA%20Vitodens%20222-W%20WS2B%20NL.pdf

 

Boilertje van 46 l is niet veel natuurlijk en als je vermogen van de ketel niet al te hoog is dan zal de doorstroomopwarming van de boiler, je aftap niet kunnen volgen. Als je een ketel van 35 Kw hebt zou dit geen probleem mogen zijn. Bij 19 of 26 Kw kan je ketel je waterverbruik niet volgen ... Je kan ook de badkraan niet volledig openen bij het vullen zodat je debiet handmatig beperkt wordt en er wel continu warm water uitkomt, bad dan wel niet zo snel gevuld. 

 

Er zal allicht wel een parameter zijn om de delta T te verlagen zodat je ketel sneller begint bij te warmen, maar welke dit is en hoe deze in te stellen, moet je mij niet vragen. Staat misschien in de handleiding bovenstaand.

 

Heb zelf een 333-f van 19 kw, boiler (100 l ) staat ingesteld op 55 °C en ketel laat de temp. ook behoorlijk zakken voordat ie bijspringt ( dit is ook nodig/nuttig aangezien de ketel dan toch nog een beetje kan condenseren bij tapwateropwarming waardoor minder verbruik ). We hebben een groot bad van 200 l en deze wordt zonder problemen gevuld met heet water. De fabrieksinstelling van 50 °C was ook wel voldoende maar als je eens echt 'heet' water nodig hebt ...

 

Groeten

 Bram

Ik lees in de folder van Viessmann voor de 222-W: 

Met name het hoge warmwatercomfort van de Vitodens 222-W moet worden benadrukt. De gascondensatieketel beschikt daarvoor over een ingebouwde roestvast stalen laadboiler met een inhoud van 46 liter. Dit volume is tijdens het afnemen van warm water te vergelijken met een aparte warmwaterboiler van 150 liter.

In vergelijking met een klassieke warmwaterboiler heeft een laadboiler beduidend minder waterinhoud nodig om dezelfde hoeveelheid warm water te leveren. Bij de laadboiler wordt het water dat in de warmtewisselaar (doorstroomverwarmer) op de gewenste temperatuur is gebracht, continu bijgevuld, zodat het bij verdere afname onmiddellijk ter beschikking staat. Temperatuursensoren zorgen ervoor dat de vooraf ingestelde temperatuur wordt bereikt en aangehouden. Zo nodig schakelt bij de Vitodens 222-W automatisch de MatriX-cilinderbrander in, die dan voor de gewenste watertemperatuur zorgt. Met name bij het vullen van een bad of bij een lange douchebeurt bewijst dit principe zijn nut. 

Het probleem is tenandere niet dat de doorstroomopwarming de aftap niet zou kunnen volgen; eens goed op gang kan de doorstroomopwarming immers gemakkelijk volgen. Het probleem is dat wanneer het tapwater maar op +/- 50 °C staat en je een bad wil laten vollopen de boiler onvoldoende groot is om de tijd die nodig is om de doorstroomopwarming "op tempo" te krijgen te overbruggen. Een 26 Kw of een 35 kW zal dus geen verschil maken.
De oplossing is dan ook ervoor te zorgen dat de watertemperatuur niet lager kan zakken dan bijvoorbeeld 55°C.

De ideale oplossing zou dus zijn de delta T te kunnen verlagen maar ik heb ondertussen dat Viessmann gebruiksONvriendelijk is dus ik vermoed dat dit niet zal mogelijk zijn (wordt ook verklaard door mijn installateur).

Een tweede oplossing zou zijn de gewenste temperatuur op 65 °C te brengen. Dit zou moeten mogelijk zijn wanneer de codering 65 op 1 gezet wordt: Gewenste tapwatertemperatuur instelbaar van 10 tot meer dan 60 °C. Ik heb deze codering dan ook aangepast maar toch kan ik de gewenste temperatuur niet hoger zetten dan 60 °C.

Ik blijf een oplossing zoeken om mijn enorme miskoop naar behoren te laten werken.

 

 

Raar

 

Zeg niet dat Viessmann heilig is, integendeel zelfs maar vind je verhaal over het te traag op gang komen van de doorstroomverwarming die wel je tapwateraftap kan bijhouden maar vreemd. je ketel zou opslaan bij 48 °C en de doorstoomopwarming kan volgens jouw volgen maar toch daalt de boilertemperatuur verder tot beneden de 35 °C ( boven 35 °C is warm water ) . Als je doorstroomverwarming effectief zou kunnen volgen dan zou er na een korte "koude" periode terug warm water uit je kraan moeten komen ( zonder dat je de kraan hebt dichtgedraaid welliswaar ). 

 

succes met je zoektocht naar de oplossing, als je installateur een "viessmann installateur" zou zijn dan kan ie altijd beroep doen op een vertegenwoordiger of hun technische dienst bij dit soort vragen en problemen. Als er een oplossing zou bestaan natuurlijk ;-).

 

Viessmann is in tegenstelling tot vele andere merken nog zeer beschermend ( lees: wil zelf veel poen scheppen ) en probeert de zelfplaatsers, zwartwerkers en internetverkopers wat af te houden. 

 

groeten 

Ik heb viavia een +/- officieel antwoord van Viessmann bekomen: Dit is volledig normaal. Er is niks aan te veranderen.

Een aantal Viessmann specialisten hebben mij op het hart gedrukt nooit een Vitodens 222 in welke versie dan ook te plaatsen. Daar was ik zelf ook al achter gekomen.

En ja wanneer ik de kraan laat lopen krijg ik na een paar minuten terug ruim voldoende warm water.

Daarnet wilde mijn vrouw een bad nemen. Toen haar bad halfvol was werd het water koud. Als je dan 60 liter koel water bijvult is het bad vol. De kraan openlaten heeft dus geen zin. Mijn vrouw is uit bad gestapt heeft 5 minuten gewacht en heeft de kraan weer open gezet.

Viessmann, een stap terug in de tijd.

 

Ik ben zelf een doe het zelver. Wanneer ik met mijn ACV met een probleem zat stuurde ik een mail aan ACV en ontving ik een zeer vriendelijke mail terug met zelfs de codes van de wisselstukken die ik zou moeten plaatsen.

Viessmann reageert niet en stuurt zelfs geen ontvangstrbevestiging. 

 

Mvg

 

 

Viessmann werkt enkel via de officiële kanalen ( installateurs , ... ) wat volgens mij nog altijd het beste is .

Doe-het-zelf is niet besteed aan Viessmann . Volgens de B-wetgeving mogen enkel erkende installateurs werkzaamheden verrichten aan ketels .

Laat even uw installateur een mailtje doen naar de technische dienst van Viessmann voor een bezoek van een Viessmann-technieker .

Via Via een +- off. antwoord gekregen van Viessmann = dikke zever .

Enkel terplaatste kan probleem worden opgelost met de nodige kennis van zaken.

Mij lijkt het een probleem van een te hoog tap-debiet te zijn ...  

hoe oud is de ketel ? Vaak treedt er schilfervorming op in de san.warmtewisselaar wanneer men in een hard-watergebied zit ...  Plaatsen van waterontharder en spoelen van cv-circuit is dan de oplossing .

Ik merk op dat Marco Giots zijn mails ondertekent met Viessmann Belgium bvba-sprl en Albert Peeters met Technische dienst Viessmann. Als dit dikke zeveraars zijn dan loopt het pas echt verkeerd bij Viessmann denk ik.

Ketel is bijna 2 maand oud; voor mijn sanitair warm water gebruik ik regenwater. De kans dat mijn regenwater te veel kalk bevat en na minder dan 2 maand problemen schept is redelijk klein denkt u ook niet?

Het probleem is gewoon dat het bijverwarmen van het tapwater te laat start en te traag op gang komt. Eens op gang wordt ruimschoots voldoende sanitair warm water geproduceerd.

:-) regenwater door je warmtewisselaar, ik denk dat je kan fluiten naar je garantie. Je cv heb je ook gevuld met regenwater zeker ....

Mijn installateur zag problemen bij het gebruik van hard stadswater voor het sanitair warm water en totaal niet bij het gebruik van regenwater.

Mijn VIESSMANN INSTALLATEUR heeft er inderdaad bewust voor gekozen de cv te vullen met regenwater.

Mits het omzetten van een paar kranen (voor periodes met gebrek aan regenwater) had hij even gemakkelijk voor stadswater kunnen kiezen.

Ik heb in ieder geval nergens iets gelezen betreffende het vermijden van regenwater, ik heb wel gelezen dat het gebruik van hard stadswater slecht is.

Ik had nog niet verder nagedacht over uw punt garantie. Wie geeft bij Viessmann de garantie? Viessmann of de installateur? Kan Viessmann bij een garantiegeval de fout bij de installateur leggen en er zich zo vanaf maken?

Ik heb Viessmann om een installateur gevraagd, zij hebben de coördinaten van iemand in mijn buurt doorgegeven en als die nu fouten maakt zit ik met de gebakken peren?

 

Regenwater ???  Mag niet worden gebruikt . Geeft problemen levensduur boiler ... 

 

Op welk debiet tap jij je water ? Wanneer je debiet te hoog is , dan geef je de ketel niet de tijd om het water op te warmen .

Dan gaat het te vlug uit het toestel .

Probeer eens een bad te laten vollopen met de kraan half open , wat gebeurt er dan ?

 

60liter aan 20 liter per minuut ? Na drie minuten koud water ... Sanitaire wisselaar kan dan nooit volgen !

 

Laat je installateur even een fax/mail naar viessmann doen met de vraag dat zij iemand van de technische dienst sturen ...

Ja , de installatuer blijft verantwoordelijk voor zijn installatie en niet de fabrikant bij verkeerd gebruik tenzij schriftelijke goedkeuring .

 

Ph-waarde van regenwater is anders dan stadswater ... Viessmann heeft voor opvullen in plaatsen waar hard water is een speciaal ontharders-toestelletje .

ook toevoegen van produkten ( fernox , ... ) kan dit probleem van hardwater oplossen .