elektrische boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Hopelijk kan iemand me helpen met deze vraag :

Stel dat een een elektrische boiler met een inhoud van 150 liter 2000 kWh verbruikt,mag men dan aannemen dat een boiler op aardgas ook ongeveer 2000 kWh zou verbruiken (er van uitgaan dat er evenveel water zou verbruikt worden).

Kostprijs elektriciteit = 2000 kWh X 0,2 euro = 400 euro
Kostprijs aardgas = 2000 kWh X 0,065 euro = 130 euro

Klopt deze redenering ?

Alvast bedankt

Reacties

 Klopt, je mag stellen dat elektriciteit zo'n 3 keer duurder is per kWh dan gas. Je kan nog een voordeel doen door op nachttarief te werken maar dan nog blijft het meer dan het dubbel duurder.

 

En in theorie zou je inderdaad evenveel kWh gas of elektriciteit moeten verbruiken om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Maar als je werkt met een gasgeiser (doorstromer) zal deze een flink stuk minder kWh verbruiken omdat je daar geen stilstandsverliezen van hebt zoals bij een boiler.

Beste,

 

Bedankt om m'n vermoeden te bevestigen.

 een paar nuances: 

- beter reken je toch met een lager rendement voor de gasketel: bv 90%; dan moet je 10% bij de gas vebruik bijtellen.  

- niets houdt je tegen om te zorgen dat je een goed isolerende boiler hebt.  Dan breng je je stilstand verliezen omlaag; 

Hallo,

 

Ik heb me laten wijsmaken dat 6 cm minerale wol voldoende zou zijn om stilstandverliezen te beperken,klopt dit ?

De isolatie overal aanwezig,behalve onderaan waar de bedrading zit.

 

 Neen, minstens 15 cm à 20cm minerale wol dan zit je goed. Je electrisch verbruik zal ongeveer met de helft dalen.

Mon

Beste Mon,

Voor het goede begrip, je bedoeld dat het elektriciteitsverbruik qua stilstandsverlies met de helft zal dalen, niet het totale verbruik!

 

Groet, Cp

Heeft de elektrische boiler op dit moment helemaal geen isolatie ?

Geert

Jaren geleden stond er een electrische boiler(gemonteerd 1983) in de koude garage. Ik heb die toen bijgeisoleerd met perlietkorrels (extra 15 à 20cm dikte)in een zelfgemaakte kast rondom de boiler ( van boven tot onder), wel een opening gelaten voor de electrische aansluitingen maar toch nog een geisoleerd deksel ervoor geplaatst. De kast was ook luchtdicht gamaakt. Op jaarbasis was het electrisch verbruik ongeveer de helft minder. De originele boilerisolatie was slechts een paar cm dik.

Mon

Mon,

 

dan was die boiler waarschijnlijk niet geisoleerd.

Ik heb een klein elektrisch boilertje voor de keuken, met 5 of 6 cm PUR.

Het stilstandsverlies ligt rond de 8 % van het "opwarmverlies".

 

Geert

Hier nog een verslag van een wat groter model buffer. De oorspronkelijke isollatie is geheel verwijderd.

http://www.haustechnikdialog.de/Forum/t/122471/Pufferspeicher-selbst-isolieren-mit-Poraver

 

Groet, Cp

 

 De boiler was geisoleerd met ongeveer 2 à 3cm isolatie, een soort verpulverde pur. Ik heb inderdaad de boiler zoals op de foto geisoleerd. Het effect is enorm. De multiplex van de kast was langs de binnenzijde ook nog afgewerkt met 4cm XPS, was  ik hierboven vergeten te melden.

Mon

Beste,

 

Ik kan ook moeilijk geloven dat door de boiler zeer goed te isoleren het totale verbruik zou reduceren met 50 % !!!

De stilstandsverliezen OK 50 % reductie...

 

KVO10

 Stilstandsverliezen circuleren zich rond de 30% van het totale boilerverbruik van 1 lading. Stel dat je uw boiler uitstekend kunt isoleren zal de besparing nooit meer dan dat kunnen zijn. Bij meerdere ladingen blijft het stilstandsverlies hetzelfde omdat het berekend is per tijdseenheid en de hoeveel warmteverlies hetzelfde blijft in theorie. En bij een boiler die eventjes wat afgekoeld is door koud water zal het zelfs iets verminderen omdat Delta t kleiner wordt.

 

 

 Klopt, maar er zijn ook nog de verliezen aan de aansluitingen van de buizen, de onderkant van de boiler, overdrukventiel, koudwateraansluiting, buizen van het circuit rond de boiler. Ik ga nu ook niet beweren dat het exact 50% besparing geeft, waarschijnlijk zal het gebruikersgedrag er ook wat mee te maken hebben, maar indertijd gaf dit op basis van de nachttariefteller een mindering van ongeveer 50% uitkomst.

Ik heb mijn electrische boiler met 8cm rotswol geïsoleerd - verbruik ging met 2000KW naar beneden.

Nu is die boiler (220 L) ondertussen 13 jaar oud. Ik wil niet wachten tot hij kapot gaat en zou hem nu willen vervangen. Een zonneboiler of gas is geen optie.

Zijn die nieuwe electrische boilers intussen veel zuiniger geworden ?

 Om het water op te warmen blijft evenveel elektrische energie nodig, daar kan je niet van tussen. Het enige dat je kan verbeteren is een boiler nemen met betere isolatie om de stilstandverliezen terug te dringen. De meeste grote merken hebben een datasheet waarop de stilstandverliezen staan op vermeld, dikwijls staat er ook bij wat de dikte/soort van de isolatie is. Voor de rest kan ook de aanwezigheid van kalk het verbruik op drijven, een magnesiumanode kan hier beterschap in brengen.

 

Eventueel een warmtepompboiler nemen als een zonneboiler geen optie is. Verbruik wordt met 50% gereduceerd.

 Na 7 dagen van huis weg te zijn en geen SWW af te nemen heb ik mijn modulaire kWh meter die ik op de boiler heb aangesloten eens bij gehouden. Op 7 dagen is er 11 kWh verbruikt, dat is een stilstandsverlies van 1,57Kwh per 24u. Voor 1 dag heb ik rond de 5kWh nodig bij normaal gebruik.

 

Dat is dus 30% stilstandverlies.

 

Beste bertvdg,

 

Kun je als test eens de boiler beter isoleren en terug uw energiemeter plaatsen.

Neem nog een weekje verlof zodat we een betrouwbaar resultaat bekomen...

mvg,

kvo10

 Ik wil deze test inderdaad graag nog eens opnieuw doen om dan te zien wat het effect is van bijkomende isolatie. Maar moet nog iets uitwerken om het goed te doen want deze hangt aan de muur in een hoek van een kleine berging en raak er zeer moeilijk rond. Daarnaast is het hier een huur appartement dus ik moet zien dat ik niet teveel schade maak.

 

Ik denk dat ik de boiler ga omwikkelen met rotswol en dan een soort zak over trekken om het wat bij elkaar te houden met tape.