kWh meter web based

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zoek een kWh meter met netwerkaansluiting om mijn verbruik te monitoren via de PC. Zo kan je pas echt je verbruik gaan controleren en aanpassen.
Iemand een idee?

Reacties

Ja, maar het zal duur worden (met de oplossing die ik ken tenminste). EIB/KNX heeft zowel energiemeters als ethernet interfaces in het gamma. Met die combinatie kan dat. Misschien zijn er nog andere, goedkopere oplossingen.

 

Mvg, Marc

Hallo ajodogne,

Indien je wat kan knutseleen kan dit een startpunt zijn:

http://www.eltako.com/fileadmin/downloads/vl/katalog/SmartMetering_flaem.pdf

Dan krijg je 1000 pulsen of 2000 pulsen / kWh. Moet je wel nog een pulsenteller implementeren.

Daar kan je een netnode van Lieven H. voor gebruiken.

http://lika.be/wp/2006/07/ethernet-connected-pic/

Is wel wat knutselen. Ik heb nog wel wat pcb's liggen als je wil.

 

Roeland

 Misschien nog eentje:

http://www.rowetel.com/blog/?p=135

 

Roeland

kijk hier ook eens : http://bwired.nl/

kan dus eenvoudiger, door een "oogje" voor teller te bevestigen die teller ziet draaien, ...

op het werk gebruiken wij : DIRIS : zie http://www.socomecgroup.com/catalogue/produits/p_scp_nveau_diriscountis…

maar zeker niet goedkoop

 

 

Wanneer het gaat over een PV installatie gegevens kan je ook de volgende optie nemen.  Ze heeft wel enkele voorwaarden.

Er bestaat een duits tijdschrift (uiteraard in de Duitse taal) waar je een abonnement op kan nemen.  Ik heb dit reeds meer dan 5 jaar naar mijn eigen voldoening.

De tijdschriften die elke maand komen (eigenlijk een beetje TE frequent) staan volgens mij vol van interessante onderwerpen aangaande SOLAR toestanden.  Verslinden, dat is wat ik daarmee doe... ;-)

Tijdschirft heet PHOTON.  Hun website in Duitsland is dus makkelijk te vinden.

De CLOU van dit bericht ivm het onderwerp van deze tread is nu hetvolgende :

Als je abonnee bent bij hen, krijg je een GRATIS  datalogger van hen (na aanvraag).  Deze kan je aansluiten en gebruiken.

OPGELET : Enkel als je abonnee bent en BLIJFT.  In principe, als je het abonnement stop zet, ben je verplicht alles terug te sturen !

De Datalogger kan vrij veel.  Je kan er speciale sensoren aansluiten die de zonnestraling meten in het horizontale vlak EN in het vlak van je panelen, evenals de temperatuur oid.  Deze sensoren zijn echter duur en die moet je betalen als ze je wil. Niet echt nodig, ik heb die NIET.

De datalogger doet een registratie van de PULSEN van je kWh meter.  Natuurlijk moet je een kWh meter hebben die pulsen geeft.  Ik heb er een die 2000 pulsen per kWh maakt.  

De datalogger is verbonden met je internet router (via een LAN kabel) en heeft een rechtstreekse aansluiting voor 230V-AV

Na een registratie op hun site, gaan alle gegevens op die site terecht komen (automatisch, na instelling, enkele keren per dag) en daar kan je leuke grafieken zien met de resultaten.  Wel altijd met één dag vertraging.  Vandaag kan ik bijvoorbeeld de gegevens zien van gisteren.  Grafieken per maand, per dag en je kan inzoomen op de dag in naar details in blokken van ongeveer 2 uur.

Je kan ook de kWh pulsen van je VERBRUIK aansluiten als je een kWh meter (met pulsen) op je huis-installatie hebt staan. Hiervoor is er een aparte ingang.  Dit laatste heb ik niet gedaan.

 Alles gewoon ter info natuurlijk.

Hierbij een link naar de SERVER waar de data te vinden is.

Een algemene link : http://photon-control.net/info/index_en.htm

Zie onder : Published Photovoltaik Systems

Daar kan je inbrowsen op de wereldkaart naar Belgie.  In de omgeving van Hasselt kan je mijn installatie vinden.  Vermits ik blijkbaar "op dit moment = mei 2011) de enige ben in de buurt kan je niet missen.  Kan natuurlijk ook rechtstreeks de link leggen naar mijn gegevens maar dan moeten jullie niet een beetje, ... zoeken ... kwestie om het een beetje leuk te houden ... ;-)

Vergeet dus niet mijn opmerking, dat hij terug moet bij opzegging abonnement, verder is hij volledig gratis en hij werkt (zie resultaten) echt goed.

Ook is er natuurlijk de nood aan een kWh teller met pulsen...

Ik heb dit in gebruik sinds einde vorig jaar en ben blij met het resultaat.  Weeral een site waar mijn gegevens staan en ik ze kan tonen aan iedereen die er interesse voor heeft.

Volgens mij staan er nog "oudere" treads in dit forum over hetzelfde onderwerp.  Er zijn zelfs toestelletjes (denk bij CONRAD) die een kWh meting doen en alle gegevens op een SD-kaartje stockeren.  Dat kan je af en toe in je PC steken en de gegevens over nemen.

Makkelijkst lijkt me echter een Sunny Beam als je een SMA invertor hebt.  Verder wil ik hierover nu geen extra reklame maken.

Tenslotte mag ik niet vergeten de Duitse website te melden waar echt leuke en vele systemen staat geregistreerd.  Vele Belgische overigens.  Je kan daar manueel gegevens ingeven, per DAG als je wil maar ook gewoon de MAANDgegevens zijn mogelijk.  Dat moet je dan wel zelf doen.  Kijk maar eens naar : http://www.zonnestroomopbrengst.eu

Er zijn dus VELE mogelijkheden.  Blijf zoeken en ... je zal iets vinden.

Succes en naar ik mag hopen, binnenkort een registratie erbij op het www.

Walter

 

 

zou dit niet iets kunnen zijn: Current Cost

een mooie uitleg door een gebruiker kan je lezen via deze link: http://www.frankwatching.com/archive/2011/04/16/meten-is-weten-bij-het-…

 

ziet er leuk uit Walter

 

ik vernam recent ook andere mogelijkheden voor PV, er zijn producenten van omvormers die "gratis" en zolang omvormer in gebruik is, en jij de omvormer aansluit aan internet, je gegevens capteren en opslaan

via paswoord kan je bij hen de gegevens ophalen en verwerken in eigen tabellen, grafieken, al dan niet publiek gemaakt op internet.

 

maar vraagsteller had het hier duidelijk over "verbruik"

 

deze middag naar uitleg gaan luisteren over "Priva" komen binnenkort met nieuw product "energy monitor" ...

info zal je binnenkort vinden op www.priva.nl, dus ook nog geen prijzen gekend

 

Tja, al heel wat bruikbare tips, het gaat inderdaad over monitoring van het verbruik. Ik heb nog een elegante oplossing gevonden, de Wattson

www.wattson.nl/show/product/9000001,9075,wattson01.php

Wat denken jullie hier van?

André

Beste André,

Voorzover ik heb kunnen vinden meet het apparaat alleen de stroom (A) en gaat uit van een vaste spanning.

Het is dus geen zuivere Wattmeter, dan moet je zowel spanning en stroom meten.

 

Groet, Cp

Beste André,

Sinds een week ben ik de eigenaar van een "[[https://www.wattsupmeters.com/secure/products.php?pn=0&wai=0&more=2|wat… up? .net]]" meter, die meet Amperes, Spanning, Frequentie en berekent zelfs de power factor (=faseverschuiving). De metingen lijken mij erg precies, de specificaties melden tot 0.1 Watt en de helpfile meldt dat het apparaat gecalibreerd is. De energiemeter verbruikt zelf niet meer dan 1 Watt.

De meter kent twee standen: (1) locaal bewaren en via USB uitlezen (2) naar een webserver verzenden op een vast adres met een vaste frequentie. Configuratie van dit alles is uitsluitend mogelijk via de USB poort.

(1) Bij lokaal bewaren is met een geheugen van minimaal 4096 metingen (afhankelijk welke metingen je wilt registeren) via de USB poort af te lezen.

(2) De energiemeter kan ook ingesteld worden om zijn gegevens via de ethernet interface naar een webserver te verzenden. De [[http://data.wattsupmeters.com/login.php|webdienst van de fabrikant]] bewaard [[https://www.wattsupmeters.com/secure/products.php?pn=2#sec119|maximaal 1 meting per 15 minuten bij een gratis account]]. Helaas is de site nogal vaak down. Als de webdienst niet reageert gaat de meting verloren (het 4096 metingen grootte geheugen wordt niet gebruikt). Er is een API beschikbaar, dus de volhardende klusser kan zelf aan de slag gaan. Dat is wel een voordeel t.o.v. de andere online meters. Met deze esyymeter kunnen de gegevens naar een eigen webdienst gestuurd worden, en zodoende privaat blijven.

Een vreemd iets, is dat de meter geen ingebouwde webserver heeft, maar alleen een client. In de "internet" stand kan alleen (via USB poort) een hostnaam, poortnummer, pad, user-agent en frequentie ingesteld worden waar naar de gegevens gezonden worden.

Belangrijk nadeel is dat de firmware (laatste versie stamt uit 2009) alleen door de fabrikant is te installeren, dus niet zelf via de USB poort. Dat betekent weer een kostbare zending naar de USA.

Een ander nadeel is dat het apparaat alleen te importeren bij de fabrikant in de USA, dus extra hoge verzendkosten en inklaringskosten van TNT à 12 euro 50 cent bij verzending middels USPS. De wattsupmeter firma raadt ook iedereen af om de USPS verscheping te doen, omdat die zogenaamd buiten de USA niet getracked en getraced kan worden. Dat blijkt uiteindelijk ook niet de werkelijkheid. De bespaar je de $ 160 verzendkosten voor UPS, en kies USPS Priority Mail (duurt wel 6 tot 10 werkdagen).

Voor $ 250.98 en $39.38 verzendkosten (exclusief BTW en € 12,50 inklaringskosten) krijg je er dan wel een europese stekkerset bij.