Renovatie naar passiefhuisnorm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou mijn bestaande woning willen verbouwen naar een passiefhuis. De huidige woning is een vrijstaande woning volgens het 'klassieke' principe opgebouwd, waarvan ik dus een massief passiefhuis wil maken. Dat dit niet evident is, is zacht uitgedrukt. (Veel mensen verklaren mijn voor gek.) De kunst zit hem vooral in het verwijderen van de bestaande koudebruggen denk ik? Ik heb reeds de vloer van de woning volledig afgebroken en de volgende stap is rondom de fundering te vernieuwen zodat ik daar een koudebrugonderbreking (perinsul) in kan verwerken. Vervolgens zou ik de volledige buitenmuur afbreken en rondom isoleren, dak en vloer isoleren, ramen vervangen enz. Op zich zal er weinig van de oorspronkelijke woning over blijven maar toch verkies ik verbouwen boven afbraak.

Mijn vraag is of dit een haalbaar project is? Of zal ik na al mijn moeite alsnog niet mijn doel kunnen bereiken? Zijn er eventueel voorbeelden van gelijkaardige projecten?

Reacties

Ik denk dat veel afhangt of je een architect hebt die ervaring heeft met passiefhuizen. (ook aannemers, als je het niet zelf gaat doen)

Als dit niet het geval is, dan kan je beter voor een LEW K20-25 gaan.

Dan heb je een hoop minder kopzorgen en zal het ook wat goedkoper uitvallen.

 Geachte, niets is onmogelijk.Om jouw woning passief te maken kan je mogelijks de ganse binnenkonstruktie behouden en de buitenschil vervangen.Dit komt neer op het verwijderen van de vloeropbouw ,de buitengevel en het dak.Natuurlijk sneuvelen de ramen ook.Wanneer ik je forumvraag nog eens herlees zie ik dat je weet waar de klepel hangt.Laat je vooral begeleiden door een goed bouwteam.Ook de technieken zijn van groot belang in een passiefwoning.

Veel succes en Grtn Jos Hofman

 Als je zoals je zegt alles kan afbreken, ook de buitengevel, moet het doenbaar zijn om er een PH van te maken. Het moeilijkste en meest tijd in beslag nemen zal waarschijnlijk de koudebrug zijn van de vloerplaat. Zoals je zelf aangeeft moet deze volledig onderkapt worden met foamglass of dergelijke. Vergeet ook niet dat uw dak /of dakgoten gaan moeten aangepast worden want uw muren komen meer naar voor door de dikkere isolatie.

 

Of het finacieel haalbaar is om zo'n ingrijpende werken te doen is een andere vraag. Want bijna alles zal er aan moeten geloven. Ik heb ook op het punt gestaan om zoiets te doen maar uiteindelijk kwam het goedkoper uit voor mij om een stukje bouwgrond te kopen en een nieuw te zetten. Zelfs met de 6% BTW in rekening te brengen. Veel hangt natuurlijk af van de aankoopprijs van de te renoveren woning.

Bedankt voor jullie reacties. We gaan komende week naar het passiefhuisplatform om hun idee ove rons ontwerpen/plannen te horen en ik hoop daarna snel naar een bouwaanvraag te kunnen overgaan. Mijn architect heeft jammer geneog geen ervaring met passiefhuis, ik hoop deze expertise een beetje mee te krijgen van de persoon die de phpp berekeingen gaat uitvoeren alsook mijzelf hierin voldoende te verdiepen.

 best andere architect nemen dan. Tenzij deze van nu heeel goed weet wat luchtdichtheid is en wat koudebruggen zijn....
voor zelf expertise op te doen beveel ik de vele cursusavonden van www.dialoog.be aan en vooral hun bouwteamcursusdagen...

Ik heb in de voorlaatste Ecobouwers opendeurdag (in 2010 dus) een soortgelijk project van renovatie naar passief bezocht in Deurne bij Antwerpen. Zelf woon ik in Kortrijk, maar dat was het enige project die bij het mijne in de buurt kwam: ook art-deco-huis van rond 1935, en ook plat dak, en ook massiefbouw dus, en OOK NAAR ZEER-LAGE-ENERGIE OF PASSIEF. Intussen is dit de huidige voorzitter van PHP.... Wel is dit een rijhuis en het mijne halfopenbouw.
En intussen heb ik ook al een paar fasen opgestart bij mij...
Als je er nog niet woont is met de vloer beginnen  wel het beste. Bij mij wordt het daardoor de laatste fase want dat gaat duren eer ik alle vloer kan vrijmaken, en daarom ga ik eerst de andere bouwdelen (dak, glas, muren, verwarmingssysteem) aanpakken waar de grootste energieverliezen zitten. 
ALS JE MIJN ingewikkelde HUISVORM GEZIEN HEBT ZAL JE PLOTS WEL WEER EXTRA MOED KRIJGEN om voor volpassief ervoor te gaan, want als ik erin slaag, kan ieder in een passiefrenovatie slagen!!!

mijn opendeurprofiel kan je nog vinden op http://www.ecobouwers.be/klimaathuis-9 Jammer genoeg zijn de foto's verdwenen van de site, maar je vindt die nog in de campagnebrochure van de opendeur 2010 en op: inventaris.vioe.be/afbeeldingen/11604 en op:
https://lh3.googleusercontent.com/-fFcsQTw5p1s/TVNdzdJWs_I/AAAAAAAAAHo/9mt8CVVVRwc/s640/PC170046.JPG
en voor de passiefglaswerken en de spouwvullingswerken op:
https://picasaweb.google.com/kriyayogi0032/IsolatiewerkenEtappeVanJanuari?authkey=Gv1sRgCMC739yqmf-p3QE
 

Je mag me gerust komen bezoeken in Kortrijk, stuur me een mailtje om af te spreken