Boiler na zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het wel verstandig om een zonneboiler (120 liter) als voorverwarming te gebruiken van een boiler (190 liter) aangesloten op de warmtepomp? Lijkt me nogal onlogisch gezien het water in de zonneboiler pas gebruikt wordt als warmtepompboiler leeg is. Klopt dit? Ik ben van plan om het systeem Izen te gebruiken (warmtepomp is ook vandaar). Nooit problemen met hun gehad.

Reacties

 De zonneboiler wordt niet enkel gebruikt als de boiler van de warmtepomp leeg is. De boiler van de warmtepomp wordt bijgevuld door de zonneboiler. Je krijgt dus geen koud water binnen in de boiler maar warm of voorverwarmd water van de zonneboiler. Dat maakt dat uw warmtepomp minder of niet moet naverwarmen.

 

Maar beter vind ik een grotere boiler met 2 spiralen. Onderaan ene voor de zonneboiler en bovenaan ene voor de warmptepomp.

In mijn inziens niet!

Je hebt nl. 2 systemen die opwarmen en warmte verliezen naarmate ze niet gebruikt worden. De zonneboiler zal zijn warmte opvullen naargelang de zon schijnt. De WP boiler doet dit volgens zijn eigen ritme.

 

Dat ritme kan dusdanig verschillen dat het best kan dat de WP boiler slechts een paar procent uitspaart door warm water van de zonneboiler te krijgen. Zelfs al is het zomer.... Veronderstel even dat je gedurende een paar dagen bijna geen SWW gebruikt en dat de WP boiler quasi hetzelfde water bevat. Dan zal deze WP boiler zijn eigen ritme blijven volgen voor het op temperatuur houden van het SWW.

 

Heb je nu 1 boiler (of buffervat) die enerzijds opgewarmd wordt door de zonneboiler en naverwarming door een WP, ben je beter af.

In de zomer zal deze boiler redelijk goed op temperatuur gehouden worden door de zonnepanelen en hoeft de WP slechts weinig bij te springen.

In de winter zal het eerder de WP zijn die zijn eigen ritme volgt vermits de input van zonnepanelen te weinig invloed zal hebben...

 

Je kan wellicht beter gaan voor een grotere zonneboiler (250liter of meer, afgestemd op het aantal personen en het verbruik) die naverwarmd word met WP.

 

 Ik denk ook dat een grote boiler beter is. De totale verliesoppervlakte is zowiezo al kleiner dan met 2 boilers.

Roeland

 Haal je met die WP temperaturen van boven die 60 graden? of moet je electrisch bijspringen?

 Is afgesteld op 55 graden (ruim voldoende) en wordt 1x per week elektrisch opgestookt tot 60 graden (legionella).

Heb nog is met Izen gebeld en probleem voorgelegd. Een duo systeem wordt afgeraden gezien mijn orientatie (ZO). Het komt erop neer dat ik dan serieus moet overdimensioneren (ratio volume boiler en oppervlakte). Volgens hem is voorverwarmen de beste oplossing en ligt mijn rendement dan het hoogst (weeral ratio volume en opppervlakte).

sorry hoor maar met een ZO orientatie is de opbrengst van een zonneboiler al flink minder.... dan enkel als voorverwarming van de "echte boiler" ?

volgens mij ga je dan een zeker bedrag investeren dat je niet zo goed gaat terugverdienen.

 

Dan kan je misschien eens kijken om toch voor betere zonnecollectoren die meer warmte uit de zon halen en minder gevoelig zijn voor de orientatie (heatpipes en vacuumcollectoren?)

 

In de opstelling die Izen voorstelt, is wellicht de meest prijsgunstigste voor de zonneboiler op zich maar hoeveel energie ga je dan uitsparen ?

 

In de winter al helemaal niets want dan is er toch niet genoeg zon.

In de zomer kan je er enkel van profiteren als je veel SWW verbruikt, want dan heb je veel voorverwarmd water dat in de WP boiler terecht komt en hoeft deze niet (weinig tot niets) bij te warmen.

 

Neem je SWW voor 2x douches per week benodigd, bv. slechts woensdag en zondag wordt er een bad genomen of gedoucht, zal de WP boiler voor de rest van de week ervoor opdraaien.

Ik was vroeger een grote fan van izen.

Ondertussen weet ik niet waarom eigenlijk ...

 

Waarschijnlijk omdat er niet veel concurentie was.

 

Boilers in serie zetten is gewoon dom alleen al omwille van de boilerverliezen.

 

Mijn naverwarming staat al meer dan 3 volle maanden helemaal af.

Met een antilegionellasysteem heb je niks nada nul naverwarming nodig in de zomer.

Als je je gedrag een beetje wil aanpassen aan het weer natuurlijk.

 

 

Dirk

 ik heb als verwarming een Warmte pomp en sinds een jaar een zonneboiler met 3panelen vacuumbuizen. ik had al 4 daalderop boilers (koper) hangen. voor beneden ene van 120 liter en voor de badkamer 3 van 80liter in serie. Als de kinderen(4) klein zijn kom je met 1x80L toe naarmate ze groter worden heb je meer water nodig. Nu is er enkel die eerste boiler van 80L die in het stopcontact zit en al de rest gaat door een warmtewisselaar.maar mijn WP gaat maar tot 45 à 50 graden dus kan ik dit niet gebruiken voor mijn boilers voor te verwarmen. want dan zou de electrische weerstand mijn huis gaan proberen verwarmen omdat die 45 graden wordt opgewarmd door die minstens 60 graden van die boiler. Daarom kon ik niet goed volgen dat je met een WP boilers gaat voorverwarmen. Ook die boiler die aan het stopcontact hangt wordt doot mijn panelen opgewarmt met een driewegklep die deze boiler opwarmt indien de rest (120L+2x80L) 85 graden heeft bereikt en er nog een hogere temp. op het dak is dan de boiler. Als je voor een zonneboiler zou gaan, raad ik die vacuumbuizen aan. als je handig bent kun je (het gewone systeem zelf maken) kun je bekijken op IZEN hun openbedrijven dag. dit gewone systeem moet zuidelijk gericht winst te hebben, da's is met die vacuumbuizen wel wat anders, als de zon op 17uur staat haal ik nog 70 graden op het dak.