Vloer op volle grond zonder betonplaat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een half jaar geleden een rijwoning gekocht van omstreeks 1930 en zijn nu aan het bedenken hoe we best onze vloer vernieuwen. Het gaat voorlopig om de woonkamer (3,5m x 7m). Momenteel bestaat de vloer uit tegels op volle grond.

Deze gaan weg en ik had volgende opbouw in gedachten vanaf de volle grond:

- folie

- 10 cm Rockwool 504

- folie

- 8cm gewapende chape

- vloerafwerking (parket)

Ik zou dus willen werken zonder een gewapende vloerplaat deels uit kosten/tijd/moeite-overwegingen en deels uit ecologisch standpunt. Is dit aan te raden of ga ik dan achteraf problemen krijgen?

Reacties

Hoe ondersteun je de 8cm gewapende chape ?

tussen de rockwool nog houten balken ?

Ben,

 

Je kan ook Technopor gebruiken.

 

Dirk

De chape ligt gewoon rechtstreeks op de rockwool 504. Deze 504 is een zeer harde plaat die dit blijkbaar aan zou moeten kunnen.

Ik vroeg mij ook af of een betonplaat echt nodig is. Ik dacht dat een betonplaat misschien nodig zou zijn om opstijgend vocht tegen te houden?

 

Dirk, houdt die Technopor dan het opstijgend vocht tegen?

Die Technopor houdt inderdaad het vocht tegen zo te zien maar rotswol slorpt ook geen vocht op. En een stevige plastic onder de rotswol zal ook wel helpen denk ik...

Er is een groot verschil tussen opstijgend vocht en het niet-capillair zijn van rotswol.

De rotswol zal inderdaad geen vocht opslorpen maar kan wel nat worden door opstijgend vocht. Of anders gezegd: de rotswol zal zich niet volzuigen met grondwater maar zal wel nat worden voor zover de rotswol in het grondwater zit.

Dus zeker een folie onder de rockwool zetten (was ook zo aangegeven)

Blijkbaar is de 504 in 10cm nergens te verkrijgen. Ik zal dus waarschijnlijk overgaan op de Taurox...

 Die Technopor moet wel omhuld worden door geotextiel. min 150 g/m2 als ik me niet vergis.

Roeland

ben

rotswol zakt in, eender wat je doet.  dus ik zou als ik jou was dat plannetje snel laten varen.  kijk trouwens maar in de technische dokumentatie naar de cijfers, 10% indrukking bij 50 KPa.  bij 10 cm betekent dat dus dat de boel 1cm inzakt!

hans d

50 kPa = 5.000 kg/m²... En aangezien chape een verdeelde belasting is (dik 100kg/m²) lijkt me dit niet onoverkomelijk. Rockwool stelt de 504 toch voor als een product wat je rechtstreeks onder de chape kan leggen...

http://www.rockwool.nl/files/RW-BNL/documents/pdf/NL/productbladen/Zwevende_VloerPlaat_504.pdf

tja, ik zou het zelf in elk geval niet riskeren.  ik heb indertijd een eps gebruikt die volgens de technische dokumentatie 65 kPa kan hebben, maar alle vloeren hier zijn duidelijk verzakt, je ziet dat goed aan de plinten.  heb even verder gezocht, 65 kPa met 10% komt overeen met 20 kPa bij 2%. en, tenzij ik me heel erg vergis staat 50 kPa voor 500 kg/m², niet 5000 kg/m²!

hans d

Volgens mij is 50kPa toch ook 5000kg/m² (ongeveer dan). 1Pa = 1N/m², 1kPa = 1000N/m², 50kPa = 50000N/m² = 5000kg/m².

Bij een gewicht van 100kg/m² zou je dus 10%/50 = 0.2% indrukking hebben (als het zich lineair gedraagt natuurlijk). Dit is op 10cm slechts 0.2mm dacht ik...

mvg, Toon

kan zijn, ik ben een ouwe vent en heb met watt en kg leren rekenen, die Pa en N gaan me niet zo goed af.

maar eender hoe, ik heb problemen met isolatie die 65 kPa aankan, ik neem dus aan dat het met 50 kPa niet minder zal zijn.  en lineair, ik denk van niet.  overigens heb je veel meer dan 100 kg/m² last op een vloer denk ik, met de chape zit je al over 100 kg denk ik.

hans d

Zachtere rotswol werd vroeger (en vandaag nog) gebruikt om zwevende vloeren mee uit te voeren (voor studio/muziek toepassingen).

Als je die vloer correct uitvoert (wapening/dikte) en gelijkmatig belast dan is er geen probleem. Zelfs niet met een paar % indrukking.

Een houten vloerbalk gaat op den duur al meer doorbuigen als je er chappe op giet. En dan nog een boekenkast ...

Als je er dragende muren op wil zetten zou ik toch eerst een ingenieur raadplegen !

Bij mij is een studiovloer uitgevoerd op 50mm dik elastomeer, indrukking 3-4 mm. En de vering is inderdaad 4x harder uitgevoerd op de plaatsen waar de muren staan. Gepolijste betonvloer van 16cm dik, 40m2, geen barsten.

 Gewapende chappe van 8cm (ik zou misschien toch 10cm nemen ?) = 160 Kg/m2 (denk ik)

Indrukking is dan 0.3% = 0,24 mm

Als we nu een vleugelpiano van 500 Kg in de kamer zetten, krijgen we plaatselijk een indrukking van 0,5mm ipv 0,24 ...

Hans, als je dat ziet zakken, dan denk ik toch dat er iets mis is met de ondergrond !

Bedankt voor de reacties, de chaper had er toch ook geen probleem mee... Net nog eens nadenken over de dikte van de chape dan...

yannick

ik kan alleen maar vaststellen dat bij mij een isolatie met een vergelijkbare druksterkte wel inzakt.  als je een gewapende betonplaat daar op legt, worden de lasten ook mooi gelijk verdeeld, als je met een tegelvloer op chape zit, is dat veel meer een probleem.  en ik ben niet de enige die dat heeft vatsgesteld.  waar jij die 0.3% uithaald is me echter niet duidelijk, tenzij jij er van uitgaat, dat die indrukking lineair is, en dat is ze zeker niet i.f.v. belasting, eerder lineair i.f.v. tijd.  minder belasting gaat volgens mij alleen maar maken dat het langer duurt voor je de maximale indrukking krijgt.

bij mij heeft dat ook jaren geduurd, altahns, ik heb dat pas na jaren gemerkt.

hans d

Snap ik ook niet. Ik heb net nog een document met technische specificaties voor eps (ook gebruikt voor funderingen !) nagekeken, en bij correcte belasting (rond de 2% indrukking) is de lange termijn druksterkte gegarandeerd (50 jaar...)

 

"Indien de lange duur drukbelasting beperkt wordt tot 25% van de druksterkte bij 10% (= druksterkte 

lange termijn van 2% gedurende 50 jaar); dan is de  vervorming maximaal 1% op korte termijn en 

blijft de kruip beperkt tot 0,2% waarvan de helft optreed gedurende de eerste 24 uur."

Dan denk ik, als je niet tegelt binnen de week na het gieten van de chape, dat er significate geen bijkomende indrukking meer kan zijn.

Maar ik zou inderdaad puntlasten op chape op rotswol vermijden, maar dan spreken we toch al van enkele kilo's ...