Driedubbele beglazing of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een huis van 1959 gekocht (rijhuis). De buitenmuren zijn van 40 cm steen, zonder spouw (met crépi). De ramen zijn oud, dus die gaan we vervangen, door hout-alu ramen. De meerprijs voor driedubbelglas voor alle ramen samen (en het zijn er een pak) is maar 1000 euro. We gaan onze buitenmuren verder niet isoleren (maar wel het dak en de kelder), omdat dit niet genoeg rendeert en we de mooie elementen buiten niet willen verliezen door een voorzetmuur (het zou ongeveer 20.000 à 25.000 kosten om beide buitenmuren te laten isoleren, en het energierapport vertelt dat dit maar 9.000 euro besparing zou opleveren over 20 jaar).
Nu is de vraag: loont het om toch driedubbelglas te nemen in deze situatie? Onze architect (een kennis) zegt dat het in elk geval geen verschil zal maken voor eventuele vochtigheidsproblemen (de boodschap is: veel verluchten). Wat denken jullie er van?

Reacties

Niemand?

Is er een spouw voorzien in de buitenmuren?

Mon 

 Beste, Driedubbel glas geeft altijd betere isolatie.Dat is gewoon fysica.De economie hiervan is een andere discussie.De vochtproblemen in een renovatie zijn nog een ander probleem.Je kan dit zo samenvatten,en dat is voor elke situatie hetzelfde uitgangspunt.Een mens produceert vocht door te ademen en te transpireren en dat is niet min.Het vocht wordt opgenomen door een goede dampopen wand.Wanneer deze wand koud is of te weinig dampopen heb je kondensproblemen.Wanneer je ramen met enkel glas hebt zal het teveel aan vocht hierop neerslaan en afvloeien of daar problemen geven.Plaats je nu dubbele beglazing dan kan dat normaal niet meer aandampen en zoekt het vochtoverschot de koudste plaatsen om daar te kondenseren.Dit is onvermijdelijk en enkel een bikomende isolatie kan hier een oplossing zijn.Leempleister kan ook deels een oplossing bieden en verluchten helpt zeker ook.De afkoeling van de ruimte wordt nu meer in de hand gewerkt en de enige goede oplossing blijft je muren ook isoleren.Bijvoorbeeld houtwolplaten en leembepleistering.

Groeten Jos Hofman

Zeker driedubbel glas steken. Bij mij was de meerkost ook maar 1000 EUR en ik heb het ook gedaan. 

Trouwens de meerkost van 1000 EUR is na aftrek van belastingsvoordeel en eventuele renovatiepremie maar de helft meer.

Als je van plan bent om de binnenzijde van de buitenmuren te vernieuwen (nieuwe bepleistering), kan je ervoor opteren om langs de binenzijde te isoleren. Je kan dat zelf doen, maar je moet je hierover eerst heel goed informeren (op ecobouwers bvb!) en voldoende ventileren om het risico op condensatie in de isolatie zoveel mogelijk te vermijden. Kijk eens op de volgende discussies

http://www.ecobouwers.be/node/41631 

http://www.ecobouwers.be/forum/post/na-isolatie-binnenmuren

http://www.ecobouwers.be/forum/post/isolatie-langs-de-binnenzijde

http://www.ecobouwers.be/forum/post/renovatie-met-binnenisolatie

http://www.ecobouwers.be/forum/post/langs-binnen-isoleren

 

Kostprijs van houtvezelplaten (8 cm) is ongeveer 26 EUR/m2, komt daarbij nog de prijs van de afwerking (liefst beleming).

 

Veel succes met de werken!

mvg

 

Rik

Over hoeveel m2 oppervlakte glas gaat het eigenlijk, lijkt mij niet onbelangrijk.

Het verschijnsel is, hoe beter je woning wordt geisoleerd hoe lagere de toegevoegde termperatuur kan zijn waarmee de woning comfortabel aan gaat voelen.  Daarmee komt ook het dauwpunt dichter naar je toe. De relatieveluchtvochtigheid in je woning moet je even in de gaten gaan houden. Veel ventileren is leuk maar het geeft ook wat warmte verlies.

Als wij nu de twee gevels langs binnen zo goed mogelijk isoleren, bijvoorbeeld met platen isoconfort tegen de zichtbare/bereikbare delen, en de gelijksvloer isoleren door 3 cm PUR onder de (nieuwe) chape te spuiten, en het dak correct isoleren, hebben we dan veel minder/geen kans op dergelijke vochtproblemen (huis van 1959 met 40 cm steensmuren zonder spouw)?
Want gezien we nu toch alles verbouwen, zouden we dit eventueel kunnen doen (en er dan nieuwe stijlmuren of gyprocmuren tegen zetten). Het gaat mij niet om besparing, maar vooral om de hier beschreven vochtproblemen met 2- of 3-voudig glas te vermijden. Of kunnen we dan even goed beter niets doen aan de gevelmuren, omdat er welicht koudebruggen zullen zijn (bv daar waar de binnenmuren op de gevel aansluiten, daar waar de betonplaten van de verdiepingen op de gevel aansluiten enz)?

 bedenk dat je muren kouder zullen zijn dan je dubbelglas en nog meer bij triple glas en zich daaarom op de koudste delen (hier: muur) condens kan vormen als je die niet wat isoleert. Trouwens veel moet dat niet zijn om zelfs de U-waarde van dubbel glas te bereiken.... Stel bij U=1,1 dan is de R=0,9 en volstaat 4cm houtwolplaat aan de binnenkant. En dit product is genoeg dampopen om problemen te vermijden. Er bestaat ook resolplaat van Kooltherm met een laag van 1cm fermacell (soort gipsplaat) en dan volstaat 3cm plaat, en voor triple glas van U=0,5 (R=2) volstaat dan 5cm plaat, bij houtwolplaat zou dat moeten zijn 8cm zonder de leempleisterlaag...
Het betreft hier wel net voldoende muurisolatie om condens te vermijden, maar is allesbehalve een goed geïsoleerde (laagenergiewoning) te noemen. Mijn huis is van 1935, met veel uitspringende (artdeco) bouwdelen, en toch opteer ik voor een zeer hoge isolatie ver voorbij laagenergieniveau. Want de energie gaat nog heel wat duurder worden, ik verwacht een verdubbeling van prijs binnen 5 jaar, en een renovatie geldt toch voor minstens 10 à 15 jaar... Om van het ecologisch effect niet te spreken.
Koudebruggen kunnen weggewerkt door over de hoek nog 1m muur mee te isoleren.
 

Wij hebben ook 3 voudig glas en houtvezelisolatieplaat + leem langs de binnenkant geplaatst.

Je kan eens kijken op onze fotoblog hoe het te werk gaat.

Om plaats te sparen kun je ook 10 cm van de 40 cm afkappen. Dit geeft geen gevolgen naar stabiliteit toe. Deze 10 cm kun je dan gebruiken om te isoleren zonder plaatsverlies.