Vloerverwarming of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag mensen,

Ben al enige tijd de verschillende onderwerpen aan het lezen op deze forum en heb besloten om het maar zelf te vragen.
Heb juist een huis gekocht die volledig gerenoveerd moet worden, na de spouwmuren en dak te isoleren zou ik aan de CV willen beginnen. Zou ik het doen met vloerverwarming of niet? Ik en mijn vrouw werken heel de dag en zijn niet thuis , moet de vloerverwarming aan blijven? als we het uit doen duurt het niet te lang vooraleer het warm word? zal ik anders gewone radiators gebruiken? Ook als er iemand iets afweet van zonneboilers warmtepompen en condensatieketels zou ik graag wat meer info hierover weten. Welke merk + welke systeem zou ik het best gebruiken? Het systeem moet prijs/kwaliteit gerelateerd zijn (dus niet het duurste is het beste).

Dank u!!!

Tj1986

Reacties

 

 

TJ1986,

 

Hebt ge reeds een gedacht welke K-waarde uw gerenoveerd huis zal hebben?

 

Wanneer uw huis voldoende (hoeveel weet ik ook niet) zal geïsoleerd zijn zal een vloerverwarming enkel voordelen hebben:

- aangenamer;

- er mag een lagere temperatuur in de kamer heersen, want de warmte zit daar waar ge ze nodig hebt;

- de lagere watertemperatuur laat toe dat uw condensateketel (voor u in elk geval) meer zal condenseren;

- gedurende de nacht en uw afwezigheden zal de binnenhuistemperatuur niet geweldig zakken. Als ge dan uw kamerthermostaat programmeert  om enkel euren voor uw terugkomst de verwarming te activeren, is er feitelijk geen probleem.

 

Radiatoren hebben alle nadelen die het tegengestelde zijn vermelde voordelen, behalve dat de reactietijd korter zal zijn. Ze hebben oook het voordeel dat, bij ventilatiesysteem C, de lucht die over een radiator kan gaan gemakkelijker zal opwarmen alvorens u te bereiken.

Dank U voor uw antwoorden!!

Weet je soms hoeveel de K-waarde maximaal mag bedragen voor vloerverwarming als hoofdverwarming?

Ook het ventilatiesysteem vanaf wanneer kan ik deze beter installeren? is deze wel noodzakelijk?

 

 

Ventilatie plan je best zo vroeg mogelijk, want dan weet je waar dikke buizen en ventilatiemonden moeten komen. Dan kan je er rekening mee houden wanneer je de rest renoveert.

 

Denk goed na over systeem C of D.

Systeem C heeft al voordeel veel minder kanalisatie en eenvoudiger installatie. Maar als groot nadeel is de meerkost van ventilatieroosters aan de ramen (die extra kost mag je zeker niet vergeten als je C en D vergelijkt qua prijs!). Tweede groot nadeel is dat er langs die ventilatieroosters, in de winter ijskoude lucht binnenkomt. Een buitentemperatuur van -5° betekent immers dat je -5° koude lucht binnenhaalt langs die roosters.

 

Systeem D heeft als voordeel dat je veel warmte recupereert van de afgezogen lucht. In de winter wordt de -5° lucht opgewarmd naar 15 of 16° dus moet je veel minder verwarmen om die lucht naar 20° te brengen. Je zal dus zeker geld besparen met systeem D. Nadeel aan D is de extra kanalisatie en duurdere unit. Als je goed wil gaan voor D kies je best voor kanalen met goede ronde diameter.... die platte chappe kanalen of 9cm ronde PE-buizen zou je best vermijden...

 

Voor beide systemen geldt altijd dat een goede luchtdichte woning effectiever is voor het ventilatiesysteem (dat uiteraard op zich ook goed uitgedacht moet zijn).

 

Nog een opmerking ivm de renovatiewerken binnenshuis: zolang deze bezig zijn kan je best alle ventilatiemonden afsluiten om te vermijden dat stof in de kanalen terechtkomt. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling...

 

 

Hebt ge voor uw verbouwing een bouwvergunning nodig? Dan moet het verbouwd huis in elk geval een ventilatiesysteem bevatten dat aan de normen voldoet.

Wanneer is er eigenlijk een bouwvergunning nodig? is dit niet nodig voor aan de buitenkant werken te laten uitvoeren?

Wat betrefd de ventilatiesysteem wanneer moet zo een installatie geplaatst worden? ik was eigenlijk niet echt van plan om deze te installeren.Geen goed idee?

De vraag (en dus ook het antwoord) wijkt wel behoorlijk af van titel van de vraagstaart, maar allé.

Je moet je pas schikken naar ventilatie-eisen van zodra je aan de EPB-regelgeving gebonden bent, en dat is het geval indien je voor je project een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen waarvoor een architect moet worden aangesteld. En dat is het geval als je wijzigt aan volumes, maar ook als je intern werken laat uivoeren van constructieve aard: uitbreken van vloerdelen, uitbreken van dragende muren, ...

Is dat laatste het geval (bouwvergunning met architect), dan ben je dus EPB-plichtig. De ventilatie-eisen hangen af van de aard van de werken die je gaat uitvoeren. Bij bestaande ruimtes moet je alleen aan ventilatie-eisen voldoen als je in die ruimtes ramen vervangt (Een bestaand toilet zonder venster moet dus niet geventileerd worden !). Bij uitbreiding moet je je in elke ruimte van de uitbreiding schikken naar de ventilatie-eisen, zowel aan- als afvoer van lucht.

 

Bert V

 Is idd een beetje uitgeweken. Maar nu is het ventilatiegedeelte tenminste duidelijk.

Indien er iemand mij meer kan vertellen over de vloerverwarming en zonneboilers + ketels graag feedback