Inventum Ecolution ventilatiewarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand ervaring met de ventilatiewarmtepomp Inventum Ecolution combi 50L?
De Ecolution wint warmte terug uit de ventilatielucht en slaat die op in een boilervat van 50 liter, gekoppeld aan de HR-combiketel.
Dit apparaat is ons aangeraden in een maatwerk-energieadvies. Onze mechanische ventilatie-unit is sowieso aan vervanging toe en dit zou een mooie oplossing zijn die meteen ook pakweg 25% bespaart op de gasrekening. Onze redelijk goed geïsoleerde woning met energielabel C zou daarmee naar label A gaan.
Er zit overal al dubbel glas, deels HR++, en de combiketel is een HR107, daar valt geen labelsprong meer te verwachten. En met 2000 euro subsidie via agentschap.nl (onder voorbehoud van voortzetting regeling 2010) wordt zo'n apparaat van een dikke 3000 euro al een stuk aantrekkelijker.
Daarom de vraag: wie heeft zo'n apparaat en maakt het de verwachting waar?

Groet Marian

Reacties

Dag Marian,

Heb de vorige generatie nu precies een jaar hangen.

Ben van 3.300 m3 gas naar 2.300 m3 gas gegaan. Let op stroomkosten nemen wel toe. Hierover kan ik niets zeggen vanwege aanpassingen aan verbruik in huis en het toepassen van PV-cellen.

Mijn wamtepomp kan soms resoneren. Schijnt in de nieuwe generatie verholpen te zijn. (2 leidingen vlak bij elkaar in pomp).

Ik heb hem wel in een kast gehangen, zodat de warmtepomp niet te horen is in rest van het huis.

Frank

 

Dag Frank,

Ha, toch iemand die 'm kent! 30% gasbesparing, dat is toch een mooie score. Elektriciteit neemt toe, tja, dat kan niet anders bij een warmtepomp. Gelukkig wel groene stroom, voor PV-panelen hebben we helaas geen geschikte plek.

Ik ben benieuwd hoe het verschil is tussen een groot en een klein huis (gezien je verbruik denk ik dat je huis niet klein zal zijn) met hetzelfde apparaat met dezelfde capaciteit. Wij verbruiken nu ca. 1600 kuub gas en ik hoop daar nog heel wat af te krijgen.

Wat is de vorige generatie Ecolution,  is er een typenummer of zo waar je dat aan kunt zien? Dan kan ik dat even in de gaten houden want deze week wordt de onze geïnstalleerd. 

Groet Marian

 

Marian,

Huidige levering is van het goede type. Ik was een van de eerste en heb 2x Inventum over de vloer gehad. Waarbij ze modificaties hebben toegepast. Was een soort proefkonijn zullen we maar zeggen. Prettig bedrijf Inventum.

Succes.

Frank

Inmiddels zijn we de trotse eigenaren van een Ecolution. De proeffase is kennelijk nog niet helemaal voorbij, want we krijgen na de zomer nog een software-update. Misschien krijg jij die ook nog wel, Frank. Voor zover ik begreep ging die om de situatie dat je deuren of ramen openzet om je huis te luchten (naast ventileren wil je toch graag eens alles opengooien) en dat de Ecolution dan niet meteen moet aanslaan op een temperatuurverlaging. Mensen klaagden dat de radiatoren warm werden terwijl dat niet de bedoeling was.

Alles werd goed uitgelegd door de man van Inventum die de zaak in bedrijf kwam stellen, en als de software-update er is worden de ventielen nog eens goed ingeregeld, dat kon nu nog niet omdat één ventiel nog een aanpassing nodig heeft.

Het enige wat me tegenviel was de enorm dikke aanvoer- en afvoerbuizen, althans ze zijn dik ingepakt en nogal volumineus uitgevallen. Wegens ruimtegebrek moesten ze wat onhandig worden aangesloten, ze zijn niet netjes weg te werken achter een schot of zo dus ze zullen gewoon zichtbaar moeten blijven op de zolder. Nou ja, als dat alles is...

Daar stond vandaag een zeer aangename verrassing tegenover: we hadden al een subsidie van de provincie Noord-Brabant en daar kwam nog de MMM-rijkspremie bij van de vandaag opengestelde regeling. Beide subsidies mag je naast elkaar ontvangen, tel uit je winst: 950 + 750 euro. De terugverdientijd wordt hier uiteraard aanzienlijk door teruggebracht. Mocht nu ook Agentschap.nl eindelijk besluiten de subsidies voor 2011 vast te stellen, dan kunnen we ook daar nog 300 euro van tegemoetzien, wat het totaal uit drie potjes (!) op 2000 euro brengt.

Groet Marian

Subsidie vertroebelt de efficiency van deze apparaten, het idee kan zelfs gevat worden dat installatietechniek een echte bijdrage levert aan een beter milieu omdat er zoveel subsidie op gegeven wordt. De enige effectieve en efficiënte energiemaatregelen zijn thermische isolatie, kierdichting, vloerverwarming (LTV) en DWTW, alle andere maatregelen zijn vooral gunstig voor de leveranciers van het magische spul. Maar als de effectieve maatregelen allemaal genomen zijn dan is het uiteraard wel zo 'slim' om de ineffectieve maatregelen ook te nemen als die efficient wirden door gratis geld...

Dat vind ik wel érg kort door de bocht! Ik vind het een hele verbetering dat de warmte hier niet meer continu met 20 graden naar buiten wordt afgevoerd maar dat er iets nuttigs mee gedaan wordt en mijn gasverbruik fors naar beneden gaat. Een COP van ca. 4 vind ik een hele nette opbrengst. Als dan de terugverdientijd ook nog eens zowat gehalveerd wordt is dat een groot pluspunt. 

Groet Marian

Dag Marian,

Ik verweeg ook om voor een Inventum Ecolution ventilatiewarmtepomp te gaan voor ons nieuwbouwhuis. Het zal dan waarschijnlijk gaan om een van onderstaande opties:

1)Inventum Ecolution Solo + Zonneboiler met opslagvat van circa 300 liter                   

2)Inventum Ecolution Combi 50l + PV panelen

Bevalt de Ecolution Combi nog steeds goed? Is er nog sprake van een storing als de ramen openstaan om te ventileren of is dit verholpen door de software update?

Heeft er iemand nog advies tav bovenstaande opties?

Groet,

Karel

 

 

 

 

 Dag Karel,

De software-update is in oktober uitgevoerd (kwestie van besturingsmodule in z'n geheel vervangen) maar ik heb nog niet kunnen vaststellen of dat echt iets doet. Helaas heeft onze warmtepomp twee keer een paar weken stilgelegen, toen wist ik zelf  nog niet hoe ik 'm moest resetten, nu wel. Het probleem zat in de samenwerking met de bestaande HR-ketel, die al wat ouder is, waardoor er een probleem ontstond met de interpretatie van sensorwaarden. Er is iets in de instellingen aangepast en nu loopt ie weer als een zonnetje.

Wat me verder opvalt: wij hebben 'm op zolder hangen maar als het zolderluik open is kun je 'm nog behoorlijk goed horen. Het is - niet verwonderlijk - een soort koelkastgebrom. Als je toch bezig bent, kijk dan of je het apparaat in een kast of technische ruimte kunt inbouwen.

Wil je meer weten over de Ecolution in een nieuwbouwhuis kijk dan eens naar de Brabantwoning, deze is ontworpen met de ventilatiewarmtepomp als hart van het systeem. Zie http://www.vibaexpo.nl/themas-projecten/brabantwoning met o.a. een uitgebreid programma van eisen met berekeningen en voorbeeldwoningen. In sommige voorbeeldwoningen hangt de Ecolution in het trapgat of de badkamer, maar dat zou ik zelf dus niet doen.

De Combi 50 liter is speciaal ontworpen om met een andere warmtebron samen te werken, vooral in renovatiebouw. De Ecolution zorgt voor de basislast, maar bij piekvraag heb je er niet voldoende aan. Hoe dit precies bij de Solo werkt weet ik niet. Bij de Combi 50L zul je - ook bij nieuwbouw - toch nog een tweede warmtebron moeten kiezen. Je eerste optie klinkt niet slecht, maar dan zal je boiler wel de mogelijkheid moeten hebben om elektrisch na te verwarmen (of je zou nog een derde warmtebron moeten hebben die het goed doet in de winter). Het spreekt vanzelf dat de basis moet zijn dat je je huis supergoed isoleert om de warmtevraag te beperken, dat is stap 1.

De PV-panelen die je noemt bij optie 2 horen in dit verhaal niet thuis, die produceren het minste op het moment dat je de zon het hardst nodig hebt en je blijft altijd een warmtebron naast de Ecolution nodig hebben.

Ik ben benieuwd, laat je iets horen als je verder bent in het keuzeproces?

Succes,

Marian