compacttoestel of zonneboiler voor passief huis!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Wij zijn dus bezig met de bouw van ons massief-passiefhuis.

Volgens phpp zitten we nu op 13,1kwh de m2 verwarmd vloeroppervlak dus dat ziet er goed uit.

Nu heb ik al zoveel maanden nagedacht over het feit hoe gaan we ons warm water aanmaken en ons huis verwarmen.

Wij willen ook niet verwarmen met stookolie, gas, hout of pellets.

Nu heb ik de volgende voorstellen graag jullie raad en advies.

Keuze 1: een compacttoestel drexel & weiss aerosmart op vloerverwarming, hier zit dus in mini-warmtepomp met boiler 200liter gecombineerd met ventilatie en een bww.
zeer mooi apparaat trouwens maar ook zeer zeer duur.

Keuze 2: 12m2 thermische panelen vlakke plaat samen met een gelaagde boiler 1000liter voor sanitair warm water en vloerverwarming, in de wintermaanden neemt een elektrische weerstand het over om het vat op temperatuur te houden( merk tisun). Ventilatie paul novus 300 met aardwarmtewisselaar (stroomop).

Zowel keuze 1 als keuze 2 zijn exact even duur.

voor welke 2 keuzes zouden jullie kiezen en waarom?

Welke 2 systemen zouden het minste stroom verbruiken?

Graag jullie reactie.

Vriendelijke groeten

Ben

Reacties

Volgens mij zal optie 1 minder stroom verbruiken, aangezien je een WP gebruikt in plaats van direct elektrisch te verwarmen.

Ik vind het wel "vreemd" dat de twee opties even duur zijn, bij ons is optie 2 merkelijk goedkoper namelijk (aparte systemen, maar ook buffervat met zonneboiler en elektrische weerstand om bij te warmen).

Wij zullen waarschijnlijk voor optie 2 kiezen dus. Bij ons is optie 1 trouwens geen optie meer, wij twijfelen nog tussen optie 2 en toch gas nemen...

 

mvg, Toon

Ik ben ook van mening dat de zonneboiler goedkoper zou moeten zijn. Verder denk ik dat ze eerder ongeveer hetzelfde stroomverbruik zullen hebben. Zonneboiler kan ongeveer 2/3 dekken en een warmtepomp heeft gemiddeld een COP van 3. Dat komt dan toch op hetzelfde neer, niet? Grofwef toch.

Anderzijds, de optie met zonneboiler heeft een groot buffervat en dat biedt meer opties om toekomstige technieken op aan te koppelen, op voorwaarde dat je één of (bij voorkeur) meer spiralen extra in de boiler hebt om te laden.

 

Mvg, Marc

 Toon,

 

je redenering over verbruik gaat niet op

verbruik 1 : WP, draait alle dagen om SWW te maken

verbruik 2 : elektrische weerstand gaat maar paar maanden per jaar gebruikt worden 

 

 

Stefan

 

ben

als je voor systeem 2 kiest, probeer dan je buffer zo groot mogelijk te nemen, ik zou eerder voor 1500 lt gaan, 12m² zonnepanelen is ook dan ruim voldoende. wel op voorwaarde dat het een stratificatiebuffer is!  maar de AWW, daar zou ik toch nog maar eens goed over nadenken, ik riskeer alvast geen AWW's meer.

toon

merkelijk goedkoper?  dat kan ik me nauwelijks voorstellen.  tenzij je een gewone buffer wil plaatsen, maar dat zou ik zeker afraden, tenminste als je met de zonnewarmte echt iets wil doen.

hans d

 

 

Klopt, ik was inderdaad vergeten rekening te houden dat in de zomer de zonnecollectoren een groot deel van het verbruik overnemen.

 

mvg, Toon

Dag Toon

 

Ja ik vond het ook vreemd dat beide even duur waren.

optie 2 heeft bij mij ook een lichte voorkeur en in combinatie met een gascondensatieketel op zeer laag vermogen van 0.9 tot 9.0 kwh van het merk elco thision maar er is een nadeel je werkt met gas en ik heb al vernomen dat je aangerekend wordt als kleinverbruiker.

Dus... weet het ook niet juist.

 

Mvg Ben

Dag Hans

ja het is een stratificatieboiler, wat is er mis met aww ... wat zijn jouw negatieve ervaringen hiermee?

 

Mvg Ben

Ik heet niet Hans, maar het antwoord is algemeen bekend (hier op het forum):

AWW kan verzakken of slecht aangelegd worden -> risico op slechte afwatering, en allerhande ongezonde toestanden.

Veel beter is een BWW, daar wordt een serpentine rond het huis of in de tuin gelegd, water of glycol in rondgepompt en binnen staat een water/lucht warmtewisselaar. Achter de warmtewisselaar heeft dit systeem dezelfde voordelen als de AWW, zonder de nadelen. Bijkomend voodeel van de BWW: als je VVW hebt kan je het water via een extra ventiel ook in de VVW pompen, met passieve koeling in de zomer.

 

Mvg, Marc

Beste,

 

hier vergelijkbaar: massief passief en volgens de PHPP-berekeningen 13,2kWh/m²

Ook wij hebben uitgekeken naar compacttoestellen en vastgesteld dat deze zéér duur zijn.

Wij hebben gekozen voor volgende oplossingen:

1) Verwarming en sanitair warm water met een lucht-water warmtepomp:

- vloerverwarming ; wel enkel in de woonkamer/keuken en badkamer (60m²)

- boiler 300l

- SPF (seasonal performance factor) van lucht-water is voor de verwarming uiteraard slechter dan die van het compacttoestel dat je overweegt, maar:

a)  in een passiefhuis is de warmtevraag zo klein dat de voorlooptemperatuur zeer laag is:

Voorbeeld voor 30°C voorlooptemperatuur: 

DIN4725: 30°C watertemperatuur, 20°C ruimtetemperatuur, tegelvloer => warmteafgifte vloerverwarming  55W/m² ;  bij ons: 55x60=3300W (terwijl ik maar 1730W nodig heb)

de COP van mijn warmtepomp gaat bij 30°C slechts bij temperaturen <-5°C onder de 3. Dat is voor een zogenaamde "geïntegreerde cyclus", wat wil zeggen dat er reeds rekening is gehouden met de energie nodig voor het defrosten (ijsvrij maken) en de ventilator van de buitenunit. 

b) Voor warm water is de COP in de winter zéér slecht, maar warm water maak je ook in de zomer en daar is de COP dan weer goed. 

c) Eigen berekening (ben ir.) op basis van dagelijkse min/maxtemperaturen van 2009 (daartussen heb ik een sinus geïnterpoleerd): SPF verwarming: 3.8 ; SPF water: 3.6 ;  SPF totaal =3.7 (bij ons is de jaarlijkse energiebehoefte voor verwarming en sanitair warm water nagenoeg dezelfde).

2) ventilatietoestel systeem D van een bekende firma met rendement 93%

3) Bodemwarmtewisselaar met lengte 100m en filterbox F7

 

Totale prijs , geleverd en geplaatst, inclusief BTW: 20800€.

Daarvoor hebben we:

warmtepomp, vloerverwarming, boiler, weersafhankelijke regeling, ventilatietoestel D, 4 geluidsdempers voor ventilatie, buizen ventilatie + ventielen + kanaaldempers, bodemwarmtewisselaar met filterbox + pomp + regeling

Ventilatiebuizen zijn wel zelfplaatsing ; al de rest niet.

 

Voor een oplossing met compacttoestel zat ik voor dat alles minstens 10000€ duurder.

 

mvg,

Frédéric

ben

genoeg om er mee te stoppen, en zaols marc zegt, dat is hier al uitgebreid aan bod gekomen.  waarom een systeem nemen dat zeker evenveel kost een een hoop risico's in zich draagt?

hans d

dag fré

hoe kom jij aan 55 W/m² met water van 30°?  laten we er vanuit gaan je een voorloop van 30° en terugloop 24° hebt, je de buizen op 10cm hebt gelegd en je een R-waarde boven de buis van 0.0 m²K/W hebt, dan kom ik met mijn tabellen uit op ongeveer 30W/m² en dus nog net genoeg.  de door jou aangehaalde SPF lijkt mij ook wel erg hoog ingeschat, die berekening zou ik wel eens graag zien.

maar jou systeem komt op het eerste zicht inderdaad een stuk goedkoper uit dan een compacttoestel, al zou ik alle gegevens moeten hebben om echt te kunnen vergelijken.

hans d