Nietjes intello plus afplakken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de uitleg die ik heb gelezen (weet niet meer zeker waar, misschien op de site van ecobouw)over hoe je het dampscherm Intello Plus moet/kunt plaatsen, stond volgens mij niets over het afplakken van de nietjes die je kunt gebruiken. Als je echter van dichtbij kijkt, dan zie je bij veel nietjes ook een klein gaatje. Een klein scheurtje zou je kunnen zeggen, vlak naast waar het nietje in het scherm/hout dringt.
Dit lijkt mij bij een dampdicht (roofing) platdak (met onbehandeld hout) uit den boze.
Dwars op de draagbalken, dus ook op de rijen nietjes heb ik panlatten gevezen. Die zou ik dan ev. allemaal één voor één (een stukje) moeten losschroeven en een tape onder prutsen. Uiteraard liever niet, maar is het nodig ?
Er word niet in geleefd, het is mijn toekomst atelier waar piano's zullen worden gerepareerd. Er zal dan ook niet zo veel vocht worden geproduceerd dan in een woonhuis. Al weet je nooit dat het later een woning kan worden.

Benny Cox.

Reacties

De Intello Plus is al geen dampdicht/ dampscherm maar een damprem. Een overdaad aan vochtige binnenlucht kan hiermee in de isolatie gebufferd worden om later in de andere richting terug naar de leefruimte te gaan...

 

Ik vermoed dat die kleine gaat op zich geen probleem zijn vermits de Intello zal met micro perforaties geprikt is.

 

Wat niet wegneemt dat je deze damprem (en alle andere dampremmen en dampschermen) luchtdicht moet plaatsen....

In dat geval verschuift de vraag of die nietjes met hun gaatjes van invloed zijn op de luchtdichting. Moet je al of niet afplakken. Bijkomende vraag is hoe het zit met de luchtdichting als je over zo'n dampscherm latten vijst. Houdt de lat het geheel luchtdicht? Het antwoord op deze vragen interesseert me ook heel erg..

 Volgens mij dicht de nagel/vijs zijn eigen gemaakt gat terug af voor een groot stuk door zijn eigen dikte. 

In maart dit jaar ben ik naar een open werfdag van een passiefhuis in Wilsele gaan zien. Dit was georganiseerd door Isoproc, verdeler van luchtdichtingsmateriaal. Er werd dan ook extra veel aandacht besteed aan luchtdichting... met een uitzonderlijk goede blowerdoortest werd dit bewezen.

 

De nietjes waren er niet afgeplakt. Ik moet er wel bij zeggen dat er op andere gebieden maniakaal aan luchtdichtheid gewerkt was; zo vormde de Celit platen die rond de HSB zaten een tweede luchtdichte laag; alle naden van de Celitplaten waren ook afgetaped.

Was dat dan in zo'n miniatuur demo huisje? In dat geval is het eenvoudig om alles lang buiten nog eens af te plakken. Als je ziet welk effect luchtdichting op het kengetal in PHPP heeft, is dat het overwegen waard.

 Bedankt voor jullie reacties. Ik bez al een beetje gerustgesteld, en, zoals ik reeds zei is er in principe veel minder vocht dan in een woonhuis.

De vijsgaten zijn volgens mij ook niet echt 100% dicht, maar als je de juiste vijs gebruikt (een stuk zonder schroefdraad dat minstens zo lang is als de lat dik) dan kan je de lat zeer sterk aantrekken tegen het plafond (dakdraagbalk in mijn geval) waardoor volgens mij het gebied rond het vijsgat potdicht is. 

 

Gegroet,

Benny Cox, de pianostemmer (beetje reclame).

gommer,

 

Die openwerfdag was wel degelijk een echte woning, een halfopenbebouwing HSB. Geen miniatuur demo huisje.

Isoproc gebruikte de woning wel een beetje om enkele dingen uit te testen; dat ze de buitenschil ook luchtdicht probeerden te maken was zo'n experiment. De bouwheer was iemand van Isoproc denk ik.

Nietjes moeten inderdaad niet afgeplakt worden, tenzij er eentje zou doorgescheurd zijn uiteraard.

We hebben een tussentijdse test laten doen (woning niet afgewerkt, zodat we eventuele tochtgaten nog konden dichten) maar geen enkele van de nietjes gaf tocht door)

de voornaamste reden van het afplakken van nietjes en dergelijke is NIET het miniscule gaatje dat het nietje perforeert. Het afplakken heeft als doel om het gaatje te dichten dat het nietje eventueel door doorscheuren zou veroorzaken.

Intello plus heeft de wapening, en kan bijna niet doorscheuren, wellicht daarom worden de nietjes hier niet afgeplakt ?

 

(ik heb alle gaatjes in onze intello+ WEL afgeplakt ;o)