Waar goeie TL verlichting kopen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Wie helpt mij aan een adres waar ik goeie TL verlichting kan kopen voor een atelier van 50m², waar piano's worden gerstaureerd ?

Goed is voor mij in de eerste plaats zo zuinig mogelijk. Dus HF lampen en de best reflecterende "bakken". 

Een verkoper die een goeie gbetrouwbare uitleg kan geven is natuurlijk ook goud waard.

Benny Cox (Pianoservice Cox).

Reacties

Als het in de eerste plaats energiezuinig moet zijn dan zou ik LED buislampen plaatsen.

Een TL van 40 Watt kan je vervangen door een LED buislamp van circa 16 Watt.

Kies er in dit geval uit met 3 rijen led's (er bestaan er ook met 2 rijen).

Er bestaan LED buizen met hard wit licht (+-5000°K) maar je hebt er heden ook al met warm geel licht (+-3000°K).

In mijn badkamer en inkom heb ik telkens 1 led-buis van 8 Watt (vervangt TL van 20 Watt), boven de wasbak in mijn keukendeel hangt een TL buis van 16 Watt (3000°K). Die geeft bovendien voldoende licht af zodat ik in mijn woonkamerdeel zelden ander licht aansteek.

Enig nadeel is de kostprijs want je zit voor een LED buis van 120cm direct in de buurt van 60 Euro.

Een groot pluspunt is ook dat die LED buizen niet vervelend kunnen gaan 'ronken' zoals een TL-armatuur wel eens heeft.

 

 Niet akkoord.

Moderne hoogfrequente TL lampen zijn de meest energiezuinige, als je veel licht wil.

Het is bewezen technologie, gaat gegarandeerd 10000-12000 branduren mee. Wat ben je met LED die zogezegd 100.000 uur meegaan ? Aan welke helderheid, met welk kleurspectrum (binnen 5 jaar ?) ???

Ze zijn ook dimbaar.

led TL buis 17 W = 1400 lumen, 3 jaar waarborg (50.000 uur komt overeen met 10-20 jaar, dus als ze dan kapot is na 3 jaar ...)

hoge efficientie TL 28 W = 2600 lumen (93 lumen/W)

de led versie heeft slechts 82 lumen / watt, en dan hebben we nog het kleurspectrum niet vergeleken.

 

ter info (een bekend merk) - als je 10 TL lampen koopt gaat er 1 kapot aan 16000 u ...

Technical – LifespanLifespan 20000 h 1)Service life 16000 h 2)Rated lamp survival factor at 2000 h 0.99 Rated lamp survival factor at 4000 h 0.99 Rated lamp survival factor at 6000 h 0.99 Rated lamp survival factor at 8000 h 0.99 Rated lamp survival factor at 12000 h 0.99 Rated lamp survival factor at 16000 h 0.90 Rated lamp survival factor at 20000 h 0.50

 

Dag Yannick,

ik moet eerlijk toegeven dat die LED buislampen bij mij nog maar een half jaar geinstalleerd zijn, dus levenduur kan ik niet over oordelen.

Wel  heb ik evenveel, zelfs nog meer licht dan van mijn ouderwetse TL buizen. De aankoop deed ik destijds voor niet minder aantal Lumen dan de conventionele TL lampen.

Mijn ervaring: Het licht is héél stabiel, en geen "geflikker" noch "gebrom", en warm geel licht (3000°K).

Voor geen geld wil ik dus nog de oude rommel van TL buizen of armaturen terug in mijn huis.

 

De hoogfrequent TL buizen die je vernoemd ken ik niet. Alles wat hoogfrequent en draadloos is vermijd ik in mijn woning (ik heb  ook geen microgolf... niks met Blue Tooth, niks van draadloze computerverbindingen, enz. enz.).

Ook beweer of ontken ik niet dat andere systemen (hoogfrequent TL buizen?) mogelijk efficienter werken.

 

Kan je wat meer technische info of info-links geven hoe zo'n hoogfrequent TL buis juist werkt.  Op welke frequentie werkt zo'n TL buis?.

Bekom je dan weer niet een extra lading electromagnetische straling in je leefomgeving door dit hoogfrequent systeem die je met een LED-buis zeker niet hebt?

 

 Bedankt voor jullie antwoord. Ik wist niet dat LED buislampen al bestonden.

Ik vrees dat de prijs mij zal doen beslissen om toch TL's te komen. Ik kom stlil aan het einde van mijn fin. middelen en er moet nog redelijk wat worden gedaan, ook nieuw gereedschap i.v.m. de piano's. Ik zou er ook 12 hangen = 720,00 Euro, zonder bak. 

Ik zal de lamen ook in het begin +/- 300 à 500 uur per jaar nodig hebben, en in het beste geval als ik veel binnenwerk zou krijgen (zou een wonder zijn met dit ambachtelijk product) misscien 1200 tot 1500 uur. Dus voor de levensduur zijn moderne TL lampen zeer geschikt.

Ik ga er denk ik wel ééntje proberen om recht boven mijn werktafel te hangen waar ik het fijne werk doe.

Welke zijn volgens jullie goeie armaturen ?

Gegroet, Benny Cox.

 

 Rudy,

HF is dit geval geloof ik enkele tientallen kHz. Dus misschien 500.000 keer trager dan bv. GSM straling en nog trager dan microgolven. Men noemt het HF omdat gewone veronderstel ik op de gewone 50 Hz van de netspanning werkt. Hf TL lampen zijn wat efficiënter (+/- +  30 %) en gaan ook langer, 1,5 tot 3 keer als ik me goed herinner.

Kijk eens op http://www.neosave.nl/html/hf-tl-armaturen.html. Ik lees al snel ergens 111 lm per Watt.

Benny Cox.

Rudy, het antwoord is al gegeven.

Je kan gewoon eens kijken bijv op de site van O...m bij de specs.

TL vond ik ook rommel, maar nu brommen ze niet, ze flikkeren niet, ze zijn 2x minder dik, de kleurechtheid is (of kan zijn) gegarandeerd, ze zijn zelfs dimbaar tegenwoordig (heb ik geinstalleerd, genoeg power voor bewolkte dagen, of zachtjes voor 's nachts ...) en ze gaan ongeveer onmiddellijk aan (in tegenstelling tot een spaarlamp geven ze hun max opbrengst vrijwel onmiddellijk ipv na 80 sec)

111 lm per Watt ben ik nog niet tegengekomen, maar als dat zo is : daar kan geen enkele LED tegenop, enkel (binnenkort ?) OLED. En dat wordt dé toekomst, want hiermee is eindelijk weer diffuus licht mogelijk en dan nog flinterdun. Fantastisch voor werkplekken.

Armaturen: Wat LED-buizen betreft worden ballast en starter niet meer gebruikt omdat de serie leds rechtstreeks op de netspanning aangesloten worden.

Uit de info op de aangeven link lees ik dat ook voor die "hoogfrequent" TL lampen de armatuur gewijzigd moet worden.

 

Elektrosmog:

Misschien wel een interessant item voor bepaalde verkoopsorganisaties, om te onderzoeken wat diverse nieuwe systemen al of niet aan extra elektro-magnetische trillingen in onze directe leefomgeving versprijden.