inkomende ventilatielucht voorverwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze nieuwbouwplannen zijn accoord dus worden veel dingen nu erg concreet.

met betrekking tot de ventilatielucht die binnenkomt had ik het volgende idee. Omdat er een kelder wordt aangelegd wilde ik een tyleenslang van 20mm 3x rond het de kelder leggen op 2, 2.5 en 3m diepte. dat geeft ongeveer 100m lengte.
Deze wilde ik in de zomer en winter door een kleine radiator laten lopen waarmee de binnenkomende lucht (systeem D ventilatie) in de winter voorverwarmd wordt en in de zomer gekoeld.Het geisoleerde volume van het huis is ca 225m3 en de normale ventilatiebehoefte is op basis van 2 personen. Ik ga hier uit van een nominale ventilatie van 125m3

De bedoeling is een zo low technisch mogelijke opstelling met een schakelaar op de pomp om het systeem in/of uit teschakelen.
Is dit een haalbare kaart qua investering ten opzichte van de terugverzientijd
Is het een nuttige investering? ik hoop de luchttemperatuur met ongeveer 10 graden te beinvloeden? kan dat met deze opzet?
Zijn er andere alternatieven die beter zijn? De grondwerker moet nog beginnen, dus kan ik nu ook nog naar andere mogelijkheden kijken.

Willem

Reacties

Willem,

groot gelijk om die leiding direct te voorzien !

Dat bestaat al een tijdje en wordt hier bodemwarmtewisselaar of BWW genoemd, gebruik dat maar eens in de zoekfunctie...

Is een temperatuursensor verbonden aan een schakelaar voor de pomp niet low-tech genoeg ?

willem

da's niks nieuws, zo staan er al honderden installatie's.  zoek eens op het forum onder BWW of bodemwarmtewisselaar.  en bij voorkeur één van die vraagstaarten verder gebruiken, zo blijven de reacties een beetje bijeen en lezen ook de eerdere deelnemers aan die vraagstaarten mee.

hans d

 

 

Er klopt toch iets niet in uw redenering. Ge zegt dat ge een systeem D hebt, dus zult ge ook wel een Warmte TerugWinning hebben. Maar ge hoopt door uw grondleiding de inkomende lucht met 10°C te kunnen verhogen. Met een wtw, die een rendement op droge temperatuur van 85 à 90% heeft, kunt ge buitenlucht op 0°C met uw binnenlucht op 20°C opwarmen tot 17 à 18°C. Met lucht of water uit een grondbuis gaat ge die lucht eerder afkoelen dan opwarmen. Ook als ge de warmtewisselaar voor de wtw-installatie zoudt zetten zal de winst zeer klein zijn. Dan gaat uw binnenkomende lucht misschien 19,5°C bereiken, maar nooit meer dan 20°.

@ patrickM en Hans Delannoye, Bedankt voor de tip.was al een aantal maanden aan het lurken op dit forum en heb er veel van geleerd. Heb ook veel gelezen over BWW, AWW en andere vormen van warmteterugwinning en besparing, en ben in de huidige fase van mijn plannen aan het zoeken naar de juiste besteding van de beschikbare euros.

Heb isolatie voorzien op nivo K25-K30, bouw zeer compact, 5x10m, relatief weinig glasoppervlakte en ben nu aan het kijken naar welke zaken ik op voorhand moet voorzien voor toekomstige situaties. Probleem is dat ik echt zoveel mogelijk lowtech wil blijven en de energiebehoefte, onderhoud en storingsgevoeligheid zo klein mogelijk wil houden. Doelstelling is te verwarmen met houtkachel en SWW eerst met een elektrische boiler te doen en daar later een zonneboiler van te maken in combinatie met een warmtewisselaat op de houtkachel. Ik lees op het forum vooral technisch geavanceerde oplossingen of oplossingen die alleen haalbaar zijn met een ruim budget. Aangezien mijn budget beperkt is probeer ik keuzes te maken tussen betere isolatie en maatregelen die in een latere fase veel voordeel kunnen opleveren en die nu weinig kosten, en later moeilijk te realiseren zijn. Mede daarom voorzie ik de buizen van de vloerverwarming gelijk onder de plavuizenvloer, terwijl ik in eerste instantie geen vloerverwarming zal gaan gebruiken.

mijn belangrijkste vraag in deze is of een door mijn voorgestelde vorm van BWW met ongeveer 100m lengte en een slangdiameter van 20mm mij voldoende warmte gaat opleveren om het systeem D bij een debiet van ca 125m3/uur bij min10 nog voor de warmtewisselaar op 0 graden te krijgen.

Nevenvraag is of hier ook een koelend vermogen van uit kan gaan in de warme periode, en hoe groot ik dat mag inschatten.

 

@ Pierrechristiaens, Mijn redenering is dat de lucht van -10 eerst door de radiator van de BWW wordt opgewarmt tot 0, en dat daarna de lucht via de warmtewisselaar van de ventilatieunit gaat, bij een rendement van 80% en een binnentemperatuur van 20 kom ik dan op een inkomende luchtstroom van 16 graden, terwijl dat zonder BWW 14 graden zou zijn, maar het belangrijkste argument voor mij is de vorstbeveilinging/onbalans bij vorst die in een systeem D zit. Ik wil met de BWW voorkomen dat de lucht elektrisch voorverwarmt moet worden dan wel dat ik te weinig ventilatiedebiet heb in de maanden waarin het juist het meest nodig is.

Voor wat betreft het niet gebruiken van de staart van bestaande discussies, ik dacht er juist goed aan te doen omdat het hier om een Low Tech en Low Budget vraag gaat met een eenvoudige radiator en een pompje. Liefst haal ik de pomp ook uit de oplossing, maar naast de diameter van de buis is het te realiseren temeratuursverschil te klein voor een natuurlijke doorstroming.

Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre er forumgenoten een combinatie hebben gelegd van een radiator in combinatie met een lange aanvoerlijn voor de lucht onder de grond, en wat daar de ervaringen mee zijn.

Kortom veel vragen, genoeg ideeen en een enorme behoefte aan ervaringen en informatie. Uiteraard staat daar iets tegenover. Mijn bedoeling is om de bij mijn project opgedane ervaring terug te koppelen naar het forum zodat anderen er wellicht profijt van kunnen hebben.

 

Ik neem daarom graag kennis van jullie ervaringen en ideeen zodat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden. Alvast bedankt voor jullie reakties

 

 

Je radiator zal toch iets beter dan "eenvoudig" moeten zijn.

Kijk eens op :
http://www.sole-ewt.de/index-e.html

voor wat info. De PE buis kan je uiteraard nu reeds leggen, dat is de kost niet als je toch moet graven. Later is het echter het moeilijkste te realiseren.

 

 

Er is hier reeds veel discussie geweest over het ontdooisysteem van de wtw. Het schijnt dat het in Duitsland verboden is met onbalans te werken. Op Batibouw was te zien dat er toch nog veel systemen zijn die zo werken. Persoonlijk hebben wij ook zulke installatie. Ik kan werkelijk niet zeggen dat er veel nadelen aan zijn. Ik verzamel op een ganse winter misschien 10 liter condensatiewater. Dit water moet komen van eventuele gewone condensatie en van het ontdooisysteem. Gedurende de tijd dat dit systeem werkt is de balansventilatie natuurlijk niet in evenwicht en trekt men leklucht binnen (de inlaatlucht wordt gedempt), maar dat is ten slotte van weinig tel. Elektrische voorverwarming is duur, en een AWW-installatie is ook kostelijk van aanleg en uitrusting.

@AlainD, Bedankt voor de link, geeft een boel informatie en meer inzicht voor mij. Heb je informatie over de prijzen?

@pierrechristiaens,

Volgens mij is ca 100m pe slang ongeveer € 150,= daar komt dan nog een radiatorbox en een cvpompje bij, dat zal toch allemaal niet zo duur zijn, en het levert op dat moment ongeveer 600w/u op, dat is bij volcontinuebedrijf in de wintermaanden(4x30x24x0.6=)288kw aan warmteopbrengs tegen de stroomkosten van de cvpomp.

En dan neem ik nog niet de comfortverhoging mee die het in de zomer opbrengt. Daarnaast is leklucht volgens mij in een goed luchtdicht huis niet echt beschikbaar waardoor ik in het stookseizoen, met een houtkachel aan juist aan veel minder ventilatie zou komen terwijl je dan juist meer ventilatie nodig hebt.

Daarnaast is het een lowtech eenvoudige oplossing, of denk ik nu te simpel?

 

 

Ik heb uw uitkomst van 288 kWh niet nagerekend. Maar 288 kWh is echt niet veel om daar een installatie bij aan te hangen. Dit staat gelijk met ongeveer 29 m³ gas als ge daarmee de lucht kunt opwarmen. En dan moet de circulatiepomp nog stroom verbruiken.

 

In een ondicht huis werkt een houtkachel gewoonlijk op leklucht. Maar gelijk ge zegt hebt ge deze niet in een luchtdichte woning en moet de verbrandingslucht rechtstreeks van buiten komen. Maar dan is er ook geen verband met de ventilatie van de woning.

De 288kw is uit de losse pols, kan best wel wat anders zijn, maar geeft een indicatie. Gas is geen optie, niet aanwezig in het dorp. Dat betekend dus elektrisch SWW en hout voor de verwarming(warmt 3x LOL), met het idee op op termijn(als er weer centjes zijn) een buffervat te gaan verwarmen met de houtkachel(koude seizoen) en zonnepanelen(warme seizoen), maar dat is in het begin dus nog niet aanwezig. Door de compacte bouw kan ik weinig doen met de duurdere types van besparing omdat deze waarschijnlijk nooit rendabel te krijgen zijn.

Ik zoek daarom vooral in passieve vormen van besparing, naast isolatie dus in de vorm van het gebruiken van bijvoorbeeld grondwarmte op een eenvoudige manier. Daarnaast is de constructie gelijkvloers voorzien in een entree en voor de rest een open woonkamer/keuken met een open trap naar het verdiep waar 2 slaapkamers en een badkamer komen.

De afzuigcapaciteitt(norm) voor beneden is 75m3 voor de keuken en 25m3 voor het toilet, de aanvoer 75m3 voor de woonkamer

De bedoeling is om de badkamer met 50m3 te laten verversen,de logeerkamer met 25m3 en de slaapkamer met 50m3 waardoor er balans onstaat, en tegelijkertijd een voldoende hoog debiet in de slaapkamer. er wordt dus 25m3 van boven naar beneden gebruikt waardoor de woonkamer effectief 100m3 krijgt.

Een kant van het schuine dak is exact zuid gericht en wordt tijdens de bouw al voorzien van de haken waarop later zonnepanelen gemonteerd kunnen worden.

Daarnaast speel ik met het idee om de luchtaanvoer ook een 20tal meters onder de grond te laten doorlopen(soort canadese put effect).

Dit zijn verhoudingsgewijs kleine investeringen die over de levensduur (vrijwel) passief een bijdrage kunnen leveren aan de verwarming in de winter en de koeling in de zomer. Mijn probleem is erachter te komen of mijn aannames aangaande de energieopbrengst enisgzins reel zijn en daarnaast zijn er wellicht mogelijkheden waar ik niet aan heb gedacht. De grondwerker begint pas over 3-4 weken, dus ik heb nu nog relatief eenvoudig de mogelijkheid om extra voorzieningen in de grond te maken die later positief kunnen bijdragen en die qua investering ook rendabel kunnen zijn.

Misschien vraag ik naar de bekende weg, maar van wat ik lees is voor de kleinere energiebehoefte(SWW 2 personen, maximale verwarmingsvraag ca 6kw) weinig mogelijk qua besparingsmethodes die ook nog eens financieeltechnisch haalbaar zijn.

 

willem

ik volg niet helemaal, nu een houtkachel en sanitair elektrischn, n lter een houthachel met WW, ga je de houtkachel dan na een paar jaar afdanken???

verder zou ik zeker de luchttoevoer niet eerst 20m ondergronds laten lopen, dan krijg je net dezelfde risico's als bij een AWW!

hans d

Hans D,

Ik volg mezelf ook niet altijd helemaal, dus ik neem het je niet kwalijk(LOL). het is inderdaad de bedoeling om in eerste instantie te gaan verwarmen met een tweedehands houtkachel(type dovre, morso of janus van ca 7-9kw). Na een paar jaar zou er dan een houtkachel met warmtewisselaar en externe luchttoevoer kunnen komen als dit interressant genoeg is. dit, in combinatie met zonnepanelen zou voor het sww kunnen zorgen en daarnaast in de winter de vloerverwarming. De oude houtkachel verkoop ik dan gewoon. 

 

Ik weet nu nog niet hoe een en ander uitpakt, maar wil zoveel mogelijk de dingen doen die achteraf ofwel veel overlast geven ofwel kostbaar zijn. Zo wil ik de leiding voor de BWW alvast leggen, leg ik vloerverwarmingsbuizen onder de plavuizen en laat ik de bevestigingspunten voor zonnepanelen gelijk met het leggen van het leien dak uitvoeren. Allemaal zaken die qua investering weinig kosten maar waar je achteraf veel plezier van kunt hebben.

 

Ik ben op zoek naar tips, raadgevingen en feedback omdat jullie al een schat aan ervaring hebben opgedaan en mij dus kunnen vertellen wat juist wel, of juist geen goede ideeen zijn.

Is een aanvoerbuis onder de grond voor de lucht met voldoende afschot dat zo gevoelig? Ik lees hier op de site dat het veelal afgeraden wordt terwijl het mij juist zo een mooie lowtech en energiezuinige oplossing lijkt om de luchttemperatuur aan te passen? 

VrgR

Willem

willem

denk je dat je zoveel kan uitsparen op die manier? waarom niet ineens een haard met warmtewisselaar en een zonneboiler gekocht?  ok, die haard zal wel wat duurder zijn maar de zonneboiler kan je voor 40% aftrekken van je belastingen, en je stookt ineens ook je sanitair water goedkoop warm.  en de zonnecollectoren kan je dan in een tweede fase plaatsen.

wat de AWW betreft, als je afschot kan garanderen en een goeie manier om condens af te voeren hebt, is er allicht weinig risico.  maar grond durft wel eens te verzakken, ik heb dat al een paar keer meegemaakt, daarom blijf ik al een paar jaar met m'n handen van AWW af.  ik vond dat ook een mooie oplossing, en ik heb er meer dan tweehonderd verkocht, maar na een paar problemen links en rechts heb ik besloten geen risico te nemen.  zeker niet aangezien BWW een makkelijkere oplossing is die ook niet duurder is dan de AWW, maar iets technischer.  anderzijds heeft een BWW een veel kleinere drukval, en dat geeft weer wat winst op je elektriciteitsverbruik.

hans d

 

 

Hans D,

Bedankt voor de tips,  de buis zal ik nog eens nader in overweging nemen met jouw tips in gedachten. wat de kachel betreft, natuurlijk zou ik liever gelijk een  model met WW willen plaatsen in combinatie met een zonneboiler, maar een van mijn keuzes is dat ik zelf ga bouwen en dus de komende 3-4 jaar alleen parttime werk. Dit heeft veel voordelen, maar ook een belangrijk nadeel, budget. Ik moet dus keuzes maken. een aantal zaken kun je op een later tijdstip nog vrij eenvoudig doen, en een aantal zaken worden het best direkt uitgevoerd. Misschien dat, als we aan de kachel toezijn, het budget wel ruimte laat, of wellicht vind ik er een tweedehands, maar op dit moment moet ik rekenen met wat ik weet en heb.

 

Ik begrijp in ieder geval dat het in de grond leggen van de leiding voor een BWW een goed idee is. Mijn idee is om deze TYLEEN ZPE-BUIS PN 6 SDR 9 20X2.2 L= 100 MTR twee x rondom het huis en de regenput en de IBA te leggen. dat geeft me denk ik voldoende lengte.

de pomp en de warmtewisselaar zijn dan pas over een paar jaar nodig. Mocht iemand nog andere ideen of tips hebben voor zaken die je best gelijk met de graafwerkzaamheden meeneemt, houd ik me aanbevolen.

Groet,

Willem