EPC-verslag voor LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Omdat we onze LEW gaan verkopen (en een PH bouwen)
liet ik een EPC-verslag opmaken door een deskundige

op basis van facturen, plannen, isolatie-diktes, ...
kwam hij aan een voorlopige waarde van 135 kWh/m²

wat natuurlijk heel veel is als ik vergelijk met mijn gasrekening (50 kWh/m²)

iemand een verklaring, of ook al een EPC laten opmaken?

MVG
Stefan

Reacties

Halo,

ik maak zelf EPC's op , en zonder de details van je huis  te kennen kan ik misschien enkele zaken aanhalen :

- voor de berekening van de verwarmde M2 wordt bij de EPC gebruik gemaakt van de buitenafmetingen (dus mét de buitenmuren meegerekend) , misschien dat jij rekent met de binnenafmetingen (hetgeen eigenlijk logisch lijkt , maar ja). Misschien dat hier al een verschil is.

- voor de EPC wordt voor de verwarming uitgegaan van een "gemiddeld" bewonersgedrag (wat dat ook moge zijn). Het is best mogelijk dat jij een zuinig gedrag vertoond.

- Het EPC is een vrij ruw berekeningsinstrument , waarbij ik vrees dat net de energiezuinige woningen een beetje naar het negatieve getrokken worden , terwijl net de verkwistende woningen soms een beetje bevoordeligd worden  : soms moet  je een bepaalde isolatiewaarde als "onbekend" invoeren (wegens niet te controleren zonder destructie bvb) en dan geeft het programma een gemiddelde waarde voor een woning met dat bouwjaar. Bij oudere woningen  geeft dit dan wel soms een positievere uitkomst dan de werkelijkheid.

Ik zou in ieder geval je stookfactuur samen met je EPC aanbieden aan geïnteresseerde kopers , om de zaken een beetje te relativeren.

 

Onlangs ook eentje laten doen op een oude woning: resultaat 545 kWh/m², terwijl volgens de gasfactuur je aan ongeveer 200 kWh/m² zou moeten zitten. Blijkbaar is dit programma eerder worst-case.

En daar komt nog bij dat de EPC software ook niet EXACT het rendement van jouw ketel kent, maar het gemiddeld rendement van een ketel met dezelfde karakteristieken (condenserend/niet-condenserend, gas/stookolie, ...)

Is een epc berekening dan eigenlijk zijn geld waard?

eddy

het is verplicht door de Vlaamse overheid bij verkoop en verhuur

 

 

 

Ja, idd verplicht, maar is het de moeite? Zou je een serieuze firma nemen of de goedkoopste?

eddy

 

 

 Dat EPC is een grote grap. Meer dan de helft van de EPC 's zit er goed naast.

 

De opleiding hiervoor noemt "energiedeskundige" type A, ik zou me geen deskundige durven noemen na zo'n opleidingtje. Heb de opleiding ook gevolgd. De inhoud is om bij te wenen, de cursisten zijn allemaal makelaars/immokantoren en ik vrees dat ik meer van isolatie/energie afwist dan de lesgever(s) die er allemaal hun eigen theorie op nahouden.

 

Ik zou zeggen, pak gewoon de goedkoopste, want het is anders toch weggesmeten geld. Bijna geen één EPC opmaker kan zijn werk of doet het met de nodige ernst. (sorry voor de jongens die het wel goed doen) En daar is de overheid ook een grote schuldige in!

 

 

bestaan er eigenlijk berekeningen van het energiepeil die wel iets waard zijn ?

wat is het effect van slechte resultaten ? Worden er maatregelen opgelegd , vermindert het de verkoopprijs ..... ?

 

Berekening kunnen iets waard zijn maar dat hangt af van hoe je ze opmaakt. Als je al vertrekt met goede gegevens en het juist ervan toepassen is het al heel wat, maar voor sommigen is dat al een probleem....

EPB en EPC houden rekening met naast verwarming ook rekening met benodigde koeling.

Grote ramen op het Z en geen zonwering zal dus in de EPB/EPC 'afgestraft' worden...

als je dus zonwering installeert en dat wordt ingebracht in de berekening zal het E-peil zakken.