Waarom geen micro WKK met stoomturbine

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er zijn reeds WKK's voor gezinnen maar die hebben allemaal een slecht electrisch rendement
Het moet zeker beter kunnen met een stoomturbine op aardgas
Het electrisch rendement zal zeker hoger liggen dan de 10 % die nu gehaald wordt
Zelfs al blijft men op zeer lage druk werken
Ik vraag me dus af waarom er geen enkele firma hier mee op de markt komt
Weet iemand de reden ?

Reacties

Misschien de complexiteit van een stoomturbine ?

- je mag daar niet gelijk welk water inkappen

- risico's van oververzadigde stoom

- al eens een turbine horen draaien ? Je zal al een speciaal geïsoleerd gebouwtje mogen voorzien of heel de straat zal meegenieten...

- je zet dat niet zomaar aan en af ....

- ....

 

groeten,

nayy

Een micro-WKK dient om warmte op te wekken en wekt in de tweede plaats stroom op. Als je 40 % elektrisch rendement hebt, heb je 30 % warmte minder. Volgens mij is het lage elektrisch rendement dus vooral een gevolg van het feit dat het eigenlijk de bedoeling is om warmte op te wekken en de restwarmte te gebruiken om elektriciteit te maken, eerder dan omgekeerd.

 Dat klopt. Eerst de CV ketel en het is met de restwarmte ervan dat je elektriciteit maakt.

 

Je maakt dus ook alleen maar elektriciteit als je aan het verwarmen bent of dat je uw SWW aan het opwarmen bent. Maw, hoe zuiniger uw woning is hoe minder elektriciteit je maakt. Het is niet zo zoals bij grote centrales waar de WKK eerst elektriciteit opwekt en dan de overschot aan warmte gaat benutten voor iets anders. particulier zou zoiets niet haalbaar zijn en zou je met veel verloren warmte zitten.

Mini stoomturbines zijn op komst ( http://www.greenturbine.eu/nl/product.php ), maar mini gasturbines zijn er reeds wel.

Super duur maar kan rendabel zijn in grote gebouwen.

Aan de KUL zijn ze reeds jaaaaaaren (het duurt me toch wel echt te lang) bezig om een micro gasturbine te ontwikkelen.

http://www.powermems.be/gasturbine.html

3-4 kWth + 1kWel, eigenlijk ideaal voor de energiezuinige woning.

Nadelen, enkel de onderdelen voor het prototype hebben ze tot nu toe ontwikkeld en getest.

Samenbouw en uittesten van het protptype (?) nog niets gezien.

Kostprijs, indien in massaproduktie (?) dat kan nog een probleempje zijn gezien de produktiemethodes (zinkvonkerosie) die gebruikt worden voor de fabicage van de gasturbine.

Geluidsoverlast (?) onbekende factor, maar gezien de zeer kleine afmetingen zou dit tegen het ultrasone aan kunnen liggen. Hoge tonen zijn in ieder geval gemakkelijker te dempen.

We zullen nog wat geduld moeten hebben.

 

 

 Lijkt me een intressante vraag!

Zou je een kleine generator (op biogas?) kunnen laten draaien en met de warmte van de uitlaat je sww of ventilatielucht doen opwarmen?

 Wanneer je de keuze hebt om 30% van energieinhoud van gas om te zeten in electriciteit of warmte is het idioot om voor warmte te kiezen vermits die electriciteit dan op een anere plaats toch moet opgewekt worden met het nodige rendementsverlies

Een WKK met hoge electriciteitsopbregst is ook een goede aanvulling op de zonnepanelen vermits ze elk in een ander seizoen hun hoogste hoeveelheid electriciteit leveren

Heb wat info gevraagd over de Green Turbine

Reactie was de volgende: 

Op dit moment zijn wij bezig met de duurtesten van de kleinste versie (1,2 Kw).

In de attachment vind u hier meer informatie over.

Wij verwachten, afhankelijk van de testresultaten, om de tweede helft
van dit jaar te starten met de productiefase.
In eerste instantie zal de verkoop gestart worden van 10 betaversies .
Op dat moment hebben wij ook meer informatie omtrent de prijzen.

In een volgende stap willen wij turbines met een groter vermogen gaan
ontwikkelen (tot 15 kW).

Technische info :

 

Technical description Green Turbine 1. Specifications Dimensions: length: 28 cm, width: 18 cm (1.2 kW electrical size) Weight: 8 kg Inlet conditions: Superheated steam 5,2 bar abs. Temp. 200°C Outlet conditions: 0,1 bar abs. Steam consumption for 1,2 kW 0,005 kg/sec Overall efficiency: 9 % (steam to electricity after rectification) Power output: 3 phase AC 2000 Hz, after rectification: DC. Voltage depends upon type of generator. Design speed: 30.000 rpm Speed of steam after nozzle: > 1000 m/sec Temperature of turbine housing: 45°C   Ik moet dus vaststellen dat een kleine stoomturbine niet zo simpel is als ik mij voorstelde Alhoewel ik het iets groter zag met wat minder druk /lagere temperatuur Mag je een stoomturbine in huis halen met een druk van 5 bar zonder bijkomende keuring ?