Isolatieleek bij verbouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Mijn vriend en ikzelf zijn een rijwoning uit de jaren 50 aan het verbouwen met een gevelbreedte van 10m. We zijn beiden nogal ecologisch ingesteld en zouden deze verbouwing dan ook - zover budgettair mogelijk is - graag zo 'groen' mogelijk aanpakken.
Omdat de mogelijkheden tot isolatie zo uitgebreid zijn en redelijk 'huis' afhankelijk zie ik - na een hoop fora af te zoeken - door het bos de bomen niet meer. We zijn beiden ook wat bouwleek dus dat zal er ook wel niet aan helpen maar ik hoop dat jullie enkele tips zouden kunnen geven.

Nu alle pleister afgekapt is komen we op het eerste probleem: er is geen spouwmuur dus isolatie van de muren via de spouw is niet mogelijk. De voorgevel aan de buitenkant isoleren is ook geen optie (is beschermd). Dus dan blijft, denk ik eigenlijk enkel binnenisolatie over (denk ik). Wat zijn de mogelijkheden hiervoor (beste prijs/kwaliteit) en wat voor effect heeft dit bijvoorbeeld op het plakwerk. Wat is een goede dikte? Ik zie dat er op dit fora veel met gyproc gewerkt wordt na gevelisolatie. Is gewoon plakwerk ook nog mogelijk?

Het dak zou vernieuwd worden(er ligt nu zelfs geen onderdak). Zijn bepaalde types van dakbedekking reeds isolerender en ecologischer dan andere? We zouden nadien opteren voor een vlaswolislatie (ook via dit forum gevonden). Wat is hier een goede dikte voor? De zolder zelf is 10 of 10m in één grote ruimte.

De achtergevel zou eventueel -in een later stadium- aan de buitenkant kunnen geïsoleerd worden. Is dit eigenlijk beter/goedkoper/makkelijker dan binnenmuurisolatie? onder het mom: als we dan toch bezig zouden zijn aan de voorkant....

En dan heb ik nog een vraag over de alomtegenwoordige koudebruggen. Bestaat dit enkel bij de muur/raam overgang (indien je vloerisolatie plaatst?) en moet je iets speciaals doen om deze te vermijden? of is je muren/vloeren isoleren en PVC raamkozijnen nemen voldoende?
We zouden één grote raampartij -benedenverdieping- in Alu profielen nemen omdat het om een vitrine concept gaat. De plaatster vertelde dat dit inderdaad niet zo goed isoleert maar is dit effect zo groot wanneer de rest wel goed geïsoleerd is? En heeft dit weer effect op de koudebruggen?

Maw: veel vragen van mensen die er niet veel van kennen maar toch een poging willen wagen om onze voetafdruk te verminderen (onze ervaring na offertes is dat je het echt zelf moet doen want de grote aannemers houden hier bitter weinig rekening meer)

Alvast hartelijk bedankt voor de hulp!

Groeten,
Lilly

Reacties

Zoek eens op "pavadentro" voor binnenisolatie. 

 

Je zal in de zoekfunktie meer vinden onder "pavatherm", dat is hetzelfde als pavadentro maar dan zonder ingebouwde dampscherm (deze kan je alleen toepassen bij muur met gevulde spouw)

 

kijk eens op onze fotowebsite, dan zie je hoe het gebruikt word samen met leem (allebei vochtbufferend en warmtebufferend)

 

Dakisolatie tussen de 20 en de 30 cm nemen.

Als je er slaapkamers maakt best 30 cm om in de zomer de warmte buiten te houden.

Cellulosevlokken is dan de ideale oplossing.

 

Waarom pvc en alu ramen en geen houten ramen?

Tegenwoordig heb je ook gelakte houten ramen, die hebben minder onderhoud nodig dan de gesapte houten ramen.

Ze zijn ecologischer en beter isolerend dan pvc of alu

lilly

bepleisterbare houtvezelplaten zijn een mogelijkheid, maar meestal niet zo goedkoop.  maar het is allicht wel het minst arbeidsintensief.  kan natuurlijk enkel maar voor muren waar je geen leidingen moet wegwerken, anders is het quasi niet te doen.

wat arbeidsintensiever maar allicht ook wat goedkoper is een frame tegen de muur plaatsen en daar soepele isolatieplaten tussen (houtvezel, hennep, vlas, wol) en afwerken met een damprem. daarop kan je dan latjes van 22mm schroeven zodat je plaats hebt voor het leidingwerk, en dan afwerken met een gipsvezelplaat.

dagbedekkingen isoleren niet, hooguit houd de ene de wind wat beter tegen dan de andere.  als het enigzins kan moet je absoluut een houtvezelonderdakplaat nemen, langs binnen weer een damprem aanbrengen en daartussen kan je dan met bv cellulose isoleren (is eigenlijk beter dan vlas en komt misschien nog goedkoper ook) .  zoals walter al aangaf, minstens 20cm.

langs buiten isoleren is absoluut aan te raden als het kan. 

koudebruggen heb je overal, als je bv je voorgevel langs binnen isoleert, vormen de hoeken van het gebouw koudebruggen, en waarschijnlijk ook de vloer, het plafond en de binnemuren die haaks op die buitenmuur staan.  zorg voor een degelijk advies voor je aan je verbouwing begint, fouten zijn naderhand veel moeilijker op te lossen.

hans d

Dag Lilly

De meeste vragen werden hier al beantwoord. Ik zou hetzelfde zeggen: onderdak in houtvezel met cellulose als isolatie.

Wat betreft de Alu-profielen: er zijn nu toch al degelijke profielen die goed isoleren. Denk hierbij aan de laatste profielen van Reynaers.

Koudebruggen zijn de punten waar het vocht uit de woning zal condenseren. Hoe beter je isoleert, hoe belangrijker om koudebruggen weg te werken. Een goede ventilatie zal hierbij ook helpen.

Als er bijvoorbeeld dunne, niet-dragende binnenmuren haaks op de gevel staan, kan je deze wegkappen aan de voorgevel, om uw isolatie te laten doorlopen. Met een gipsvezelplaat kun je de herstellingen doen.

Als je geen houten roostering hebt, is de vloerplaat tussen de verdiepingen ook een grote koudebrug. Dit is moeilijk te vermijden.
Indien je een vals plafond en een verhoogde vloer zou doen op je verdieping (bv. omwille van ventilatiekanalen). Dan kan je bijvoorbeeld een strook van 1-1,5 m isoleren aan het plafond en op de vloer op de verdieping (voor de vloer neem je dan natuurlijk de volledige verdieping om geen niveauverschil te hebben).

Zoals Hans al aanhaalde is langs buiten isoleren over het algemeen beter. Let er wel op dat uw isolatieschil mooi doorloopt tot aan de ramen.

 Bedankt iedereen voor de goede info! Hier kunnen we al serieus mee aan de slag! 

 

Groeten,

Lilly

 Hallo iedereen,

 

Ik had nog een vraagje. Blijkbaar heeft kurk ook een goede thermische isolatie én is ecologisch en kan gebruikt worden voor vloeren en daken. Is dit bijvoorbeeld voor een dak beter dan de cellulosevlokken? Op het forum is nogal weinig te vinden over kurk als thermische isolatie. Heeft daar iemand ervaring mee?

 

Groeten,

Lilly

Kurk is extreem duur (+/- €25/m² voor 8 cm). Vandaar dat je het niet zo vaak ziet als isolatie.

Om een idee te geven: voor die prijs heb je ongeveer 25 cm cellulosevlokken. De lambdawaarde is ongeveer dezelfde.

beste lilly,

isolatie is inderdaad een heel breed gamma. Maar de ecologische producten vinden is niet altijd even simpel inderdaad.
Ik ben nu een dag of 3 op internet speurtocht naar isolatie die zo bio ecologisch mogelijk is. 

bouwen van binnenmuren

Hier denk ik de ideale oplossing gevonden hebben. de Chanvribloc
Dit is een kalk-hennepbouwsteen die ook uitstekende isolatie prestaties neerzet. Met zijn lambdawaarde van 0,07 en thermische weerstand van 4,2 m²K/W  (blok van 30 cm) presteert hij veel beter dan de nieuwe EPC  eisen. De Chanvriblok wordt als isolerende voorzetgevel gebruikt of als opvulling van een houtskelet. (niet voor dragende constructies) door zijn goede akoestische eigenschappen zijn ze ook ideaal voor het bouwen van binnenmuren. Er zijn 4 diktes beschikbaar (10, 15, 20 en 30 cm)
meer info bij de eerste belgische verdeler http://www.petersteen.be/. je vind er nog info overandere ecologische toepassingen voor in woningen zoals kachels, verf,....


na isoleren van buitenmuren (van binnen uit)

misschien is de chanvribloc ook geschik.Indien dit niet zo zou zijn, is (voor zover ik de fora niet fout heb op gevat) de isolatie schuim panelen van resol de meest ecologische isolatie plaat en bieden ze ook zeer goede isolatie waardes.

lambda waarde 0,015-0,018 W/m.K
andere waardes kan u berekenen



Normal
0


21


false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE



























DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99"
LatentStyleCount="267">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1" />


















UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title" />

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid" />

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1" />

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference" />
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title" />



/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 De formule is R = d/λ waarbij:
R = warmteweerstand in m2 K/W
d = dikte van het materiaal in m.
λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K

Op de volgende site heb ik enkele prijzen gevonden
http://bouw-industrie.aanbodpagina.nl/resol-isolatie-brandwerend

 

Na isoleren van spouwmuur, kruipkelder, ....

biologische korrels, te vinden op deze site http://www.isolblow.be/index.php

 

tijdens het typen van deze reactie heb de misschien wel meest interessante site gevonden rond bio ecologische isolatie

Hieronder vindt u een handleiding over alle soorten bio ecologische isolatie die ik ken, met alle mogelijke waardes die u nodig heeft ivm isolatie brandwerendheid, ...

http://www.curbain.be/download/Milieuvriendelijkematerialen2007.pdf

 

Ik wens u nog veel succes en goede moed met u bouwwerken.

mvg steven

Resolschuim kun je niet echt ecologisch noemen. Het is het meest ecologische van de 2: Pur of Resol.

Van binnen uit ecologisch isoleren: houtwol, cellulose, hennep, vlas...

 

inderdaad daar heb ik een tikfoutje gemaakt.

mijn excuses

Isover, de zusterfirma van Gyproc, heeft een aantal handige oplossingen voor de (na)-isolatie van muren, in combinatie met het metal stud systeem van Gyproc. Hun glaswol is voor 75% gebaseerd op gerecycleerd glas en heeft goede isolatiewaarden: http://www.isover.be/na-isolatie.html 

 

Hallo Robin,

"Ecologisch" isoleren is een relatieve term. Ook zogenaamde natuurlijke isolatiematerialen bevatten vaak schadelijke additieven om ze bv brandveilig te maken. Belangrijk bij de keuze van isolatie is volgens mij vooral doeltreffendheid (hoge R-waarden), zodat je je CO2-uitstoot op een degelijke manier kunt beperken. Vele zogenaamde "natuurlijke" isolatiematerialen vallen hier uit de boot. 

Groeten,

@ isolerenisfun, noem mij dan de schadelijke stoffen die in ecologische isolatie zit  (en dan hebben we het niet over de "bruine knauf", want dat noem ik niet ecologische isolatie.)

Met glaswol aan de binnenkant ga je geen massa hebben en dikwijls te warm krijgen in de zomer.

En vergeet er ook niet  bij te vertellen dat als je glaswol + gyproc gaat gebruiken, dat je nog altijd een dampscherm moet plaatsen

@waltervaes: Het klopt dat een dampscherm ook aangeraden is bij muurisolatie aan de binnenkant met het Gyproc metal stud systeem. 

Om je te beschermen tegen warmte/koude is vooral een goede R of lambda-waarde nodig (liefst onafhankelijk gecertificeerd). Vergelijk de R-waarden van glaswol van bv Isover en andere producten en je zal gauw overtuigd zijn.

@isolerenisfun: De R-waarde zegt niet alles hé.

Voor een dak is de R-waarde minder van belang (in de zomer althans) dan de warmteaccumulatie.

Neem dezelfde R-waarde in glas- of rotswol en voor cellulose. Resultaat: In de zomer zal het merkelijk koeler zijn onder het dak met cellulose. De reden: isolatie neemt hoe dan ook warmte op. Doordat cellulose meer warmte opneemt, zal het sneller duren voordat de warmte erdoor komt. Bij glas- of rotswol zal dat na bv. 4u zijn, terwijl in datzelfde geval het na 10u zal zijn bij cellulose. Daardoor komt de warmte van de cellulose er eigenlijk (bijna) niet door, want na 10u is het alweer heel wat frisser, waardoor de isolatie weer afkoelt.

isolerenisfun

dat is het typische argument van de anti-ecologische lobby.  er worden soms in beperkte mate bepaalde additieven gebruikt waar je je bedenkingen kan hebben, soms ook terecht, maar de laat ik ze "klassieke materialen" noemen zitten er dikwijls vol van.  dat is de splinter zien maar niet de balk in eigen oog.  natuurlijk is een product als b.v. boorzuur bedenkelijk en te mijden als het enigzins mogelijk is,  maar de klassiek alternatieven zijn vele keren giftiger.  ik vraag me wel af welke 'vele zogenaamde natuurlijke isolatiematerialen" er uit de boot vallen en welke betere alternatieven jij kan noemen.  want wie A zegt, moet ook B zeggen.

hans d

 

isolerenisfun

ik krijg een vermoeden uit welke hoek jij komt, maar je hebt duidelijk nog een en ander te leren over isolatie. 

om je te beschermen tegen warmte heb je absoluut geen goede lambdawaarde nodig, en dat kan ik heel makkelijk bewijzen.  zoek mij een oude kerk of kathedraal waar het in de zomer warm wordt, want als jou verhaal zou kloppen zou het daar bloedheet moeten worden, want ik ken geen enkele oude kerk die zelfs maar een spouwmuur heeft en zeker geen isolatie, en dus al helemaal geen wanden met goede R-waarde.

wat certificatie betreft zijn de natuurlijke isolatieproducten zowat de enige die quasi allemaal een ETA (europese keuring) hebben, vele "klassieke" hebben een zelf gedeclareerde waarde.  dus wat dat betreft zitten we met natuurlijke producten wel goed.

jou mag ik het "aanval" noemen op de ecologische producten is dus een beetje onterecht en naast de kwestie, en ook het gebrek aan kennis van de andere eigenschappen als warmteopslagcoëfficient e.a. is een beetje spijtig.  misschien moet je het hele plaatje eens goed bekijken, en je zal ook gauw overtuigd zijn.  maar niet van glaswol vrees ik...

hans d

 

rotswol en/of glaswol is inderdaad een heel veel gebruikt product, het zal dus ook wel betrouwbaar zijn.
MAAR de productie van glaswol vraagt volgens mij heel veel energie. Als je weet dat Ursa (gelegen in het westvlaamse Desselgem) produceert voor wereldwijde consumptie. Ik stel me de vraag of de pruductie wel zo ecologisch is. Wetende dat glas tot glaswol moet gesponnen worden en hierbij enkel een speciale electrische oven kan gebruikt worden omdat deze een temperatuur van meer dan 1700°C moet berijken om het nodige glas en kwartsznd te smelten. Hierdoor is dit bedrijf een van Westvlaaderens grootste electriciteit verbruikers. Zo erg dat ze bij een stroompanne binnen een paar minuten tenefoon kreigen van de netbeheerder omdat ze te veel electricitet over hebben.
vandaar mijn vraag: hoe energie besparend zijn wij consumenten als de producent zo energie verslinden is
vandaar de zoektocht naar een biologischere oplossing

Steven,

 

glaswol scoort meestal nog goed qua productie-energie. Meestal is het rotswol dat stukken slechter scoort.

Natuurlijk zal die oven veel energie verbruiken, maar alle isolatiematerialen hebben een mix van productie-energie en transport-energie.

Natuurlijke producten scoren praktisch altijd beter op het eerste (logisch), maar soms slechter op het tweede, omdat de productie natuurlijk niet centraal gebeurt.

 

Geert

 

 

 

steven

da's wel een vreemde redenatie.  dan zijn ook formaldehydes in vezelplaten OK, want dat wordt ook héél veel toegepast.  't is niet omdat iets veel toegepast wordt, dat het ook betrouwbaar is.

 

geert

ik ben het met je eens dat glaswol naar energie toe beter scoort dan rotswol, maar dat de natuurlijke meterialen daarom slechter scoren op transportenergie, dat begrijp ik niet.  over het algemeen wordt toch aangenomen dat decentraliseren in alle opzichten gustiger is, want net dan heb je de mogelijkheid de transportwegen te verkorten.  en dat zou energetisch toch beter moeten zijn?

hans d

Beste Lilly,

Ik ben zelf installateur van ecologische isloatie en een gecertificeerd isolatiedeskundige.

Isoleren aan de binnenkant van een muur moet absoluut een laatste optie zijn. Je verliest de inertie van de muren en het risico op vochtproblemen en vochtschade ligt onmiddellijk een pak hoger dan bij gevelisolatie.

Wanneer je dit toch wilt doen, moet je de muren aan debinnenkant volledig blank zetten, vrij van alle pleister. Dit om de muur dampdoorlatend te maken. Ook moet je ervoor zorgen dat de muur aan de buitenkant nog dampdoorlatend is. Géén gevelbepleistering dus, of acrylaatverven, of dergelijke. Daarnaast moet je de afwerking, die na de isolatie komt, volledig dampdicht maken. Hoewel gipsplaten en pleister officieel als dampdicht beschouwd worden, is het toch beter een dampscherm aan te brengen en deze aan vloeren, muren, ramen en deuren goed te laten aansluiten.Ook de isolatie moet absoluut goed aansluiten  aan ramen en deuren. Doe je dit niet, zul je bijna gegarandeert vochtproblemen creëren. Voldoende ventilatie zal hier ook van groot belang zijn. Om eerlijk te zijn, is dit een klus, waar je je beter zelf niet aan waagt. De kans is groot dat fouten zult maken bij het isoleren en de afwerking ervan en dat je uiteidnelijk met vochtproblemen zult zitten, die ertoe zullen leiden dat je alles opnieuw zult mogen afbreken. Isoleren is op zich reeds een onderschat begrip en is in het geval van binnemuurisolatie af te raden voor doe-het-zelvers. De kans is overigens klein dat je de juiste materialen zult vinden.

Wat dikte betreft, is dit volledig afhankelijk van de lambda waarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Aan de hand van die waarde kan je een R-waarde berekenen. De eis voor nieuwbouw in EPB is momenteel m²K/W en is naar mijn mening overigens een absolute minimum bij het na-isoleren van wanden.

Wat dakisolatie betreft is de eis momenteel m²K/W (voor de permies), maar een vooruitziend persoon kiets beter nu al voor een R-waarde van 5 tot 6m²K/W. Om een voorbeeld te geven: Wij plaatsen vaak cellulose en daarvoor moet je dan 24 cm plaatsen om een R-waarde van 6 te behalen. Kies je voor vlas, dan kom je nog net iets dikker uit.

Het allerbelangrijkste wat het onderdak betreft, is dat het winddicht is ! Zéér erg belangrijk !! Zoek hiervoor dan ook een aannemer die op de hoogte is van de juiste technieken. Gebruik bij voorkeur houtvezelplaten met tand-groef systeem (Pavatex, Celit). Deze platen hebben een iet of wat isolerend vermogen, maar reken niet op je onderdak voor isolatie.

Neem géén alu-ramen. Niet alleen betekent dit een grote ecologsiche voetafdruk, alu-ramen lekken warmte en zijn absoluut af te raden. Ramen kunen makkelijk 40% energie lekken naar de buitenkant. PVC is ook een zeer milieuvervuilend en ongezond materiaal. De beste keuze zijn FSC houten ramen, indien mogelijk met kurk-lagen.

Wat die koude-bruggen betreft zijn er een heel aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Te veel om hier over uit te wijden.

Ik kan hier nog eentijdje verder schrijven, maar misschien best dat je mij eens contacteerd voor meer (gratis!) advies. Ben altijd bereid te helpen. Ik ben dan wel een aannemer, maar ik werk zuiver ecologisch en weet waar ik mee bezig ben ;-).

Met vriendelijke groeten,

Anthony Maréchal      info@isolatie-ventilatie.be

anthony

isoleren langs binnen is niet zo problematisch, en kan echt wel door een dhz-er gebeuren, maar je haalt terecht aan dat de nodige oplettendheid geboden is.  als ik sommige bedrijven bezig zie, zie ik liever een dhz-er z'n binnenisolatie plaatsen, op voorwaarde dat ie goed op de hoogte is of een goede raadgever heeft.  want fouten worden inderdaad zwaarder afgestraft bij binnen- dan bij buitenisolatie.

waar ik het absoluut niet mee eens ben is dat gipsplaten (of het nu gipskarton is of gipsvezel) als dampdicht worden beschouwd, ik ken althans niemand die dat durft te beweren.  een gips- of kalkpleister op een muur mag je wel als dampdicht beschouwen, in dat geval is het trouwens moelijk een damprem aan te brengen.  en moelijk om de juiste materielen te vinden, vind ik ook een vreemde bewering, aan welke speciale materialen denk jij dan zoal?

wat alu bettreft heb je absoluut gelijk wat de voetafdruk betreft, maar qua isolatie en luchtdichtheid komen er de laatste tijd heel degelijke aluprofielen op de markt met Uf waardes beneden de 1.  maar met een houten profiel zit je beter, eventueel met een alu schaal aan de buitenkant voor diegenen die graag een kleurtje hebben en weinig onderhoud.  houten ramen met FSC of PEFC label komen zeker op de eerste plaats, al zie ik de noodzaak voor kurk niet in, daar zijn ook andere oplossingen voor.

hans d

Geen dampscherm, maar een damprem. Anders nog meer kans op problemen!

Hans,

 

De productie (het groeien) van natuurlijke isolatiematerialen gebeurt decentraal, de verwerking tot isolatie gebeurt redelijk centraal (veronderstel ik), en dat stuk transport (van productie naar verwerking) durft bij sommige, niet alle, natuurlijke materialen wel eens oplopen. Dat zie je goed in de details van de NIBE classificaties.

Kurk is daar een zeer goed voorbeeld van.

 

Geert

 

robin

nee, als je een dampopen constructie hebt aan de buitenkant, zoals bv cellulose en een houtvezelonderdak, zie ik geen enkel risico met een dampscherm.  da's natuurlijk wel wat anders bij bv platte daken met roofing.

hans d

Inderdaad Hans

Maar hier gaat het toch om een voorgevel. Een (volle)baksteenmuur is toch niet zo heel dampopen. Ik zou het risico niet nemen daar. Voor het dak een dampscherm idd.

robin

een bakstenen muur is niet zo dicht hoor, dat valt aardig mee, tenminste als ie niet met een dampdichte verf is behandeld aan de buitenkant.  maar ik zou in het geval van een stenen muur ook eerder een damprem gebruiken.  iki wou maar aangeven dat voor een klassiek schuin dak ik geen schrik heb van een dampscherm.

hans d