Welk type past bij ons? Wat raad u ons aan?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Meermaals heb ik de afgelopen maanden op dit forum berichten doorgelezen en me geinformeerd over nieuwe bouwtechnieken en andere weetjes en tips, waarvoor dank aan de posters! Wij zijn een tweetal weken geleden begonnen aan de verbouwing van ons huis en ik zou graag een keer informeren of er iemand ons op weg kan zetten ivm de keuze van verwarming.

Het betreft een woonhuis (OB) uit 1957 met 200 m² leefruimte dat met een EPC van 606 niet erg zuinig genoemd kan worden. Er wordt momenteel nog steeds gestookt met de eerste mazoutketel waarvan de 'hulpstukken' die ernaast hangen eerder doen denken aan materiaal uit een slachterij dan het afstellen van een ketel. Pure antiek dus! Met toch nog een rendement van 88%. In ieder geval willen we die ketel vervangen, maar we weten niet goed door wat. Voor ons liggen alle opties open (gas, pellets, mazout (in mindere mate), aerothermisch,...)

Er hangen in het hele huis gietijzeren radiatoren en we zijn bezig met isoleren (hoogrendementsglas en zoldervloerisolatie) In de living staan ook 2 houtkachels die we willen gebruiken. Keuken en badkamer liggen boven elkaar en het warm water wordt nu genomen van een boiler die aan de andere kant in de kelder hangt.
We dachten om voor het warm water (5 douches + 1 bad per week + nog wat afwaswater) een electrische doorstromer te gebruiken. Zonneboiler is momenteel niet echt een optie wegens investering.

We zijn technisch niet sterk, dus een uitleg in klare taal wordt hard geapprecieerd.

Oh ja; het huis ligt 36 meter van de straat en het is momenteel niet duidelijk wat het kostenplaatje is om gas tot aan het huis te trekken.

Alvast hartelijk dank voor de reacties!

Reacties

Eerst en vooral overal goed en zo veel mogelijk isoleren. Besteed ook zeker aandacht aan luchtdichting.... werk zoveel mogelijk kieren en luchtspleten wel terwijl je de dikke isolatie aanbrengt.

 

Het gevolg van die 2 twee is dat je sowieso minder moet verwarmen, er zal namelijk minder kou/tocht zijn in de winter. Ook in de zomer zal de warmte beter buitenblijven.

 

Als je al bezig bent met renovatie.... probeer eens na te denken of je een C of D ventilatie gaat plaatsen.

Een C-ventilatie lijkt goedkoper te zijn vermits de ventilatie unit goedkoper is maar vergis je niet want de ventilatieroosters in de vensters kosten wel meer dan je zou denken. Als je dan een reeks vensters vervangt ikv de renovatie zijn die een stuk duurder door die roosters.

Een D-ventilatie zal meer luchtkanalen moeten hebben en kost iets meer maar zal zeker een verschil maken in de winter... de warmterecuperatie die je hebt tov. een C-systeem dat koude lucht aan de vensters binnenhaalt... denk er maar eens over.

 

En daarna kan je misschien best een energieaudit laten uitvoeren en al eens gaan nadenken over een nieuwe ketel... De energieaudit zal je vertellen wat je nodig hebt aan warmte en zal je keuze van verwarming mee gaan bepalen.

Je zal dan een verwarming hebben die niet overgedimensioneerd is en beter past bij de mindere warmtebehoefte van het goed geisoleerde huis.

Hallo,

Bedankt voor je reactie.  Ik volg helemaal je verhaal ivm goed isoleren van gaten en kieren en dat is ook zeker de bedoeling.  Echter, een ventilatiesysteem is niet iets wat we plannen te doen.  Is dat werkelijk nodig?

Achteraf is de titel van de draad een beetje lullig gekozen.  Wat ik bedoelde was eigenlijk welk type van verwarmingstoestel goed in ons huis zou passen.  Ik heb eens gelezen dat een condesatieketel heel goed is om aan te sluiten op gietijzeren radiatoren.  Klopt dit?

Bestaat de condensatieketel enkel voor mazout en gas of zijn er nog andere ketels die volgens die principe werken?

Bedankt!

Vooreerst, ivm ketels moet ik ook zeggen dat ik daar geen grote kenner in ben... maar uit wat ik zelf opgepikt hebt na veel lezen en proberen begrijpen... hier mijn bijdrage hé    :-)

 

een condensatieketel werkt het best (lees: benadert aldus zijn berekende rendement) als hij kan condenseren.  Voor het condenseren van de uitlaatgassen te kunnen doen moet de ketel op een lagere temperatuur werken dan de 'klassieke' ketel. De combinatie van lage temperatuurafgifte (vloer/wandverwarming of grote (over)gedimensioneerde radiators) met een condensatieketel zal dus in het algemeen een beter rendement halen. En dus een lager verbruik.

 

Een condensatieketel aansluiten op je oude gietijzeren radiatoren kan zonder probleem. Het verschil in minderverbruik zal hem dan eerder zitten in het feit dat de oude ketel vervangen wordt door een nieuwere ketel die reeds verder doorontwikkeld is om minder te verbruiken. Maar ga dan niet hopen op de extra rendementsbijdrage van het condenseren want dat is er nagenoeg niet of te weinig. De ketel moet immers die gietijzeren radiatoren nog op hoge(re) temperaturen stoken. Of je moet die radiatoren vervangen door groter gedimensioneerde radiatoren.

 

Condenserende ketels heb je voor mazout (Optimaz label dacht ik), gas (HR label) en zelfs pellets (bv. Okofen heeft die, ik dacht dat er nog geen label bestaat).

@Kris: Zijn radiatoren zullen automatisch overgedimensioneerd zijn, want er zal heel wat minder warmtevraag zijn, wegens het beter isoleren. Dus zal de temperatuur volgens mij lager mogen dan nu het geval.

Pas op: dit is gewoon wat ik denk door logisch te redeneren. Wat ervan klopt weet ik ook niet ;-).

Geen ventilatiesysteem en toch goed isoleren en luchtdicht werken is een zeer gevaarlijke combinatie. Er moet sowieso ventilatie aanwezig zijn. Die is er nu ruim voldoende, vanwege de spleten tussen de ramen en deuren. Eenmaal dit weggewerkt is, zal je snel last krijgen van schimmels, vocht ed.

Qua verwarming: Je kan ook opteren voor propaan ipv aardgas. Dit lijkt me de goedkoopste oplossing qua investering: doorstroomboiler voor propaan en een propaantank plaatsen.

Of je kan werken met pellets/hout.

Heb je verwarming nodig in het hele huis? Of enkel in de woonruimte(s). Als je enkel in de woonruimte(s) verwarming wenst, zou je kunnen kiezen voor een pelletkachel (of meerdere, indien bv. de keuken apart is).

Probeer om een douche-warmtewisselaar te voorzien (kostprijs +/- €300-400, maar bespaart toch zo'n 40-55% op het douchen).

Ik ga eens bekijken wat de mogelijkheden tot ventileren zijn.

Omdat we nogal wat bomen en struiken hebben en veel kunnen hakselen zou het handig zijn mocht ik dat kunnen gebruiken.

Bestaan er ketels op hakselhout of beter pelletketels die ook haksel meebranden want ik ga niet genoeg haksel hebben om enkel daarop te kunnen stoken.  Pro's en contra's?  Nog vraagje; Kun je van haksel ook pellets maken?

Ook merci voor de uitleg over principe van condeserende ketel, ik denk dat ik het begrijp, olé!

 Er bestaan inderdaad kachels die zowel hout als pellets kunnen branden.

als je zelf pellets gaat maken, probeer dan het materiaal zo draag mogelijk te houden

het moet ook klein genoeg zijn om tot pellets geperst te worden.

als je in google "zelf pellets maken" intypt kan je terecht komen bij een aanbieder van verhakselaar (om te groot materiaal kleiner te maken) en pelletspersen

de vraag is natuurlijk of je de investering in dergelijk materiaal kan verantwoorden.... op langere termijn wellicht wel....

 

ketels die zowel haksel als pellets tegelijk aankunnen zijn er wel maar het probleem zit meest in de automatische toevoer van die twee. Dat is ofwel gemaakt om haksel aan te voeren ofwel  pellets. De prijs van een ketel die beide kan, zal dan waarschijnlijk duurder zijn doordat een gescheiden aanvoer aanwezig is (denk ik zo dan bij mezelf).

Ik denk dat hakselhout laten drogen ook veel plaats zal innemen.

Je kan het toch niet op een hoop laten liggen, want dat is nog niet droog.

Ik had het over kachels (geen ketels) die zowel hout als pellets kunnen branden.

Voordeel: als je gratis hout hebt bespaar je geld.

Ben je thuis: je vult zelf de kachel met hout.

Ben je uit huis: de kachel brand op pellets.

Robin, zoals je het beschrijft is lijkt het een pelletkachel met mogelijkheid om hout te branden. Voor de pellets is immers een goede trekkende schouw (geforceerd door ventilatoren in zo'n kachel of een effectief goed trekkende schouw) en een aanvoermechanisme van de pellets vereist.

 

Je kan ook wel pellets branden in een (gewone) houtkachel door een 'mandje' te gebruiken (zie bv. de tip met google voor die pelletpers machine die ik hoger gaf want die verkopen ook van die mandjes).

 

Pellets hebben eigenlijk een nadeel want ze branden pas optimaal met geforceerde ventilatie/toevoerlucht. Daarzonder gaan ze eerder smeulen ipv branden.

De technische kant ken ik nog niet veel van.

Hier heb je voorbeelden van wat ik bedoelde: http://www.vandebosch-andre.be/contents/nl/d188_Combinatie-Houtkachel-Pelletkachel.html

op de link die je opgaf staat voor die kachels zelfs heel duidelijk vermeld "geen electriciteit nodig" dus zijn er ook geen ventilatoren voor geforceerde luchttoevoer. Er zal dan een (heel) goed trekkende schouw moeten zijn om de pellets goed te doen branden....