Massa kachel in een recente woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste lezers,

Ik had graag jullie mening over een massa kachel - speksteen kachel in een recente woning. Gezien we reeds heel lang gevallen zijn voor de charmes en de uitstraling van een parelgrijze speksteen kachel lag het voor de hand om alle voorzieningen te plaatsen tijdens de bouw van onze nieuwbouw rijwoning. We haalden een e-peil van E 53. Dit vooral met isolatie en een balans ventilatie. In de muren 8 cm pu, in de vloer 8 cm pu, in het plafond naar de zolder 18 cm rotswol en in het dak 18 cm rotswol. De woning is compact en zuid gericht.

Na de afgelopen winter hebben we vastgesteld dat we relatief gemakkelijk onze woning kunnen verwarmen tot 20,5°C. De verwarming en de warm water voorziening is voor rekening van een condenserende gas ketel.

Nu vraag ik me af of het wel nuttig - haalbaar is om een massa kachel te installeren. Zal het niet veel te heet worden. We hebben reeds een voorstudie laten uitvoeren door een firma. Deze adviseerde ons een model aan van ongeveer 2200 kg. (heel mooi model).

Wat denken jullie?

Reacties

 Met een massakachel moet je juist geen schrik hebben dat het te warm zal worden, deze geven hun warmte veel geleidelijker af.

 

Gebruik de zoekfunctie eens, je zal een schat aan info vinden.

Dank je wel voor de reactie. Ik neus zeker nog even op dit forum verder.

Hetgeen waar ik een beetje mee zit is, als de zon nu een beetje schijnt, dan wordt het snel warm in huis. Als een massa kachel op dezelfde manier zijn warmte afgeeft, dan ben ik bang voor oververhitting. Ik zou het ook zonde vinden om een investering te doen om er dan maar een paar weken tijd per jaar nut van te hebben.

Misschien kijken we voor eentje met minder massa.

 

Als je veel zonnewinst kan halen in de winter is dat sowieso goed.

De combinatie met massakachel of andere warmtebron die warmte blijft afgeven kan dus voor oververhitting zorgen.

Of dat erg is in de winter, is natuurlijk een andere discussie :-)

Wat in de tussenseizoenen zal het moeilijker zijn om die oververhitting te vermijden omdat de dagen als eens sneller een streep zon zullen hebben. De massakachel heeft op die momenten wellicht nog warmteafgifte....

 

Enige aanrader is dan zeker voor installatie van zonnewering.... als de zon nu al goed warmte binnenbrengt in de winter ga je in de zomer oververhitting hebben. En zonnewering is beter dan airco installeren want dat vreet energie en zal in de winter & tussenseizoenen niet helpen.

Hallo,

 

We hebben de sonka staan in onze nieuwbouwwoning ( +- 2300 kg ) en hebben ook veel glas op het zuiden. We hebben er wel voor gekozen om buitenscreens ( zonnewering ) te zetten waarvan we zeker geen spijt hebben. Wat dit geeft in de winter kan ik je helaas nog niet vertellen aangezien onze kachel pas eind maart dit jaar geïnstalleerd is. Probleem van oververhitting is in ons geval nog niet echt een probleem geweest ( mijn vrouw heeft het graag warm wat ook wel kan helpen natuurlijk en de woning is nog aan het drogen waardoor veel ventilatie nodig is ). Massakachels en elke andere vorm van trage massaverwarming ( bv vloerverwarming ) hebben nu eenmaal het nadeel dat ze niet snel af te zetten/koelen zijn noch snel op te warmen zijn. Echter is het wel zo dat de warmteafgifte van dergelijke verwarming daalt als de omgevingstemperatuur toeneemt dus ..... valt heus nog wel mee hoor. Weet niet hoe groot de te verwarmen ruimte bij jouw is maar 2200 kg lijkt me toch al redelijk veel voor een goed geïsoleerde rijwoning, zeker als het hier gaat over de oudere modellen die een snellere en grotere afgifte hebben vlak na het stoken. Denk dat het in jouw geval zeker interessant is om naar de "nieuwe" modellen te kijken van bv. tulikivi waar er een spouw is voorzien tussen buiten en binnenmantel ( al dan niet geïsoleerd ) waardoor de warmteafgifte in het begin minder hevig is. Afgifte van dergelijke kachels kan je vergelijken met een grote radiator van een 2000 a 3000 watt die je 24 uur aan een stuk laat aanstaan ;-). Zalig als je er niet te ver vanafzit, is je ruimte echter groot en zit je verder dan 8 m van je kachel dan zal deze 'stralings'warmte niet meer voelbaar zijn. Als je de kachel alle dagen stookt zal deze echter wel de muren, vloer en plafond van de woning opwarmen waardoor het ook op verdere afstanden van de kachel aangenaam kan/zal zijn. Veel woorden om te zeggen dat je allicht geen spijt zult krijgen van de aanschaf maar dat "probleem" van oververhitting is moeilijk te vermijden maar best wel acceptabel wat mij betreft. Zeker in de winter kan dit geen probleem zijn. Er is toch niets lekkerder dan verkleumd binnen te komen in een woning van 24 °C terwijl je ook nog eens overdonderd wordt door die heerlijke straling, toch? 

 

Groeten