Viessmann Vitodens voor dummies – deel 1

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Viessmann Vitodens voor dummies – deel 1

Een verwarmingstoestel van Viessmann is gemaakt om te werken ZONDER kamerthermostaat.
De Vitotronic is gemaakt om te werken als afstandsbediening voor uw Vitodens.

Op uw Vitotronik stelt u in tot welke BUITENtemperatuur (daarvoor dient de buitenvoeler) het verwarmingstoestel warm water moet sturen naar de radiatoren. 17 °C is normaalgezien hoog genoeg; wanneer het buiten 17 °C is is het in een normaal huis niet nodig bij te verwarmen.
De temperatuur in de kamers (ook de kamer waar de Vitotronik hangt!) moet geregeld worden met thermostaatkranen op alle radiatoren; dus een beetje zoals 50 jaar geleden toen de kamerthermostaat nog niet ingeburgerd was.

Met 17 °C ingesteld op de Vitotronic is het dus perfect mogelijk de kamer waar de Vitotronic hangt te verwarmen tot 25 °C en meer. Het verlagen van de op de Vitotronic ingestelde temperatuur heeft bijgevolg TOTAAL GEEN effect zolang het BUITEN kouder is dan de ingestelde temperatuur.

Samengevat:
Een verwarmingstoestel Viessmann Vitodens is gemaakt om quasi 24/7 warm water naar de radiatoren te sturen. De temperatuur in de ruimtes moet geregeld worden met thermostaatkranen op de radiatoren.

Er wordt natuurlijk geopperd dat men coderingen b0, b2 en b5 zodanig kan instellen dat de Vitotronic werkt als een soort kamerthermostaat.
Dat is natuurlijk juist maar waarom zou je dan een zeer prijzige Viessmann plaatsen?
Neem het goedkoopste verwarmingstoestel en de goedkoopste thermostaat die je op de markt vindt en je zult een veel performanter, veel gebruiksvriendelijker, veel beter instelbaar, kortom veel beter systeem hebben voor minder dan de helft van de prijs.

Reacties

Verwarmingstechnieken voor dummies:

Als het warmer wordt als de gevraagde temp betekent dit meestal dat de stooklijn te hoog ingesteld is. Dus eerst beginnen met de stooklijn aan te passen. Dit staat/stond in de gebruikershandleiding, of anders moet de installateur dit even doen.

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar hoe krijg jij de badkamer warm als de thermostaat af staat (met andere woorden als het warm genoeg in de referentie ruimte is)?

En hoe regel jij de temperatuur in de keuken en de living afzonderlijk?

Een weersafhankelijke regeling is trouwens geen uitvinding van Viessmann, eender welke ketel met een WAR kan deze problemen hebben, en ze moeten bij iedere ketel op dezelfde manier worden aangepakt.

Het is niet omdat jij het systeem niet begrijpt dat het slecht is.

nikodemus, en wie is die dummie?

de instelling van de temperatuur op de vitotronic heeft wel degelijk invloed op de stooklijn en dus op de watertemperatuur.  kijk maar eens goed in het handboek!  daarnaast, als je kamerinvloed mee inschakelt, gaat de ruimtesensor bij afwijking de stoooklijn sterker beinvloeden.

hans d