ventilatiesysteem maakt (te veel) lawaai

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Forumlezers
(tja, ik ben nieuw hier...)

Ik zit hier vanavond in onze nieuwe woning (Matexi). Nu we wonen er nog niet.
Het geluid van het ventilatiesysteem is overal te horen en begint mij serieus te storen:
- brom vd motor, in de verte dat wel
- akoestische geluiden ter hoogte vd plafondgaten > gek genoeg verschilt het geluid van kamer tot kamer. Ik vermoed dat de lucht ahw ruist doorheen de kanalen. Maar bijvoorbeeld in slaapkamers is het onverantwoord (té) opvallend!

Wij hebben ons nooit verdiept in ventilatiesystemen: we waren verplicht het te nemen en er waren geen alternatieven...
Is trouwens een dure grap: dus een beetje kritiek mag wel zeker?
Nu voor de rest geen kwaad woord over het bouwbedrijf. Alles is correct verlopen.

Mijn vraag is vooral: heb ik verhaal tegen het bouwbedrijf om de lawaaihinder te verbeteren of weg te werken (als er iets te verbeteren valt)?

Iemand een zinnig antwoord aan deze bouwleek?

Reacties

Je zou in alle inblaasmonden van de slaapkamers een extra dempertje kunnen zetten.

Hetgeen ik hier nu schrijf is niet specifiek op Matexi bedoelt maar voor alle 'traditionele' bouwfirma's in het algemeen.

Ze moeten allemaal voldoen aan de nieuwe normen voor E-peil en isolatie.

Ventilatie is verplicht en dat is goed. Dat moet er zijn en op een deftige manier geimplementeerd.

Echter is het zo dat een traditionele bouwfirma werkt op de vroegere manier van werken en opbouw van de constructies. Ze worden dus nu geconfronteerd met de extra verplichting om ventilatiekanalen te plaatsen.

Veelal kiezen ze dan maar voor ventilatiekanalen die in/onder de chape kunnen gezet worden. Voor hen is dit een redelijk propere oplossing.

 

Helaas is het grote nadeel van die ventilatiekanalen hun kleinere diameter (want anders krijg je die dingen nooit ingechapped hé).

Gevolg hiervan is dat voor ventilatie volgens de normen, de luchtsnelheid doorheen de kanalen hoger is. Dit is dan de reden voor het geruis dat je hoort aan de ventilatiemonden.

 

De brom van de ventilatie-unit... ga eerst en vooral kijken of er geluidsdempers zitten vlakbij de unit. Die zorgen voor de demping van werkingsgeluiden van de unit zelve. Zonder die dempers ga je dus dat brommend geluid doorheel de ventilatie horen.

Zijn er dempers maar de ventilatieunit zelf maakt zo'n lawaai dat je het hoort door de kamers?  Op zich al een beetje raar dan want de meeste toestellen zijn niet zo luidruchting behalve in de hoogste stand.

Kijk dan eens of de unit goed bevestigd is....

 

Kan je misschien een zeggen welke unit (Merk en type, alsook het type van ventilatiekanalen) het is ?

Die informatie zou je in het lastenboek van Matexi moeten terugvinden....

 

 

Patrick,

 

Enkele bijkomende inlichtingen graag:

 

Ik veronderstel dat het om een systeem D gaat (aanzuiging en terugkeer over afzonderlijke leidingen), of misschien toch het systeem C?

 

Weet ge in welke stand ge nu ventileert? Waarschijnlijk in hoogste stand om de nieuwe woning uit te drogen. Eens dat ge er woont kunt ge gerust in een lagere stand ventileren, die maakt zeker  minder lawaai. Hoe groot is uw slaapkamer, om zeker te zijn dat ge in een lagere stand nog voldoende lucht hebt met een deel van het normdebiet. Maar na de inregeling kunt ge dat nog altijd aanpassen om in een lagere stand toch nog aan 25 m³ per uur en per persoon te komen.

 

Het verwondert mij ook dat ge de ventilator(en) zo hoort. Windgeruis hoort men gemakkelijker. Als het een systeem D is en er geen geluidsdempers op staan moet ge die zeker laten zetten. Het is dikwijls een zaak van plaats ervoor te hebben.

Alvast bedankt voor uw en bovenstaande reacties.

Exacte gegevens vh systeem moet ik nog even nakijken en publiceren. Maar dit weet ik alvast:
Systeem staat op de laagste stand. (Is gewoon een BTicino-schakelaar op de muur). Nulstand en éénstand zijn gelijk, want "wij mogen de verluchting niet kunnen uitschakelen". Er is ook een stand 2 én 3 ... Bij Matexi gaven ze mij het advies om aan de elektricien te vragen om de Nulstand écht als uit-stand te schakelen: hallo? da's zoals een dure nieuwe auto kopen om er daarna nooit mee te rijden.

De binnendeuren hebben onderaan een grotere speling dan vroeger, om de lucht door te laten en dan zitten er in het plafond - in elke kamer - die typische bolle luchtdoorgangen. Kanalen zijn grotendeels 10 cm (of meer) pvc-buizen.
Op zolder (2e verdieping) zit dan de unit op de muur gemonteerd. Gesloten metalen kist. Van daaruit vertrekken een aantal buizen waarvan ook ook twee richtingen door het dak naar buiten...
 

In ieder geval kan je al in die gesloten kist een kijkje nemen voor verdere gegevens. Er moeten sowieso om de x aantal maanden eens filters vervangen worden dus die kist kan open zonder problemen. Er zouden daar dan ook wel stickertjes zijn met fabrikant en typenummer... Laat het ons eens weten en dan zoeken we wel gezamenlijk meer informatie op over die unit.

 

Die dempers maken echt het grote verschil van werkingsgeluid dus eens kijken of je die dingen in de kast zelf ziet of er nog naast.... Vergis je niet in de omvang van de dempers, 't zijn geen 'brooddoosjes tussen de kanalen' maar meestal  groot uitgevallen kokers. Die dingen moet je dus echt wel zien hangen.

 

Zoals je zelf al zegt: de nulstand effectief gebruiken is niet logisch. Meer nog, als Matexi voor de rest goed geisoleerd heeft en de luchtdichting aangepakt, zal je de ventilatie ook nodig hebben om de condens in de lucht effectief af te voeren.

Nogmaals, en dit is geen verwijt naar Matexi op zich, maar de meeste bouwfirma's die ook ventilatie plaatsen omdat het moet hebben er zelf nog niet (genoeg) ervaring mee. Zinloos advies (zoals bv. die nulstand) krijg je dan te horen.... Als de bouwfirma eerder toegeeft dat ze geen antwoord kunnen geven op je vragen, kan je beter advies inwinnen bij firma's die ventilatie-oplossingen verkopen. Deze kunnen dan helpen om verdere afstelling enz.

Jammer genoeg ga je dan zelf voor bepaalde kosten komen te staan, gewoon doordat de bouwfirma zelf niet genoeg ervaring heeft met ventilatie.

 Sorry voor deze late reactie: het ventilatiesysteem is van het merk AIRTRENDS (www.airtrends.be

Ik heb een zeer slechte ervaring met Matexi.

4 maand geleden werd mij mondeling de aankoop van een huis beloofd. De compromis werd echter keer op keer uitgesteld. Matexi kapte bomen zonder vergunning en respecteerde de bouwaanvraag niet. Bijgevolg schorste de gemeente de vergunning. Deze problemen werden aanvankelijk verzwegen. De verkoper gaf onvoldoende info, beantwoorde e-mails niet en kwam niet opdagen op batibouw waar we duidelijk hadden afgesproken. Ik werd als koper maanden in onzekerheid gehouden.

Nadat ik om een andere verkoper vroeg, braken ze hun woord en ging de verkoop niet langer door. Onprofessioneel en onbetrouwbaar als u het mij vraagt. U weze gewaarschuwd.

Mijn ventillatie maakt véél meer lawaai als het vriest dan als het niet vriest. Waarschijnlijk heeft dit iets van doen met de vorstbeveiliging. Misschien is dat ook bij u zo?

 

Mvg,

Jurgen

 

Patrick,

 

duidelijk dat je systeem D hebt, maar waarschijnlijk niet goed uitgevoerd

PVC-buizen is niet de beste oplossing en geluidsdemper is er waarschijnlijk ook niet, deze zien er uit als een buis, maar zijn extra dik

 

kan je geen foto plaatsen van de unit?

 

zijn de buizen op zolder geïsoleerd? dat zou toch best zijn