verhouding isolatiegraad muur tgo ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met een renovatie van onze woning voor de boeg zijn we aan het uitkijken om oa ramen te vernieuwen en buitengevels te isoleren.
We zouden graag zo goed mogelijk isoleren. Het zal waarschijnlijk geen drievoudig glas worden wegens te duur. Mijn idee was om echt een dik pak isolatie tegen de buitengevel te plaatsen, maar een architect maakte ons er nu op attent dat indien we een zekere isolatiegraad behalen voor de muren we ook gaan moeten opteren voor drievoudig glas omdat volgens hem we anders condensproblemen gaan krijgen.

Wat moet ik hiervan geloven?

Alvast bedankt voor de reacties.

Peter

Reacties

Volgens mij heeft je architect geen gelijk: je krijgt condensatie op het koudste oppervlak. Idealiter is dit dus je raam aangezien vocht hier geen schade toebrengt. Je wil in geen geval condensatie op de muren.

Als je binnentemperatuur en vochtigheid hetzelfde zijn in beide situaties (en voorzover je uitlegt is dit ook zo), dan ga je in beide situaties evenveel condenstatie krijgen op je raam en minder op je muur. Dit is dan gesteld dat er condensatie is: mits goeie ventilatie zou er in geen van beide gevallen condensatie mogen zijn.

Ik treed Erik82 bij: je nieuwe ramen met dubbel glas etc. zullen waarschijnlijk minder goed isoleren dan je geisoleerde muren. Bijgevolg zal de condens zich eerder op het glas zetten.

Beter op het glas dan tegen de muren nietwaar....

Een prettige bijkomstigheid van isoleren langs buiten is dat je koude bruggen ook gaat wegwerken dus de uitwerking van condens in de muren (schimmel, zwarte vlekjes, ...) zullen daarmee vermeden worden.

Probeer in ieder geval voor goede ramen (goed isolerend glas en goede isolerende profielen te gaan).

Zeker aandacht besteden aan luchtdichting rondom de ramen om sterke isolatie te behouden...

beste Peter,

wij hebben een massieve buitenmuur, en hebben 7 jaar geleden dubbel glas laten plaatsen. Op de plaatsen waar er veel luchtstilstand is ( achter de gordijnen in de keuken bv) hebben we vochtproblemen. Onze ramen isoleren veel beter dan de muur. De muur voelt dan ook ijskoud aan. Ik zou opteren voor een goede isolatie van de buitenmuren. Je kan dan idd beter het glaswerk iets minder nemen, maar ik zou wel voor goed isolerende raamkaders gaan. Zo gaat het condensvocht zich vastzetten op het glas, en niet op de kaders. Handig als je houten ramen hebt. Goed ventileren is een absolute must! Op welek manier je dat ook doet.....

Als je stevige gordijnen hangt, kan je in de winter het warmteverlies via de glaspartijen ook nog iets verminderen.

Mss wel overwegen om te investeren in zonnewering, of een dakoversteek?

Veel succes!

Toon

ventileren zal je moeten. Je zal alleen condens krijgen als je warme lucht (die veel vocht bevat) afkoelt tegen een koude plaats (raam in dit geval)

Als je een dik pak isoleert (wat we allen alleen maar kunnen toejuichen) dan riskeer je ook dat eventueke koudebruggen (aanzet , dorpels e.d.) in je huis meer tot uiting komen.

Je vind op het internet voldoende informatie over dit fenomeen.

Een goede architect is zijn geld waar. Zorg er zeker en vast voor dat je voldoende geïnformeerd bent zodat ze je niks kunnen wijs maken.

 

mvg

Bedankt voor de reacties.

Blijkbaar is het niet uitgesloten dat er dus op het glas condensatie zal plaatsvinden. Toch blijf ik het vreemd vinden dat het verschil in isolatiegraad muur tgo glas hier een invloed op heeft.

Vocht condenseert op het koude oppervlak (het glas) en niet op de muur omdat die warm is. Door die muur dan beter te isoleren zou er dan meer vocht condenseren op het glas? 

Je moet eerder kijken wat het koudste oppervlak is ivm de condensatie.

Luchtvochtigheid zal neerslaan als condensatie op het koudste oppervlak, of dat nu het raam of de muur is hangt dan ook af van de respectievelijke isolatiegraad ervan.

 

In het hypothetische geval dat alle omringende vlakken (muren, ramen, vloeren, plafonds) even koud zijn, gaat het in de lucht aanwezige vocht condenseren over de gehele oppervlakte gespreid. Aangezien het 'afzetvlak' groot is in verhouding tot de hoeveelheid vocht in de lucht, is het condensaat per m² erg klein, dus niet waarneembaar of hinderlijk.

Als er een groot verschil is tussen koude en warme oppervlakken slaat het vocht neer op de koude oppervlakken. Als er dus maar een klein deel van de totale oppervlakte echt koud is, consentreert het vocht zich op die plaatsen (bv. bij een koudebrug), waardoor het daar wel problematisch wordt, met schimmels e.d. tot gevolg.

Je kan condensatie dus maar best hebben op die plaatsen waar het oppervlak vocht kan verdragen, bv. glas, en al minder op de raamkaders die in aanraking staan met pleisterwerk en dergelijke. Bovendien is het raamkader nog altijd het zwakste punt bij 'standaard' schrijnwerk, gaaf daar dus best extra aandacht, na de muren, maar vóór het glas.

Het is tenslotte nog altijd mogelijk om in een veel latere fase aan de binnenzijde een 'voorzetraam' te plaatsen tegen het schrijnwerk.

 

Bert V