Kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen hier,

Wij zitten in de ontwerpfase van onze nieuwe woning en hadden graag een zo laag mogelijk energie pijl. Nu willen we ook graag een kelder die +/- 80m2 gaat worden, wij zijn al eens gaan kijken bij concrete house in Olen en zien die bouw methode wel zitten. Anderzijds kunnen we bij een Hsb woning wel meer zelf doen waardoor we natuurlijk wat centjes uitsparen.

Graag had ik jullie ervaring eens gelezen ivm. Kelders en lage energie woningen en of het makkelijk gaat zijn om een Hsb woning op een gegoten kelder aan te sluiten.

Alvast bedankt

Wim

Reacties

 In principe is dat geen probleem. Zelf heb ik ook een houtskelet (eigenlijk eerder een paal-balk systeem met strobalen opvulling) op een betonkelder. Paal-balk heeft het voordeel dat je géén binnenmuren in je kelder moet voorzien (ik heb er twee kolommen in staan). Mijn kelder (buitenafmetingen) meet 10 m op 11,5 m.

Enkele bedenkingen:

- beton is uiteraard niet ecologisch (cementproductie veroorzaakt 5% van de wereldwijde CO2 uitstoot), en voor de rest heb ik daar in mijn woning amper gebruik van gemaakt (enkel nog chape op gelijkvloers). Nu heb ik een relatief klein bouwperceel, en dan is een kelder altijd een betere benutting van de grondoppervlakte; met een kelder verstoor je natuurlijk wel de ondergrond (een bouwverbod voor kelders in waterrijke gronden is niet onmogelijk).

- de keuze voor een gegoten kelder betekent waarschijnlijk dat je een hoge grondwaterstand hebt; aangezien je HSB weinig weegt, moet je wel nagaan dat je geen opdrijfprobleem voor je kelder hebt (ik heb met een Excel en de wet van Archimedes een eerste opvolging gedaan) - het ontwerp van de kelder heb ik ook wat aangepast om minder gevaar voor dat opdrijven te hebben.

- dan is er nog de kwestie van isolatie of niet. Ik heb mijn kelder niet geisoleerd en integreer het ook niet in mijn beschermd volume; zo heb ik in de zomer nog een koele ruimte, die in de winter toch vorstvrij is (principe: grond rondom de kelder gebruiken als warmtebuffer); de bovenste 60 cm van mijn kelder, waar het meeste zich boven het maaiveld bevindt, ga ik wel nog voorzien van XPS platen (nadien bepleisteren) om dat gedeelte vorstvrij te houden (de roostering van het gelijkvloers zit IN een rabat bovenaan de muur, dus niet zoals bij de meeste huizen, waar de welfsels - die ik niet heb - bovenop de keldermuur worden gelegd, zodat de bovenkant van die keldermuur al meestal onder het maaiveld zit). 

De details goed uitwerken, dan zou dat géén probleem mogen zijn.

bij ons in de buurt staat er zo één, deed eind vorig jaar mee met opendeurdag van BBLV zie : http://www.ecobouwers.be/klimaathuis/2620hemiksem

eventueel kan je BBLV in contact komen met eigenaar ?

 

MVG

Stefan

 

 Van ecologisch standpunt misschien niet ideaal, maar wij hebben een betaalbaar alternatief gebruikt. (Euromac2 met ongeveer 20cm isolatie, wapening in de beton en waterkering aan de buitenkant)

Ik zat met de zelfde bekommernissen i.v.m. aansluitingen en daarbij moest de onderste verdieping geïsoleerd worden.

Meer info : http://picasaweb.google.com/hans.vanh/Verdiep1# of gewoon eens mailen.

Dus je gebruikt eps onder het maaiveld?

Ik dacht dat enkel xps en cellenglas hiervoor geschikt waren.

Is er bij jullie een hoge grondwaterstand?

Beste Jan,

Wij zijn collega-strobalen-bouwers, en gaan net aan ons avontuur beginnen. Maar op dit moment is onze kelder ons zorgenkindje.

We willen graag een volledige (gegoten) kelder (16*12m), maar bij de stabiliteitsstudie kwam dit op 16 ton staal in de vloerplaat alleen (40cm), met een oversteek van 1,5m aan elke kant van het huis tegen het opdrijven. Naar ons gevoel "better safe than sorry to the extreme". OK, we zitten met hoog grondwater, en ja, houtskelet en strobalen wegen veel minder dan een bakstenen huis, maar is een dergelijke constructie echt noodzakelijk?

Aangezien jullie in ongeveer dezelfde omstandigheden hebben gebouwd, vroeg ik me af, hoe hebben jullie dit gedaan? Hebben jullie ook een volledige kelder, of slechts deels, met verder kolommen op de vloerplaat en opgevuld met grond tegen het opdrijven?

En wat is de reden dat jullie geen binnenmuren hebben, want bij ons zouden binnenmuren wel nodig zijn...

 Beste t-t

Wat mijn kelder betreft - die staat onder het volledig beschermde volume. In mijn houtskelet zit ik het terras - de palen daarvan rusten op sleuven (ongeveer even diep als de kelder laten uitgraven) die met wachtwapening ("stabox") aan de keldermuren vastzitten. De vloerplaat heb ik in laatste instantie nog laten verdikken van 30 naar 40 cm (wapening bleef hetzelfde denk ik), en de oversteek van de voetplaat heb ik van de standaard 25 cm naar 50 cm laten verbreden. Zoals gezegd heb ik dan in een spreadsheet langs de ene kant de opdrijvende kracht berekend (oppervlakte kelder x hoogte grondwater), langs de andere kant heb ik het gewicht van de kelder - en de rest van de constructie - ingevuld.  Voor een oppervlakte van 10 x 10 m² betekent een stijging van het grondwater van 1 cm dan een bijkomend watervolume van 1 m³ of een bijkomende opdrijvende kracht van 1 ton. Ter info: momenteel staat het grondwater zo'n 1.5 m boven m'n vloerplaat (varieert lichtjes naargelang seizoen). Opletten met de lokale afwatering - bij hevige regenbuien kan het water zich verzamelen rond een pas aangelegde kelder en zo doen opdrijven.

Eigenlijk is die wet van Archimedes niet zo moeilijk te begrijpen (een advocaat vroeg me onlangs nog wel of die wet nog altijd geldig was...).

Voor een volledig huis (met de chape e.d. op het gelijkvloers) is dat gewicht geen probleem, maar tijdens de bouwfase is het dus wel opletten geblazen. Ik heb bijv. vlak voor het aanvullen nog een kleine meter water in m'n kelder laten lopen (simpelweg door afvoer van bemaling even in m'n kelder te leggen). Dan gaf ook wat tegendruk bij het aanvullen van de kelder (en ik kon er ook nog een lekje mee opsporen in een slecht opgevuld gat waarmee de bekistingspanelen werden samengehouden). Tijdens de bouwfase opvullen met ballast (droge materialen, bijv. bigbags met leem die later nodig is, andere bouwmaterialen,...) is een andere mogelijkheid. Het vraagt allemaal wat extra aandacht - aandacht die meestal niet kan opgebracht worden door een klassieke aannemer. 

Binnenmuren in een kelder worden - voor zover ik het begrijp - typisch gemetst om er dan gewelven op te leggen. Bij het paal-balk systeem (zware houtskelet) hebben we echter alleen maar om de 3 à 5 meter een paal nodig, dus binnenmuren zijn daarvoor niet nodig. Als je op het gelijkvloers betongewelven zou willen leggen (de "klassieke" vloeropbouw met daarop een druklaag, isolatie en chape) zal je die muren ook wel willen bouwen om geen zware profielen te moeten steken (bij mij waren dat houten gelijmd-gelamineerde liggers met daartussen strobalen). 

Die binnenmuren hebben vaak ook een structurele betekenis - ze verstjiven de vloerplaat en zijmuren. Met een vloer van 40 cm dik en muren van 30 cm dik wat dat in mijn geval niet nodig. Voor grotere lengtes is dat mogelijk wel het geval. Extra wapening aan de bovenzijde zou dit ook kunnen opvangen.

Géén binnenmuren in de kelder (2.5 m vrije hoogte - omdat mijn draagkrachtige laag nogal diep zat) vind ik een groot voordeel - ik vind het jammer dat veel kelders (en zolders) worden "verkracht" door al die gemetste muurtjes - waardoor een potentieel interessante ruimte verloren gaat.

Hopelijk heb ik je vraag wat kunnen beantwoorden, anders lees ik het hier wel.

Uiteindelijk zal zo'n kelder wel wat kosten, maar het gaat hier om de fundering (zo'n gegoten kelder wordt algemeen beschouwde als een van de beste funderingstypes) en een nuttige ruimte. 

Nog veel succes, Jan.