dubbele balansventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Graag had ik jullie mening eens gehoord over volgend idee:

Sitiuatie:
Binnenkort beginnen we aan de verbouwing van het huisje dat we gekocht hebben (48m² X 3 verdiepen). De ramen vooraan zijn nog vrij recent en blijven zitten, de oude ramen achteraan worden vervangen door enerigievriendelijkere exemplaren. De zolder ga ik komende herfs of winter grondig isoleren.
Met deze ingrepen hoop ik dat we een redelijke isolatie en luchtdichtheid realiseren.
De muren isoleren (rijwoning) staat op het programma als er (ooit) terug geld beschikbaar is.
Samen met deze verbouwing wil ik ook al de balansventilatie installeren. Maar omdat het om een oud huis gaat zijn er nogal wat koudebruggen die voorlopig niet aangepakt worden (muren).
De verwarming is een HR-ketel op aardgas met 150l sww buffer.

Doel:
- Op het gelijkvloers willen we een comforttemperatuur van 19° a 20° als we thuis zijn (voor het werk, tussen werk en slapen gaan en in het weekend). anders is 14° voldoende.

- Boven willen we een temperatuur tussen 15° (winter - met warm deken) en 22°(zomer - zonder deken) om te slapen, en een half uurtje per dag verwarming op de badkamer.

Idee:
Aangezien er 2 verschillende zones in het huis zijn met elk eigen behoefte denk ik er aan 2 kleine balansventilaties te zetten met wtw, een voor boven en een voor beneden. Zo blazen we de warme lucht van beneden niet in de slaapkamers en is de benedenverdieping gemakkelijker (minder energie) op temperatuur te brengen en houden.

Bijkomend voordeel is dat later de ventilatie van de bovenverdieping in het tussenseizoen op temperatuur gehouden kan worden door een zonneboiler met buffervat.

Dank bij voorbaat,
Filip Claessens.

Reacties

Filip,

 

een paar opmerkingen:

- Je gaat alles isoleren, behalve .. voor- en achtergevel want daar is geen budget voor. Dat begrijp ik nog enigzins (budgetair gezien); maar aangezien het een rijwoning betreft, heb je nog maar 2 gevels te isoleren om rondomrond goed geisoleerd te zitten. De kost zal dus niet gigantisch zijn, ideaal ook tesamen met het vervangen van de ramen uit te voeren.

- je wil wel tweemaal de kost doen van een luchtgroep, geluidsdempers, installatie, afvoer,filters,.... ?

Je overschat volgens mij ook de invloed van ventilatie op de warmtehuishouding. Zeker bij een woning die niet optimaal geisoleerd is, is het effect daarvan niet supergroot.

Een debiet van 50 m³/h (voor een slaapkamer van 16°C bijvoorbeeld), kan bij inblaas aan 20°C, 68Watt warmte afleveren....

Ik denk dat je geen schrik moet hebben dat dit debiet je slaapkamer onnodig gaat opwarmen.

 

Geert

 

Geert,

 

Bedankt voor de snelle ractie.

Ik ben geen expert in dit soort berekeningen, maar als de volgende klopt kan ik inderdaad mijn centjes beter sparen voor een andere aanpassing:

De totale boven is 240m³ (6m X 8m X 2 verdiepen X 2.5m hoog) aan een verversingsdebiet van 1X per uur en een verschil van 5°C.  Dit 30u per weekend, 30 weken per stookseizoen:

240m³ x 5°C x 0.34w/m³/°C = 408W

408W x 30u/we x 30we = 367kwh

 

Klopt deze berekening?

 

Filip

Filip,

die berekening zal wel kloppen, maar uw beredenering klopt niet:

1. Wie zegt dat het verversingsdebiet 240m³ per uur moet zijn, is daar 8 man aanwezig misschien ?

2. Focus vooral op isoleren, isoleren, isoleren, uw stookseizoen zal maar 20 weken meer duren of zelfs nog minder

3. één ventilatiesysteem voor de ganse woning zal wel voldoende zijn !

Toch veel succes met uw verbouwing