Pomp Viessmann ketel blijft draaien.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een Viessmann ketel Vitodens 222 met Vitotrol 300 thermostaat. De pomp draait bijna continu ook al is er geen vraag naar warmte, dat is blijkbaar normaal bij condensatieketels, dat de pomp van een Viessmann ketel nogal luidruchtig is en een geronk doorgeeft tot in de leidingen is blijkbaar ook een bekend fenomeen. Graag had ik dan ook geweten hoe ik de codering moet aanpassen om de pomp alleen maar te laten werken indien er warmte gevraagd wordt. Ik heb reeds een aantal instellingen aangepast zodat bij verlaagde werking de pomp niet werkt s' nachts maar overdag blijft de pomp nog teveel en te lang in werking.

De vorstbeveiliging is reeds uitgeschakeld (code A3 naar -9 en A4 op 1.

Code A5 staat op 5 (=standaard). Code b0 heb ik op 3 gezet (dus met kamertemperatuurbijschakeling) en code b5 staat op 5 (Nu weet ik niet of die laatste instelling correct is want die staat standaard op 0).

Code b2 (Beinvloeding kamerparameters) op 8. (Is standaard,  indien ik deze naar 64 breng zou je denken dat het probleem moet opgelost zijn maar heb het eens geprobeerd en de pomp bleef gewoon doorwerken ook al was er geen warmtevraag)

Dus samengevat, hoe kan ik bekomen dat de pomp gewoon stopt indien de gevraagde temperatuur bereikt is en wat zijn de nadelen van deze keuze. Welke coderingen moeten verder nog aangepast worden ?

Reacties

Waarom met een buitenvoeler werken als je de pomp wilt laten schakelen door een kamerthermostaat ? buitenvoeler = pomp continu ( of toch zo goed als continu ) en cv watertemp. aangepast aan de buitentemperatuur. De rest van de regeling gebeurt met je thermostatische kranen op de radiatoren. Pomp van de ketel zou je niet mogen horen, zit er geen lucht in je pomp, misschien staan alle radiatorkranen dicht en is er geen bypass of drukverschilklep voorzien in je installatie, .... ? Op zo een vitotrol wordt wel de binnnentemp. weergegeven en kan je deze instellen maar dit is enkel een referentiepunt voor de verschuiving van je stooklijn bij zuivere weersafhankelijke werking. Zet anders je cv uit als je hem toch niet nodig hebt en laat enkel je sanitair actief, dan zal je pomp wel stoppen ;-)

 

Groeten 

Het principe van Viessmann is dat de pomp draait wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, quasi continu dus. Het gevolg is dat een Viesmann het bijzonder slecht doet op gebied van electriciteitgebruik maar dat is natuurlijk geen probleem voor Viessmann; Viessmann streeft naar een minimaal gasverbruik.

Een luidruchtig geronk kan het gevolg zijn van een te sterke werking van de pomp. De pomp heeft drie standen en staat standaard op 3; probeer eens met stand 2 of zelfs stand 1.

Wat de parameters betreft ben ik ook naar uw settings overgegaan met dat verschil dat ik de b5 op 6 heb geplaatst; de pomp stopt dan wanneer de gevraagde temperatuur werd behaald en slaat weer aan wanneer de temperatuur 1 graad gezakt is. Je kan natuurlijk ook de de b5 op 5 laten staan en de gewenste temperattuur 1 graad lager zetten dan wat echt gewenst is maar dat zal je misschien minder gemakkelijk kunnen uitleggen aan je partner. Voor mensen die een thermostaat gewoon zijn is het natuurlijk onbegrijpelijk dat de temperatuur op deze manier 1 graad fluctueert maar een Viesmann moet je nu eenmaal beschouwen als een oldtimer.