Zonnepanelen in combinatie met een elektrische groep (stand-alone, zonder bufferbatterijen)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met een stand-alone installatie (niet gekoppeld aan het net) van zonnepanelen in combinatie met een elektrische groep. Dit zonder gebruik te maken van batterijen, die de energie tijdelijk zouden opslaan, maar enkel een elektrische groep (op bv benzine) die de spanning opwekt voor de werking van de omvormer van de zonnepanelen. Hoe en welke beveiligingen moeten hiervoor voorzien worden en waarom? De achterliggende reden van mijn vraag is, wanneer er bv problemen zijn met het verdeelnet en hierdoor is er geen elektriciteit aanwezig is, is het dan mogelijk van een elektrisch groepje (bv 650W) op de interne installatie te plaatsen (met natuurlijk de automaat van het net af) en hierdoor de omvormer van de zonnepanelen te laten werken, zodat er bv 3000W op de installatie kan gebracht worden voor de voeding van elektrische toestellen.

Reacties

Zelf weet ik hier niet zoveel van af.

Ik vraag me gewoon af wat je zal doen met je opgewekte elektriciteit als je er niet bent. Bv. een dagje naar zee. In zo'n geval lijkt me een buffer toch wel welkom. 's Avonds kan je dan de elektriciteit van die dag opgebruiken.

Wat ga je doen bij veranderlijk weer? Je gaat veel te veel schommelingen hebben. Als de zon plots weg valt gaat al uw gevraagde vermogen plots op de stroomgroep terecht komen en omgekeerd. ls er geen afname van de groep zou het kunnen dat de alternator als elektomotor zou gaan werken. Je hebt hiervoor de nodige sturingen/begrenzers nodig.

 

 

Het is de bedoeling dat ik dit enkel gebruik indien er problemen zijn met het net, zodat ik bepaalde elektrische toestellen onder spanning kan houden ifv het vermogen van de zonnepanelen.

Dus toch een buffer met het net, maar enkel een groep als het net uitvalt?

Dat is al iets helemaal anders dan een stand-alone installatie zonder bufferbatterijen hé ;-).

Dat is eigenlijk gewoon een noodgenerator aangevuld met zonnepanelen lijkt me.

Een idee wat deze sturigen/begrenzers zijn of bij wie ik hier meer informatie kan bekomen? Ik vermoed dat de 'sturing' een soort diode functie zal zijn die de stroomgroep zal afschakelen indien de stroom van de groep negatief wordt en toestellen automatisch aanschakelt indien de stroom voldoende is voor de extra verbruikers? De 'begrenzers' zullen iets meer zijn dan een gewone automaat denk ik of is dat voldoende?

Correct, maar hoe is dat realiseerbaar 'Noodgenerator aangevuld met zonnepanelen'?

 Heb ook al zitten zoeken achter deze sturingen maar nog niet direct iets bruikbaars gevonden.

 

Mij lijkt het gemakkelijker om een Sunny Island te gebruiken van SMA. PV panelen, klassieke omvormer waarvan je onmiddelijk de stroom gebruikt, Sunny Island zorgt voor de 50Hz die de omvormer nodig heeft en backup't ook de overschot aan stroom in de batterijen. Valt de zon weg komt er weer meer stroom uit de batterijen. Als batterijen leeg geraken kan de stroomgroep automatisch ingeschakeld worden.

 

Volgens mij kan je zo veel langer op uw PV panelen draaien zonder dat uw groep moet aanslaan = maximale besparing van brandstof en slijtage van de stroomgroep, maximale benutting groene stroom. Je kan de prijs dan beperken door minder batterijen op het systeem te zetten, je kan het ook zeer gemakkelijk uitbreiden. Met gewone loodaccu's is het nog best betaalbaar, je zal er gewoon wat meer moeten zetten. 

 

Puur een kleine stroomgroep laten draaien om de 50Hz te leveren voor de omvormer lijkt mijn moeilijk te sturen bij wisselende lichtinval. Heel het systeem gaat zitten dansen.

Ik dank u voor deze info, De 'Sunny Island' ga ik zeker bekijken.

Bekijk ook de volgende draad eens:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/waarom-je-huis-niet-deels-op-12v-24…

Daar wordt ook gesproken over de SMA off-grid oplossing, zelfs met prijsinfo.

In een andere discussie op het forum werd gezegd dat een omvormer bij detectie dat er geen net is er ook tijdelijk mee ophoudt.

Had te maken met elektrische veiligheid: als er geen net is of de hoofdschakelaar is afgezet, dan verwacht iedereen (dus zeker mensen van hulpdiensten) geen electriciteit meer op de leidingen binnenshuis.

Misschien dat er ook nog een andere reden is: de omvormer synchroniseert het omzettingsproces van gelijkstroom met wisselstroom op het zelfde ritme als het net.

Valt het net weg, is er geen verdere referentie om verder te blijven doen. Dat punt telt waarschijnlijk ook mee.

 

Conclusie: je hebt geen enkele sturing nodig voor combinatie van zonnepanelen en elektrische groep. Ofwel heb je net en kan het eventueel teveel geproduceerde PV-stroom daarop. Ofwel heb je geen net meer en zal je enkel op de groep kunnen verder doen.

 

 Juist, de omvormer schakelt uit veiligheid uit. Geen net is geen PV stroom, de omvormer moet zich idd ook syncroniseren met de 50Hz van het net.

 

Maar het gaat er hier over op de PV te laten samenwerken met de stroomgroep, volledig los van het net, off-grid. In theorie gaat dat. De stroomgroep zal dan de 50hz leveren om de omvormer te laten werken en niet het net. De veiligheden blijven hetzelfde, valt de stroomgroep uit zal ook de omvormer uitvallen.

 

Met de Sunny Island heb je eigenlijk zelfs geen stroomgroep nodig. De Sunny island maakt zelf zijn 50Hz om de omvormer aan te spreken. De 230V die van de omvormer komt kun je dan rechtstreeks verbruiken, hetgeen te kort is komt via de Sunny Island uit de battrijen, is er overschot gaat het er terug in. Als back-up kan je dan een stroomgroep gebruiken of simpelweg het openbaar net. Zo heb je maximaal gebruik van PV stroom, echt volledig groen dus. Pas als de batterijen leeg zijn ga je het net aanspreken.

 

Smart-grid dus. Perfect uitvoerbaar. En vermits de meeste mensen overdag niet thuis zijn en pas 's avonds meer stroom gaan verbruiken is overdag opladen en 's avonds opgebruiken perfect mogelijk. Met een voldoende gedimensioneerde PV installatie/buffer zou je zelfs voor meer dan de helft van het jaar geen net nodig hebben.

 

Prijs van een Sunny Island 5kW zal rond 4000-5000 Euro draaien zonder de batterijen, de rest zoals omvormer/panelen blijft allemaal hetzelfde. Een meerprijs die er nu nog niet aan gegeven zal worden.

Dus als ik het goed begrijp, kan een 'kleine' noodgenerator gebruikt worden in combinatie met zonnepanelen en moeten er geen extra beveiligingen voorzien worden. Wat gebreurt er indien de noodgenerator een vermogen kan leveren van bv 650W, een totaal van verbruikers aanwezig is van bv 1000W en de zonnepanelen een vermogen leveren van 3000W? Waar gaat de 'teveel' stroom naar toe?

Beste Patrick,

 

Best nog eens de reactie van Kris doorlezen, zonder accu wordt het of de generator, of de panelen.

 

Bert is even aan die eis om zonder accu’s te werken voorbij gegaan.

 

Zolang je geen buffercapaciteit hebt, valt er ook niets te sturen. Ik ben bang dat een combinatie van beide het een of andere toestel vernield.

 

Het hangt er ook maar net vanaf hoe zuiver de sinus is die beide toestellen produceren. Van die kleine inverter generatortjes moet je vooral geen hoge hoed ophebben!

 

Neem je alsnog het wijze besluit om tot een accubatterij over te gaan, dan kun je buiten SMA ook eens kijken bij Victron, Mastervolt of Studer.

 

Zeer gekend in scheepvaart kringen, systemen kunnen schakelen tussen wind, Pv, generator, walstroom en de accubank.

 

Groet, Cp

 

 Ik ben ook voorstander van met accu's te werken.

 

Puur PV en kleine generator denk ik dat de generator als elektromotor zou kunnen gaan werken. Als er al een bepaalde sturing zou bestaan om dat tegen te gaan ga je geen goede stroomvoorziening hebben denk ik. Veel te veel schommeling, net doordat er buffer ontbreekt.

 

 

waarom heb je nog zonnepanelen nodig? als je al een generator voorziet?

koop desnoods een iets grotere 3000 W ipv 650

als je dat enkel wil gebruiken tijdens storing van het net

die paar keer dat dit gebeurt zal je weinig brandstof gebruiken

 

EN je investering zal een fractie bedragen van wat jij beschrijft

 

 

 

 Als het maar is om 4u per jaar stroom te voorzien moet je er idd geen zonnepanelen aan hangen. Maar dat was de bedoeling hier niet dacht ik...

Het idee van de vraagsteller is om de omvormer off grid te laten werken zonder dat je gebruik maakt van opslag van batterijen...

dat is toch totaal uitgesloten !!!

 

wat als er geen zon is ???

 

een groep kopen om een omvormer te laten lopen en daar dan 100% (of iets meer) vermogen van die groep uithalen ???

betaal jij die investering ???

 

en daarbij een groep heeft nooit een constante 50 Hz die een omvormer nodig heeft

 

 

 

 In theorie werkt het maar je hebt geen buffercapaciteit. Dus als er geen zon is zal uw groep die te zwak is het niet trekken...

Goedkope groepen hebben inderdaad niet altijd mooi 50Hz zoals je zelf aangeeft...

 

Er is hier ook maar de vraag gesteld he...

Mannen,

Volgens mij bij eiland uitbating:

Indien je een generator aansluit zal deze met 50 hertz uw omvormers activeren, generator met exact 50 hertz!

Wanneer je panelen stroom leveren en er geen afname is zal de spanning stijgen en de omvormer zal er terug uit vallen. Dus je zal verbruikers moeten plaatsen ifv de max productie van uw panelen en idem voor de groep.

Zo zal de belasting verdeelt kunnen worden over de groep of de panelen bij zon en geen zon, niet simpel dus in de praktijk!

Uiteraard is er nog een ander probleem, de gascondensatieketel is blijkbaar gevoelig voor bloksinus en je kan hem dus vernielen bij geen perfecte sinus. Een generator met inverter met perfecte sinus..... welke? Honda +- 1800 euro voor 1500 watt! Of een gewone generator zonder invertor die de frequentie een beetje laat schommelen door het varieerend toerental van de wisselende belasting?

 

Iemand enige suggesties vooraleer we in e winter een uitval hebben?

 

Kris